Popravak stolnoteniskog drva II

Popravak stolnoteniskog drva moguće je prikazati iz više kuteva. Zadnje je o ovom pisano prije 3 godine u Popravak stolnoteniskog drva I, gdje je naveden i popis svih prethodnih članaka, a na istu ili sličnu temu. Nedavno se pojavilo više “slučajeva”. U pravilu, radi se o drvima rekreativaca, koji puno češće “zakače” reketom stol.

Što određuje da li se i kako popravlja drvo? Evo nekih faktora:

 • vrijednost drva;
 • mogućnost i vrijeme nabave identičnog modela;
 • vrsta oštećenja;
 • vjerojatnost da će se oštećenje, nakon skidanja i lijepljenja guma “proširiti”;
 • razlika u karakteristikama drva prije i nakon popravka.

Koje su mogućnosti popravka?

Piljevina, uz miješanje standardnog ljepila za drvo, te zapunjavanje oštećenja, koje može biti rubno ili u sredini drva.

Popravak_Drva_1

Intarzija, tj. isijecanjem oštećenog dijela, umetanjem i lijepljenjem, po mogućnosti od istog furnira (limba, koto, hinoki, ayous…). Ako se takav popravak izvodi pri krajevima drva, nema utjecaja na kasnija igračka svojstva drva.

Popravak_Drva_2

Pretapanje“, koje je slično prethodnom, ali uz znatno finije brušenje.

Popravak_Drva_3

Zamjena cijele gornje površine drva istim ili drugim furnirom.

Popravak_Drva_4

Gornje drvo se moglo popraviti zamjenom cijelog furnira, ali zbog rijetkosti hinokija (konkretno radi se od drvu Nittaku Shake Defence), popravljeno je metodom zapunjavanja piljevinom.

Par riječi i o ljepilima koja se koriste. Najčešće je to standardno ljepilo za drvo. Katkada se, kada je potrebna veća čvrstoća, može koristiti ljepilo UHU Hart, koje je slično cijanofixu. Jedan od majstora koristi posebno ljepilo za izradu gudačkih instrumenata 😀 .

Turbo reket II

Turbo reket I je našao svoje kupce, ali, istine radi, namijenjen je za igrače “modernijeg” stava, s najnovijim gumama, za koje je malo tko čuo i vjeruje u njihove performanse. Zbog toga je osmišljen njegov nastavak, koji se sastoji od:

 • drvo Tibhar Samsonov Carbon s konkavnom drškom, brzinskog razreda OFF+, novo, čiji opis možete naći na linku, a maloprodajna cijena je €65.53;
 • guma Butterfly Tenergy 05, debljine 2.1, rabljena, u izvrsnom stanju 4/5, jer je korištena od profića, skinuto ljepilo, tunirana, s obnovljenim topsheet-om, cijena €59.90;
 • guma Tibhar Evolution MX-P, debljine 2.1, rabljena, skinuto ljepilo i vraćena hvatljivost, dostojna zamjena za Tenđu, redovna cijena €51.98;
 • gume se lijepe s kvalitetnim ljepilom Revolution No. 3, zbog kasnijeg eventualnog premještanja na drugo drvo, usluga i rubna traka su u cijeni reketa.

Tibhar_Samsonov_Carbon

Zašto navodim ljepilo? Ako je guma zalijepljena s Butterfly ljepilom, kada je skinete s drva, nađete (donja slika) bijelu kašu 😀 . Hm!

Butterfly_ljepilo

Koliko košta Turbo reket II? €70, malo više od samog drva, gume su de facto gratis.

Mate Babić: “Tamo gdje nerad nije grijeh, najmanje griješe oni koji ništa ne rade.”

P.S. Ono što se odavno zna, a nitko eksplicitno ne kaže, gume, iako istog naziva, u redovnoj prodaji i za sponzorirane igrače nisu iste. Pogledajte ove 2 slike, model je XIOM Omega VII Tour, a namijenjen je za korejske profesionalce i Huga Calderana, da ispaljuje onakve dalekometne projektile. Kada dođe u redovnu prodaju cijena takve gume je preko €100! Kako se zove profesionalna verzija gume Tibhar Evolution MX-P? Infinity MX-P.

XIOM_O_VII_Tour_1
XIOM_O_VII_Tour_2

P.P.S. Počela je Superliga, ja sam si, na veliko zadovoljstvo, jučer “priuštio” 2 utakmice, s ćevapima i pivom između. Bilo je super gledati legende, Tompu i Roka, u međusobnom dvoboju.

