Stiga Celero

Stiga Celero je najmlađi i najsporiji član obitelji VPS, koju još čine:

Sva drva dijele ista svojstva, sredina isušena u vakuumu (Veneer Precision System), zagrijana, pa ohlađena, a završni furnir, u ulju, poliran specijalnim strojem (Diamond Touch). I, dok sa drvom Stiga Infinity VPS V igra mnoštvo rekreativaca, posebno onih sklonih blok i kontra igri, drva Emerald i Eternity ne znam tko koristi, jer, osim tvrde srednjice, imaju i super tvrdi završni furnir. Celero je deklarirane brzine OFF-, a namjenjen je igračima kojima je Infinity prebrz, što je postignuto istim završnim furnirom (limba), ali sa stanjenom srednjicom.

Stiga_Celero

Specifikacija:

CONTROL: 74
SPEED: 95
VENEER: 5
ELASTICITY: FEELING
TYPE: OFF-

Cijena: €59.90, kod nas 370 kn

Svakako, treba pohvaliti ugrađene metalne oznake u dršci. Zbog tvrdoće, pogodno je za igranje sa soft ili medium pips gumom (“sa prištićima”).

A, sada ide kritika. Ako ponovno pogledate službenu specifikaciju drva, vidjeti ćete da nigdje nije navedena težina. A, to je prevažan podatak za svako drvo, da li je teško 75, 85 ili 95 grama. Jer, kada nalijepite gume, da li će Vam reket biti 10 ili 20 g teži ili lakši, bitno će odrediti Vaše zadovoljstvo s njim. Zašto Stiga nije objavila deklariranu težinu? Jer je neubrojiva, od 5 do sada pristiglih Celero drva, 1 je 81 g, 1 je 85 g, a 3 su 91 g. To je nedopustiv raspon, jer drvo od 81 g i 91 g imaju sasvim različita igračka svojstva. Zašto se to dešava? Ne bih znao, a na eksplicitno pitanje, nije bilo odgovora. S druge strane, Avalox drva, koja se također proizvode u Švedskoj, imaju težinsku oscilaciju po modelu od 2 g. Dalje, nakon kupnje, drvo treba OBAVEZNO lakirati, jer zbog tvorničkog poliranja, završni furnir postaje krt i sklon lomljenju (nakon 2 – 3 lijepljenja guma).

Od nedavno, sa Stiga Celero od 85 g igra dobar igrač (7. liga Sokaz-a), koji je prethodno imao Infinity. Drvo je nešto sporije, sa više kontrole, čovjek zadovoljan.

Sto nijansi bijele

Što mislite, koja je tema ovog bloga? Parafraza na knjigu i film “Sto nijansi sive”, na vječnu temu loptica, jer, izgleda, tome nema kraja

Igramo mi, ekipa “Gewo”, prije 2 večeri meč 2. kola u gostima i pitam, prije početka, s kojom lopticom se igra? Tibhar, šavna (3* SYNTT). Dali su jednu za zagrijavanje, vidim, potpuno glatka, muha bi se s nje poskliznula. Gadno smo “popušili”, naš 1. igrač prvi puta je u Sokaz-u, od kada se natječe, izgubio 2 partije, kći se, između setova, žalila da ju loptica pogađa u vrh reketa, ne može je kontrolirati, ja izgubio sve 3. Na kraju sam od njih otkupio tu njihovu fuficu (lopticu), pa da u miru vidim o čemu se radi. Usporedio sam je sa Tibhar šavnom lopticom, iste oznake, koja mi je korištena ostala od turnira “Stipančić”. Stara loptica je puno hrapavija (na slici gore), ima drugačiji otisak i različit odskok od stola. Ako netko misli da nešto izmišljam, spreman sam mu dati obje loptice na probu.

Tibhar_40+_1

Onda sam otišao na Tibhar web stranice. I, što sam našao? Tibhar sada isporučuje 2 modela plastičnih loptica 40+, šavne (SYNTT) i bešavne (SL), a uskoro će i 3. vrstu, nove šavne iz DHS (D40+), sa oznakom SYNTT NG.

Tibhar_40+_2
Tibhar_40+_3
Tibhar_40+_4

Ali, nije samo u tome “kvaka”, već da Tibhar mijenja karakteristike loptica koje isporučuju, bez ikakve obavijesti.

U recenziji loptica (Equipment Junkie) Tibhar SL 40+ 3* eksplicitno je navedeno da se sve bešavne loptice 40+ proizvode u tvornici Shanghai Minkow, a da se mijenja samo otisak na njima, npr. XuShaoFa, XIOM, Hanno, Tibhar, Joola, ovdje sam nabrojao samo najpoznatije kod nas. Prema tome, sve imaju ISTU (NE)KVALITETU. Butterfly šavne loptice, sa oznakom G40+ proizvode se u Njemačkoj, a Nittaku Premium 40+ u Japanu. Nittaku je snimio reklamni film, u kojem uspoređuje svoju plastičnu lopticu sa starom celuloidnom, a zatim sa plastičnom drugog proizvođača.