Drvne mjene III

Nakon Drvne mjene I i Drvne mjene II, od početka proteklo je tek 5 godina, a sada će biti riječi o daljnjim promjenama drva koje koriste vrhunski igrači. Ali, neću pričati ja, samo napisati, znanje dolazi od jednog od naših najvećih poznavatelja. Kroz ruku mu je prošlo mnoštvo drva, različitih proizvođača i cijena, gdje ni W968 od €950 nije preskup. Ima još jednu prednost. Ne mijenja drvo svaki meč, pa o njemu može suditi s većim iskustvom 😀 .

Članak nema namjeru dati odgovor koje je drvo najbolje. Jer, zna se… Najbolje je ono koje najviše odgovara svakom igraču, svaka rukica je jedinstvena, a ni osjećaj nije trajan, već se prilagođava. Pri odabiru drva važnu ulogu igra i brzina, odnosno veličina dvorane u kojoj se koristi.

Što je nevjerojatno? Isti materijal, npr. za izradu BTY Viscaria, mnoštvo proizvođača, a svaki model različit. Tko traži ideal, nemoguće ga je naći, od izvrsnog još uvijek može biti bolje. Gdje je odgovor? Može se objasniti na sljedećem izmišljenom primjeru. Dođe gost u restoran i kaže: “Znate, ja bi točno onakvog hlapa kakvog ste mi pripremili jučer, bio je super. Cijena nije u pitanju!” Ali, gdje da mu nađeš potpuno istog hlapa, toga više nema, a kada će se pojaviti neki sličan, to ne znaš. I, što sada? Pripremiti mu dobrog ili čekati u beskonačnost da se pojavi sličniji? To te ja pitam. 😀 U mom slučaju s XIOM Magellanom, 2 drva su bila izvrsna, 2 znatno lošija. Zašto?

Znate kako je to kod DHS-a? Niži brojevi, određeni od igrača koji testiraju drva, prema legendi, idu sponzoriranim igračima. Da objašnjavam, ne znam koliko bi bilo zainteresiranih i punih novčanika. Kada se u društvu započne rasprava o cijenama igračkih drva, posebno kineskih, većina gleda autora kao “Njofra je lud k’o kupus”. Nije. To što ne znaš, ne znači da ne postoji 😀 “Koji će “idiot” dati za drvo xxx €?” Hoće. Ima ih.

W968

Primjerak od Ma Longa ima cijenu od $3000. OK? Mislite da je dovoljno imati dovoljno novca? Nije. Morate imati sreće, kada hoćete kupiti takvo drvo da je raspoloživo kod trgovca, jer broj drva rednog broja 1 (zadnja znamenka) je jako ograničen na jedno. 😀

W968_Ma_Long

Ako uzmemo Butterfly liniju ALC outer drva Viscaria je za igru na stolu, Fan Zhendong za distancu, a Golden Viscaria može sve. Znate koliko ih ima u Hrvata? Dva. Zbog cijene od $880. Neki “sanjaju” da je pronađu kod drugog proizvođača, samo sa znatno nižom cijenom. BTY Timo Boll ALC se jako dobro “slaže” s ESN gumama (Pucar, Jorgić, Tokić). U zadnje vrijeme malo se igra s zylon (ZLC) drvima, eventualno s innerom Mizutani Jun ili Harimoto Tomokazu Innerforce ZLC.

A, drva bez materijala, s kojima se nekoć igralo? Nisu više predmet interesa.

Upozoravam, ovo je članak profesionalca za takve igrače. NE ODGOVARAM za zloupotrebu.

Mate Babić: “Ne lažite neprestano, jer će vam prestati vjerovati.

Po-zdrav iz Dugave Republike.

Yinhe-Yu-Z.Y.Special

P.S. Možda nitko ništa nije shvatio. Carstvo drva je beskonačno i kada misliš da nešto znaš, shvatiti ćeš upravo suprotno. Kao život.

P.P.S. Nekom se ponire u kineska drvna bespuća? Voilà. Da bude lakše čitati, 1 ¥ = 1 kn (ex), a za tekstualni dio tu je Google Prevoditelj.

Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Stolnoteniska bakica

Uvijek započinjem u “Ich-form“, tj. pripovijedanje iz 1. lica, znači prvo osobni doživljaj, a onda činjenice. Na zadnjem Europskom veteranskom prvenstvu na kojem sam bio, u Budimpešti, imao sam osjećaj kao da sam došao na odjel gerijatrije. No, kada bih pogledao u leđa “prolaznika/ica” vidio sam natjecateljske brojeve 😀 . Ali, takvo je to natjecanje. I, sada je jedno takvo u toku, u dalekoj Norveškoj, tamo imamo i mi sudionike.

Tko je najpoznatija svevremena i/ili bezvremena “stolnoteniska bakica”? Normalno, Dorothy. O njoj je članak napisao i ChinaDaily, igrala je sa 100 godina!

Stolnoteniska_Bakica

Ali, na žalost, tema ovog bloga nije ona. A, tko je onda? Pa, ima nama jedna puno, puno bliža! Ime joj je Ni Xia Lian, a “naša” je jer igra za višestrukog domaćeg prvaka, ekipu STK “DR. ČASL”, Zagreb. Godina rođenja? 1963., znači ima 60 godina. U zadnjem odigranom prvenstvu, ima skor 13 : 0.

Ni_Xia_Lian

Sada, da ne bih ja sve prevodio s engleskog i prepisivao, jer za to postoji Google Prevoditelj, evo linka na članak s PingSunday trenera EmRatThicha. Vi, lijepo molim, kliknite na gornji link, pročitajte ga (prevedite), super je, o svim njenim uspjesima, opremom s kojom igra (drvo i gume) itd.

Za kog se nadam da će nastupiti na sljedećem Europskom veteranskom prvenstvu? Pa, normalno, za “šefa”, i on je nedavno napunio 50., a još uvijek igra k’o zmaj (ekskluzivna fotka, moje vlasništvo 😎 ).

STARR_RR

Kako znate da je lijevak? Mobitel drži u desnoj ruci, a lijevom tipka!

Pozivam Vas sve da dođete u Dom Sportova, tamo se do nedjelje održava WTT Contender Zagreb, a nastupa i svjetski prvak Fan Zhendong. Može li bolje od toga? Ne. Ako dođete u petak, možete to napraviti za 0€.

Butterfly Viscaria ALC

Idemo započeti s jednim tricky pitanjem… Čemu služi balzam za usne (npr. Labello) u stolnom tenisu? Odgovor ću dati na kraju bloga.

Znate li, u čemu je Hrvatska prvak svijeta? U nogometu, na žalost nije. U ZAVISTI, JALU. Sve će Vam oprostiti, ako varate ženu, mlatite nju i/ili djecu, pijete, drogirate se, kockate, vrijeđate, ne uspijete u poslu ili ga loše radite… Ali, ako uspijete, TO NEĆE. I to ne samo nepoznati, znanci, prijatelji, već i najuža obitelj. Ako na svom životnom putu zakoračite na “lud kamen” ili namjerno postavljenu nogu, te se spotaknete i padnete, svi ti “dobrodušni” ljudi, a koji sami nisu napravili ništa ili malo, će, s iskrenim širokim osmjehom, samo dobaciti “Slabić”. Evo jednog članka na tu temu (op. a. slažem se s definicijom, ali ne i s cijelim tekstom). Zato se svi trude da izgledaju jadno, premda bili i uspješni. Primjer, stvarni. Kupovao sam gumu od domaće konkurencije, nisam je imao u svom asortimanu, a morao sam isporučiti. Pri kupnji odobrili su mi popust od 0%, manji sigurno nisu mogli! Kod osobne isporuke, pokušali su me uvjeriti kako na svakoj prodanoj gumi GUBE novac, a ne zarađuju. Ako ne vjerujete u anegdotu, imam živog svjedoka koji je to sve gledao i slušao. Bez brige, ovo je samo uvod, idemo na temu.

Butterfly Viscaria ALC je apsolutno HIT drvo u Hrvata. Svašta sam već vidio zalijepljeno na to drvo, travu (!), gumu sa srednjim pipcima, razne kombinacije… Zove mene igrač, kaže “od gume sve mu leti van”, ne valja, treba tanju! Pitam ga, slučajno: “Na koje ste drvo nalijepili gumu?” Odgovor znate. S njim igraju rekreativci iz zadnje lige Sokaz-a, kao i iz 1., profići također, uključujući i novog svjetskog prvaka Fan Zhendonga. Normalno, trening i umješnost u igri je potpuno različita, ali drvo je univerzalno! Kao da svi vozači voze Formulu 1, bili početnici ili (Sebastian) Vettel. S njim, kao glavnim drvom, igra i naš Andrej Gaćina (izvor PingSunday).

Butterfly Viscaria ALC je 7-slojno drvo sastava kotoarylate/carbonlimbakirilimbaarylate/carbonkoto. U brzinskoj klasi je OFF, malo manjoj od najviše, s uobičajenom debljinom od 5.8 mm i težinom od oko 85 g. Proizvodi se od 1993.! Nekadašnja cijena bila je 129.90€, a današnja 169.90€. Detaljnu pisanu recenziju na engleskom možete pronaći ovdje, a tu je i video:

Koja su to slična drva iz Butterfly-a:

 • Viscaria Super ALC;
 • Viscaria Golden;
 • Fan Zhendong ALC, u donjoj recenziji na hrvatskom.