Ostale šavne loptice, sa oznakom “Made in China”, proizvode se u tvornicama DHS i Double Fish, pri čemu se točno ne zna u kojoj, što je vidljivo iz slijedeće recenzije. Na primjer, znam da je Double Fish proizvodio Gewo Ultra P 40+ šavne loptice.

Ako mislite da Vas nepotrebno “tupim”, jer sam to sve, u više navrata, već napisao, varate se. Nastavak slijedi…

DHS je, u međuvremenu, “iskopirao” proizvodni proces od Nittaku, te je na tržište izbacio novu šavnu lopticu sa oznakom D40+, u sve 3 kvalitete, sa 1*, 2* i 3*. Loptice se rade od novog materijala (Cellulose Acetate), sa laserskim spajanjem šava, povećane trajnosti i okruglosti. Za sada se u Europi mogu nabaviti samo trening loptice, a natjecateljske su dostupne u Kini. Ali, ni to nije sve. DHS je bitno snizio cijene novih loptica, za trećinu, tako da će u maloprodaji biti od 7 – 8 kn/kom (oko 1 €). Početne recenzije su vrlo dobre. Što će nakon toga biti sa Japancima, konkretno sa Butterfly i Nittaku, sa starim lagerom kod trgovaca?

DHS_D40+_1

Velika se tu “igra” igra. Najkorektnije prema igračima bilo bi da organizacija (HSTS, Sokaz i sl.), za cijelu sezonu, propiše s kojim lopticama se igra, šavnim ili bešavnim. Butterfly, čije loptice su najlošije, i Nittaku, čije su najskuplje, su inferiorni. Ovako, promjenom od utakmice do utakmice (turnira), sve to nema veze sa stolnim tenisom i zadovoljstvom igranja, čovjek samo gubi živce…

P.S. U anketi myTischtennis.de, na reprezentativnom uzorku od 750 njemačkih igrača, 71% preferira celuloidne loptice, 14% plastične, a 15% je neopredjeljenih.

P.P.S. Istražio sam Tibhar lopticu korištenu u opisanom meču, te izgleda da se radi o Butterfly G40+. Ono što je od Tibhara apsolutno nekorektno je korištenje nepripadajućeg žiga, s oznakom “Mada in China”. Slično su se, nedavno, u distribuciji, a iz iste njemačke tvornice, pojavile XIOM Elite 1* loptice.

12 veličanstvenih

Cijeli protekli tjedan u Shenzhenu (Kina) odigravao se turnir “The Marvellous 12”, natjecanje 12 ponajboljih kineskih muških i ženskih igrača(ica), a kao izbor za one koji će ih predstavljati na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Liebherr 2017 World Table Tennis Championships održati će se u Düsseldorfu (Njemačka) od 29.05. – 05.06.2017. Natjecanje se održalo u 2 faze, na 1. turniru nisu, kod muških, nastupali Ma Long i Zhang Jike. Evo, kako je završilo:

China_Trials_2017_1
China_Trials_2017_2

Mečevi su se igrali na 2 dobivena seta (Best of Three), a ovdje je meč između 1. i 2. plasiranog:

Na žalost, Zhang Jike se tokom natjecanja ponovno ozlijedio, te ga nije završio, o čemu možete pročitati u ITTF vijesti. U dvorani je bio veliki broj napaljenih kineskih curica, koje bi počele vrištati i na sam spomen njegova imena.

U 1. krugu kvalificirali su se Fan Zhendong i Liu Shiven, a natjecanje se nastavlja.

U 2. krugu plasirali su se Lin Gaoyuan i Ding Ning, a Ma Long se ozlijedio.

Tamo daleko

Tamo daleko, u Sv. Martinu na Muri, ovaj vikend održano je Prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu. Nastupila je većina ponajboljih igrača, sa izuzetkom Gaćine, Kovača, I. Juzbašića, Šurbeka, Huzjaka i Tana, koji se više ne pojavljuje u Hrvatskoj… Kod igračica slično, nisu nastupile samo one koje to ne rade već godinama. I, tko su novi prvaci Hrvatske:

Muški: Frane Tomislav Kojić
Žene: Mirela Đurak
Muški parovi: Tošić/Japec
Ženski parovi: Jazbec/Malobabić

PH_2017_2
PH_2017_3

Predlažem Savezu da slijedeće prvenstvo održi u nekom drugom udaljenom kutku Hrvatske, npr. u Savudriji, na Prevlaci, u Belom Manastiru… Tako će osigurati da oni koji vole gledati stolni tenis i, inače bi došli, to ne naprave. Na tribini je bilo više od nekoliko gledaoca (molim, iz brojanja isključiti službene osobe), a online, u trenutku kada sam pogledao, bilo ih je 50-tak.

PH_2017_1

Kao nagradu, igrači su dobili (skoro) NIŠTA. Poklon za 2. mjesto na prvenstvu države je bon za 50% popusta na izradu ortopedskih uložaka (to što Roko nema “ravne tabane”, tko mu kriv, neka nađe nekog tko ima 🙂 ):

PH_2017_4

Evo i njihovih Facebook komentara:

PH_2017_4
PH_2017_5

Dodatni komentar možete pročitati ovdje.