Na slici je model Viscaria Golden, 2 drva u vlasništvu istog igrača:

Butterfly_Viscaria

Posebno su cijenjena drva sa “ribljom kosti“, te čine navedeno drvo kvalitetnijim i stoga vrednijim.

Svaki imalo značajniji brand ima na tržištu svoju “verziju” Viscarie (npr. DHS TG-506X), a postoje i posebne, rađene za nekog profesionalnog igrača, koji inače nije sponzoriran od Butterfly-a (na zalihi ima više Tibharovih primjeraka po ugodnoj cijeni). Na cjeniku je originalno drvo Butterfly Viscaria ALC, po sniženoj cijeni, birani komadi. Onda, tu je jedno sa dvostrukom “ribljom kosti”, nešto neviđeno, iz lijeve ruke ex “manekena”, “nabila 2 Čeha” iz njihove U23 reprezentacije (na slici). Ako već želite igrati s takvim drvom, potrudite se da je kvalitetno, jer razlike su velike!

Butterfly_Viscaria_2x

Preporuka za kupnju. Nemojte kupovati Viscaria Super ALC, prebrza je, po onoj narodnoj, ne moraš stati u d… da saznaš da smrdi. Vlasnik Golden Viscaria tvrdi, a on zna najbolje, da razlika u kvaliteti nije vrijedna razlike u cijeni, osim ako novac nije Vaš problem.

Odgovor na pitanje s početka. Balzamom za usne maže se rub reketa, prije lijepljenja gume, da ne bi prejako “uhvatila” i tako oštetila rubni furnir. Taj trik koriste igrači koji često preljepljuju gume!

P.S. Koliko Vas je čulo za sportsku firmu NIA? Nagrada ide onom tko pročita natpis u amblemu!

NIA

Ljetna ponuda

Bez brige, nisam sebičan, lud, ni napušen. Vidim da je interes za stolnim tenisom na godišnjem minimumu. Svi oni koji su igrali lige, zamoreni su, a ljeto nije idealno vrijeme, puno ugodnije ga je provesti u šetnji, tenisu, bicikliranju… Mnoštvo dvorana nije klimatizirano. A, i općeniti interes za stolnim tenisom je u padu, nikom nije stalo. No, za sve one koji nisu potpuno izgubili interes, pripremljene su 2 akcijske ponude. Jer, sada je vrijeme za isprobati nove gume, drvo, obući majicu od mikrofibre, koja neće nakon 15 minuta biti za cijeđenje i sušenje.

Broj proizvoda u Ljetnoj ponudi se svaki dan nadopunjuje i proširuje, prema tome, preuzmite i pogledajte najnoviji Cjenik. Posebnu pažnju obratite na Rasprodaja – za svakog ponešto !. Rabljene gume, a ima ih mnoštvo, nalaze se u zasebnom pregledu. Posebna pažnja ide najpopularnijem drvu u Hrvata Butterfly Viscaria.

Evo što se nudi:

Ljetna_ponuda

Cijene guma su za par (2 gume), moguće je uzeti samo jednu. Slike majica su simbolične, što znači da u svim veličinama nema svih modela, već nekih drugih. Brojevi Butterfly tenisica su mali, a za veće (do 46.5) na zalihi su Mizuno, Asics, Stiga, Li-Ning, Gewo, Tibhar…

Za igrače s travom istaknuo bi novosti, idealne za probu u ljetno vrijeme, a s najboljim preporukama iz testnog centra u Fužinama:

Der Materialspezialist Spectre OX (za blok na stolu) – 42€
S&T Hellfire X OX (za lov od stola) – 42€

Pogledajte ovaj FH “spin” sa Spectre travom:

Iz “doktorske” tvornice Dr Neubauer sada su na zalihi svi modeli najpoznatijeg propadajućeg softa (gume s kratkim pipcima) Killer i to na redovnoj spužvi, Soft, Pro, Pro Evo i Extreme, sve po 38€.

Nove gume, od profića, bolje kvalitete od običnih:

Joola Dynaryz ACC 2.2 crvena/crna – 40€ (ušteda 25€)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5/V47.5 2.2 crvena/crna – 50€ (ušteda 8€)

U akcijskoj ponudi su i rabljene gume od profića, sa svih spužvi je skinuto ljepilo, u max debljini, topsheet repariran, rezane na standardnu glavu 157 mm:

Butterfly Dignics 05 crvena – 35€
Butterfly Dignics 09C crna – 35€
Butterfly Tenergy 05 crvena – 25€
Butterfly Tenergy 19 crna – 25€
Gewo Nexxus SuperSelect EL 50 zelena/crna – 30€ (preporuka, vrlo malo igrane!)
Joola Dynaryz ACC crvena/crna – 30€
Tibhar Evolution MX-P crvena/crna – 20€
Tibhar Infinity MX-P crvena – 25€ (preporuka, kvalitetom napravljene za profiće!)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5 crvena – 25€

Cijene rabljenih guma su manje od polovice redovnih, npr. Butterfly Dignics je 80€, Tenergy 60€… Normalno, broj guma je ograničen, prema tome, tko prije nazove, izabere bolju gumu… Neke, kao Tibhar Infinity, nisu u slobodnoj prodaji, samo za sponzorirane igrače.

Kako naručiti? Nazvati 095/8165-851, poslati SMS, mail, WhatsApp, Viber ili Messenger poruku.

P.S. U pripremi i za objavu su blogovi o novim modelima Mizuno tenisica za 2023., gumi Butterfly Dignics 09C, ali čemu pisati kada nitko ne čita…

Nove koncepcije

Kao posljedica nedavnog ulaska u 3. životnu dob je i rano ustajanje, a vrijeme između 5 i 6 ujutro bude “najplodnije”, tada se javljaju nove ideje. Na ovaj blog me “nadahnuo” nedavni Messenger (telefonski) razgovor s jednim trenerom u Vojvodini. Čovjek je, misleći da će razgovor trajati 5 minuta, tražio gume za svoju djecu u klubu, iz grada koji mi je dobro poznat, jer tamo NISAM osvojio prvenstvo Jugoslavije u hokeju na travi (bivši sport). Prisjetio me, na tu jednu utakmicu došao sam s radnih akcija na Otoku Mladosti, tako da sam prvo išao brodom do Šibenika, onda autobusom do Trogira, zatim avionom do Beograda i na kraju vlakom do tog vojvođanskog grada. To bi se po zagrebečki zvalo “priličan štrapac”, a sve za ništa. Još su me, tijekom utakmice, palicom pogodili u zube, koji su se nakon toga prilično klimali 😉 . Morao sam ostaviti taj sport, cijelo vrijeme sam bio prilično istučen… Da se vratim na temu.

Tražene gume bile su legendarne DHS PF4, o čijoj povijesti možete pročitati u davnom blogu. Po čemu su one ušle u povijest? Pa, bile su “nenormalno” hvatljive, izgledale su kao ogledalo, tako da ste si mogli popraviti frizuru, a ispod njih je bila zalijepljena kao kamen tvrda plava spužva (blue sponge), najbolje su bile u debljini 1.5 mm. Slične su bile i od Friendship-a Super FX, ali one su imale sivu spužvu. Slučajno sam u svojoj kolekciji našao i jednu takvu, rabljenu. S takvom gumom, ako igrač nije bio “nervozan”, pa bacao reket, moglo se igrati 10 i više godina. Ne vjerujete? To je bila tadašnja kineska kvaliteta. Takvih guma više nema, jer su Kinezi promijenili tehnologiju proizvodnje.

Ali, kao i u svemu, na “vlast” je stupila Generacija X, koja ima sasvim druge životne vrijednosti od naših “pljesnivih”. Normalno, nisu oni nastali sami od sebe, podržani su tehnologijom koja je sveprisutna i sveobuhvatna. Pogledajte samo koliko se proširila upotreba mobitela, od onih prastarih Duncall-a, mladima je on sve, na njemu dnevno prosječno provode 4 – 5 sati, a neki i više od toga. Dođeš, slučajno, ispred osnovne škole i vidiš 4 curice koje se vraćaju doma, ali one ne pričaju, tek izuzetno, svaka ispred nosa ima svoj mob, eventualno komentira neki “društveni” događaj, razmjenjujući poruke i slike, pisane ili audio i/ili video snimke. To je taj “vrli” novi svijet koji je tema bloga!

Uh, već 3 pasusa uvoda, a još se nisam ni dotaknuo glavne teme. Nova tehnologija i koncepcija, normalno, nije zaobišla ni stolni tenis. U čemu se ona ogleda? Drva su sve brža, a gume hvatljivije, tvrđe i eksplozivnije. I, dok je, nekoć, za snažan i rotirani udarac trebao zamah cijelog tijela (Power from the ground), danas se on može postići samo korištenjem zgloba i podlaktice, BH flip je postao jedno od glavnih “oružja” stolnoteniske igre. To se najbolje vidi u igri našeg reprezentativca Tome (Tomislav Pucar), a začetnici te tehnike bili su češki igrači Korbel (banana flip) i Výborný.