Cjenik 03.03.2017.

Novog cjenika nije bilo 50-tak dana, no, nema “frke”, jer svega čega treba biti, uvijek ima.

1. Gume

  • backside gume su “pojačane” sa 2 modela kineskog (tacky) tipa, za one kojima je DHS Hurricane 3 Neo prespor, a ne žele se baviti nanošenjem brojnih slojeva ljepila i tuninga. Za njih su gume nove generacije, DHS Hurricane 8 i Sanwei Target National, po 250 kn, koje imaju poroznu spužvu, te 15% veću elastičnost. Takva kombinacija daje na brzini, ali, normalno, gubi na kontroli, pa je preporučljiva za igrače koji ne griješe, a prvim spinom žele riješiti poen, bez “suvišnog tehniciranja”.
  • od trava, na zalihi su Dr Neubauer Viper Soft, namijenjena za lov od stola, te 1 komad Der-Materialspezialist Predator, u OX verzijama (bez spužve), obje po 250 kn.

2. Drva

  • od drva, obećavajući primjerak je Stiga Celero, nešto sporiji nastavak vrlo uspjelog Stiga Infinity VPS V, po 370 kn, ali detaljnije o njemu u skorom blogu.
    Stiga_Celero_2

3. Ostalo

  • nove su XIOM Elite 1* plastične loptice, sa šavom, po 3 kn, u stvari to su Butterfly trening loptice, koje se proizvode u tvornici Weener u Njemačkoj.

Na tržištu i nije neko “ludilo” sa izlascima novih modela, jer je stolnoteniska sezona na polovici. Od “bjelosvjetskih” vijesti treba tek zabilježiti da se Andro odlučio za nesvakidašnji potez, da potpuno prestane sa isporukama guma iz serije Rasant (sa zelenom spužvom), te da ih nadomjesti novim Rasanter-ima. Koliko je to hrabar, a koliko pametan potez iz Schöler&Micke, nisam siguran, jer je sve igrače koji igraju sa njegovim gumama, ostavio na “cjedilu”, tako da htjeli, ne htjeli, moraju pronaći nove gume. Sva sreća, kod nas je taj broj mali, jer je Andro, na ovim prostorima, potpuno iskompromitirao svoje ime.

Najprodavanije trave i softovi u 2016.

Nakon liste najprodavanijih glatkih (backside) guma (sa izuzetkom 1 trave) TT11 se javio sa istom takvom za trave i softove, bolje rečeno gume sa pipcima. Koliko je lista stvarna, a koliko namještena, nisam siguran, jer moje iskustvo, barem u nekim modelima, bitno odstupa. No, idemo je pokazati, pa prokomentirati:

TT11_Pips_2016_1
TT11_Pips_2016_2
TT11_Pips_2016_3
TT11_Pips_2016_4

10. Soft Dr Neubauer Killer Pro ovdje se slabije prodaje od “običnog” Killera, jer ima tvrđu spužvu, više brzine, a manje “propadanja”, te je zahtjevniji za igrača.

9. Soft Nittaku Moristo SP nisam vidio zalijepljen na reketu niti jednog igrača, a sigurno nije bolji od Tibhar Speedy Soft ili TSP Spectol, s kojima igraju profići, jer bi to oni sigurno znali.

8. Trava Sauer & Tröger Hellfire je relativno skupa, a nije spektakularno dobra, tim više što je Spinlord napravio kopiju naziva Agenda, koja je povoljnija, ali ni ta nije nešto osobito.

7. Trava TSP Curl P-1R je zakon za lovce od stola, rekreativce i profiće, koji su navikli igrati sa spužvom, samo trebaju odlučiti koja im debljina najbolje odgovara 0.5, 1.0 ili 1.5.

6. Travu DHS Cloud&Fog3 nitko ne traži, u priloženoj recenziji piše da je s njom vrlo teško igrati i pogoditi, a kada uspiješ onda je neobranjivo.

5. Soft Friendship 802-40 je klasika, široki pipci, blizak glatkoj (backside) gumi, softovi na japanskoj spužvi su puno bolji (TSP Super Spinpips), svakako ništa osobito, a ima ih i koji bolje režu (Stiga Clippa).

4. Trava Spinlord Dornenglanz II je jednake geometrije kao prethodnik, ali zbog toga što su pipci tvrđi (i trajniji) ima puno manju kontrolu, sada ispada da je za lov od stola.

3. Trava Spinlord Dornenglanz je blokerski hit, ali zbog mekih i grippy (ljepljivih) pipaca, koji otpadaju, treba je mijenjati svaka 3 mjeseca.

2. Medium pips guma Spinlord Keiler je uporediva sa softom Killer, nekima više odgovara, drugima manje, ali je vrijedna testa.

1. Trava Tibhar Grass D.TecS, u prethodnoj inačici, sa folijom, bila je dosta vremena apsolutni blokerski “must”, ali je zbog ITTF zabrane promijenjena, i od tada je samo sjena prethodnice.