Vyborny
Na davnoj slici reprezentacije Kampa Sadska u Češkoj, prvi je pisac i novi trener ekipe STARR – Varaždin, do njega kćerce, a zadnji Richard (Výborný).

Koja se to drva danas koriste? Od DHS-a, oni koji više vole drveni osjećaj, to je W968 (Hurricane Long V National), od branda Butterfly modeli Viscaria i Fan Zhendong, a od Stige tu su modeli Inspira i Cybershape Carbon. Koje su to gume? Od branda Butterfly modeli Dignics 05 i 09C, Gewo Nexxus i Codexx SuperSelect, XIOM Jekyll&Hyde. I, dok je nekoć Tenergy bio tvrdoće 36, Dignics je 40, a i gume DHS Hurricane3 “postaju” sve tvrđe i brže. S druge strane, proizvođači loptica ih sve manje “grešpaju”, tako da su sve glađe i primaju manje rotacije. I, sada ti dođeš sa nekom “puž” gumom, koja “kao” jako reže? Ali, rotacije ima upola manje nego prije, a sporost ostaje. I ti novi klinci, s novom tehnikom flipa, dignu tu sporu lopticu iznad mreže i torpediraju te. Pa sad’ ti vidi… I sam DHS, originalni proizvođač gume PF4, to je shvatio, ‘oš ti Kineza učit’ stolnom tenisu, pa su gumu “izmijenili” u PF4-50 (blog Gumene mjene I). Hvatljivosti (tacky) ima upola manje nego prije, jer samo usporava gumu, a ne pridonosi ničemu, a ispod je zalijepljena crvena tensor (porozna) spužva, za veću dinamiku. U DHS-u to je cjenovno i efikasnošću početnička guma.

DHS_PF4-50

Nemojte se okretati prošlosti, već smjerno gledajte u stolnotenisku sadašnjost i budućnost. To što je valjalo nekoć, više ništa ne valja, ostaje tek uspomena na neka davno izblijedila vremena. I, tako se razgovor koji je trebao trajati 5 minuta, protegnuo na 2 sata. Da li sam uvjerio sugovornika? Ne znam, ali bilo je u najboljoj namjeri, šteta da djecu od početka navikava na staro i loše. U stolnom tenisu “stvari” su jednostavne. Ili si brz ili si mrtav! U razgovoru je iskrsnula još jedna “pojedinost”. Trener je kod odabira guma za nove igrače konzultirao i njihove roditelje! Što oni znaju o tome? Ništa. I ne trebaju, jer će samo donijeti pogrešne odluke. Što su roditelji dalje od dvorane, to bolje. To je stvar struke, a ne ljubavi prema djeci. Na žalost, sva ta oprema postaje sve skuplja i dok je Butterfly Tenergy imao cijenu od cca. 60€, najnovije njemačke gume iz ESN, koje su bolje, su već iznad te cijene, a perjanicu još uvijek čine Dignicsi po 80€. S malo novaca ne možete dobiti kvalitetnu gumu, a i drva slijede istu “logiku”.

P.S. Nedavno me stolnoteniski prijatelj pitao zašto sve ove blogove ne skupim, organiziram i objavim u knjizi? Objasnio sam mu da, kao u socijalizmu, ljudi više ne kupuju knjige na metre, pa stavljaju u regal, bitna je bila (da se uklapa) boja korica, a ove papirnate imaju vrlo malo kupaca i čitatelja. Danas je glavni medij digitalni, na društvenim mrežama, a i ekološki je prihvatljiviji, jer ne troši papir, već vrlo malo el. energije, taman toliko koliko treba za napajanje ovog mog Lenovo računala.

P.P.S. Treba znati roditi se, živjeti i umrijeti, sva 3 dijela su ravnopravna, a ne zaobilaze nikog i ništa. I, tko je danas mlad i napredan, sutra to više neće biti. Prema tome “Carpe Diem” (iskoristi dan)! Nadam se dan završiti uzvikom “Kup je naš!“.

Kup_je_nas_2

Dr Neubauer – novosti za 2023.

Idemo prvo s novostima. Koja je za mene najveća? Postao sam trenerom, ali ne “papirnati” (takvih je kod nas najviše), jer diplomu imam od 2008., već klupski. Tko su “sretnici”? STARR (Stolnoteniska akademija Ronald Ređep) iz Varaždina, trostruki prvaci Hrvatske, nastupali su i u Champions League, a ove sezone igraju u Srednjoeuropskoj ligi. To je klub u koji dolaze mladi igrači na učenje od Tana, Zenga, Ređepa, Matthiasa… Također, klub intenzivno surađuje s Indijom (pogledajte P.P.S.). Ekipa je “idealna” kombinacija Hrvata, Indijaca i Kineza (Tan Ruiwu). Možda će netko misliti da tehnikom igre i osobnim igračkim dometima (Sokaz, Europsko veteransko prvenstvo) nisam kvalificiran za to mjesto, no moram se spomenuti da ni neki od naših najpoznatijih internacionalnih trenera (Cegnar, Novaković, Vukelja…) to nisu (bili). O poznavanju opreme ne bih. Prvo moraš biti ČOVJEK, onda možeš biti trener, bitno je znanje i volja, a toga ne nedostaje. Na slici je novi šef RR.

STARR_RR

Daljnje blogiranje odnosi se na “materijaliste” (pipci i antispin gume). Znate kako je to s ljubavima? Neke definitivno odlaze, a neke se ponovno vraćaju! Ona sa Carstenom Neubauerom, sinom legende, se vratila i ojačala. Da vidimo što nam je novog pripremio. Prvo ide aktualni cjenik, koji će se promijeniti 01.07. (cijene će se povećati):

Ukratko o novim proizvodima… U dijelu trava nove su Punch i Desperado Reloaded, antispinovi A-B-S 2 / Soft / Pro / Evo i A-B-S 3, glatka guma Dominance Speed Hard. U gumama sa srednjim pipcima tu su K.O. i Aggressor u 3 tvrdoće spužve (obična, Pro i Extreme), kod kratkih pipaca najpoznatije su Explosion (4 tvrdoće spužve) i Killer (5 tvrdoća spužve), a od drva novija su Bloodhound All+ i Matador Texa Carbon.

DrN_Punch

Sada ide pitanje… Zašto žene kod bloka na stolu koriste antispin gumu, a muškarci travu? S antispinom je lakše igrati, ali kod muškaraca su udarci jači, a za to je trava pogodnija. Nadalje, s travom je moguće izvesti raznovrsnije udarce (promijeniti rotaciju, napasti, ugurati, zaloviti). No, za vrhunske rezultate s travom treba imati razoran FH spin. Zlatno pravilo: “Izaberite najbrže tvrdo drvo koje možete kontrolirati!”. Ako samo gurkate s travom po cijelom stolu, Dr Neubauer Barricade DEF je idealno, no za razoran FH potrebno je brže drvo, katkada i s karbonom, npr. Dr Neubauer Matador Texa Carbon.

Sada idemo o jednoj temi koju ćete drugdje “teško” naći. Radi se o “uparivanju” drva i trave za blok na stolu. Drvo mora biti tvrdo (Stiff), da upije što manje dolazne rotacije i vrati što više. Loptica u običnom (čistom) bloku, bez pokreta, kada je reket okomit na stol ili blago zatvoren, mora ići što kraće i više uz rub mrežice. Što je brže drvo, trava mora biti sporija!

Da ne bih “privatizirao” blog, jer on je javan, navesti ću još 2 trave koje se sve češće pojavljuju na reketima, pa su uvrštene na zalihu i cjenik.

Za lov od stola s OX travom izvrsnom se pokazala Sauer&Tröger Hellfire X. Za blok na stolu “društvo” iz Fužina sada koristi Der Materialspezialist Spectre, ljubičastu gumu u priloženom videu.

Niste uvjereni? Pogledajte Japance (ne morate ništa razumjeti, slika sve govori 😎 ):

Mislite da je lako igrati protiv takve trave? Ne znam da li ste s PH 2023. uočili ovu vijest, kako je od rekreativca “pao” naš internacionalac. Normalno, šef je to riješio s lijevom rukom, nije se ni oznojio 😉 .

P.S. Uvijek me oduševi “znanje” konkurencije, gdje drvo za reket zovu “lopaticom”! 🙄 Ne znam na koju misle, svinjsku, teleću ili…??? Mislite da je drvo, osim što je jeftino, dobro? Nije, završni furnir je orah, pretvrd, njega ni profesionalci ne mogu kontrolirati.

Lopatica

P.P.S. Trening centar STARR:

India_Training

Rasprodaja – za svakog ponešto!

Kako ćete znati da su informacije o stolnom tenisu istinite? Jednostavno, pogledate čovjeku u noge (hvala Julie, fran. naglasak) i ako na njemu vidite ovakve čarape, dotični o tome nešto zna!

Carape_Blog

Na novoj listi dostupnih proizvoda (cjeniku) rubrika RASPRODAJA ! se crveni, pri čemu su izabrani proizvodi za svakog ponešto, a u nastavku će biti riječi i o onima koji igraju s travom, bilo za lov od stola, bilo za blok, tako da, molim, i oni nastave čitati…

Idemo, početno, par riječi o drvima za napadače. Na rasprodaji je ponuđeno početničko napadačko drvo Gewo Aruna Carbon Basic s konkavnom drškom po 30€. Priličan broj rekreativnih igrača koji “sanjaju” stari Butterfly Gergely TAMCA5000, a nisu spremni za njega izdvojiti cca. 550€ (ovaj na slici je još 5 dana na aukciji, pa će mu i cijena odgovarajuće porasti), upućujem na XIOM Ignito po 89.90€, koje ima identičnu strukturu (hinoki-energy carbon-kiri-energy carbon-hinoki). Ako netko želi još i brže drvo, na raspolaganju, od istog proizvođača, su modeli Axelo i Strato, po istoj cijeni, bliži Butterfly Primorac Carbon.

Butterfly_Gergely

Sada o gumama. Prvo napadači… Za srednju klasu igrača su gume Stiga DNA Pro H 1.9 crvena (50° – tvrda) po 30€ i Stiga DNA Pro S 1.9 crna (42.5° – srednje tvrda) po 25€. Nakon što je Stiga dosta “lutala” pri isporuci guma, s proizvodnjom u Japanu (serije Boost i Calibra), na kraju su se i oni premjestili u njemački ESN, kao i većina ostalih brandova. Ovo je predzadnja serija (kao XIOM Omega V ili Gewo Hype), prilagođena plastičnim 40+ lopticama, a maloprodajna cijena na TT11 je 62.40€! Tamo možete pročitati recenzije igrača (svi 4 – 5*).

Stiga_DNA_Pro_S

Za igrače “brzance”, na rasprodaji su gume Butterfly Bryce Speed FX 2.1 po 32€ i XIOM Sigma Euro i Pro 1.8 po 25€.

Početnicima, djeci i “vanjskim” igračima namijenjene su gume Gewo Raver 1.8 po 12€.

Gewo_Raver

Što je još na rasprodaji?

Butterfly_Baggu

Do kada će trajati rasprodaja? Ne znam, svih proizvoda, za sada, ima u dovoljnoj količini.

Broj proizvoda na rasprodaji se svaki dan nadopunjuje i proširuje, prema tome, preuzmite i pogledajte najnoviji Cjenik. Posebnu pažnju obratite na Ljetnu ponudu, tamo se nalaze vrhunske rabljene gume, kao nove (malo igrane), ispod pola cijene, od profića, bez ljepila, očišćen i obnovljen topsheet. Sve ostale rabljene gume, a ima ih mnoštvo, nalaze se u pregledu Rabljene gume. Posebna pažnja ide najpopularnijem drvu u Hrvata Butterfly Viscaria.

Jedna pitalica. Što mislite da li je bolja “jeftilen” nova guma npr. Donic Alpha Slick (lijevo), kakva se lijepi na Donic tvorničke rekete ili stara kvalitetna guma, npr. Gewo Nexxus EL Pro 48 2.1 (desno)? Ova druga, prva nema spina, ni brzine, a nakon kratkog vremena imate “osjećaj” kao da igrate s japankom (natikačom). 😎 Čemu ova informacija? Ako ste u sportskoj prodavaonici (Hervis, Intersport ili Decathlon) platili tvornički reket, nezavisno od branda, preko 30€, sigurno ste ga preplatili! U tom slučaju puno bolja opcija je nabava Jeftilen reketa V ili VI.

Donic_Alpha_Slick

Da ne bi zanemario travaroše, a obećao sam da neću, na slici je usporedba najbolje “stare” trave za lov od stola TSP Curl P-1R i nove Victas Curl P1V. Vidimo da nisu identične, iako razlika nije velika. No, kako brand TSP više ne postoji (preuzeo ga Victas), igračima ne preostaje drugo nego se privići!

TSP_Curl_P1-R_vs_Victas_Curl_P1-R

Blokere s travom na stolu molio bih da ne bacaju novac na gumu Saviga Super Block OX, jer je lažnjak (fake), osim imena nema veze s originalom od Dr Neubauera, već da se, po savjetu našeg najpoznatijeg travaroša, “okrenu” najboljoj zamjeni s otporom, a to je Spinlord Stachelfeuer (njem. potaknuti vatru).

Saviga_Super_Block

Na kraju, sve čestitke Hani Arapović, europskoj prvakinji do 21. godine.

Hana_Arapovic

P.S. Sve cijene guma su izražene po komadu!

P.P.S. Danas sam razgovarao s vlasikom 6 Gergely-a! Ima svega, samo se čovjek mora dovoljno gibati.