Riblja kost

Da Vas vidim sada, junaci moji, znate li kakve veze ima riblja kost (eng. fish scale) sa stolnim tenisom? Ne? Nije čudo, ovo je blog iz Master serije, samo za najveće znalce i manje od 100 ponajboljih hrvatskih igrača.

Kako od 7 milijardi ljudi ne postoje 2 ista čovjeka, tako je i sa drvećem u šumi. Stolnoteniska drva identičnog modela, iz iste serije, mogu se značajno razlikovati, npr. prema oblik rezanja završnog furnira. Uzorak riblje kosti dobiva se kada se drvo reže 2. načinom (eng. quarter sawn).

Wood_Plywood

Na koja se to drva odnosi? Na napadačka, za vrhunske igrače, koja kao završni furnir imaju koto. Takva drva, sa uzorkom riblje kosti na završnom furniru (3-D), nisu posebno dizajnirana, već su izabrana iz mnoštva, a ima ih manje od 10%. Koji su najčešći modeli? Butterfly Viscaria, Butterfly Timo Boll Spirit (TBS) i najnoviji DHS H301. Ona su osjećajnija, s njih se lakše skidaju gume, bez opasnosti od oštećenja, a daju i više spina. Evo i nekoliko slika:

Fish_Scale_TBS
Fish_Scale_Viscaria_1
Fish_Scale_Viscaria_2
Fish_Scale_Viscaria_3

Kao uvod u sutrašnje finale Svjetskog nogometnog prvenstva, jedna slika, iz obiteljskog albuma, navijačice Vatrenih iz 1998., kada je Hrvatska, u Francuskoj, osvojila 3. mjesto.

Matea_1998

I, još, dođite svi na doček nogometaša, u ponedjeljak, uz Zaprešić Boys:

Tri kralja

Ako mislite da sam ušao u vjerske vode, odgovor je NOP. Jednostavno, radi se o pripetavanju 3 najčešća završna furnira na ofanzivnim drvima, tj. limba vs. koto vs. hinoki. Ima drva i sa drugim završnim furnirima, npr. ayous, mahagonij, palisandar, orah… Moj standardni trening partner svojedobno je igrao s Donic drvom sa završnim furnirom od bukve, kojeg smo, od mila, zvali “bukvica”. Ali, i on se “kultivirao”, pa sada igra s limbom, konkretno DHS Fang Bo2. Ja isključivo igram sa hinokijem, prije sa Butterfly Jonyer-H, a sada, već godinama, s XIOM Magellan. Svi ostali za mene nemaju osjećaja, kao da igram sa daskom za rezanje mesa. I prije je postojala polarizacija s obzirom na završni furnir, početnici, u Istri, kretali su sa Butterfly Jonyer-H, u Zagrebu sa Butterfly Primorac  Classic (limba). Napredni (juniori), pa tako i moja kći, u Zagrebu su igrali sa Butterfly Timo Boll Spirit (koto), dok su u Istri bili skloniji Butterfly M. Maze (limba). A, zašto baš ti furniri, a ne neki drugi? Iskustveno, ta 3 furnira imaju najbolji odnos težine, tvrdoće, trajnosti, spina, brzine, kontrole i osjećaja. Daleko od toga da nema legendarnih drva sa drugim furnirima, npr. član Nittaku instrumenata, konkretno Acoustic (jasen), ali oni su u manjini, više izuzeci od pravila. Izbor završnog furnira, osim samosvojnog osjećaja igrača, je i stvar mode, te igračkih zahtjeva, prije se znatno više koristio hinoki (Butterfly Primorac Carbon, Schlager Carbon, Gergely), dok Butterfly danas u ponudi nema niti jedno takvo drvo!

Limba_vs_Koto

Njemački trener, Youtube bloger pod imenom TTR-Hunter i XIOM maneken Simon Sangals snimio je 3 videa, svaki posvećen jednom završnom furniru (1. limba, 2. koto, 3. hinoki). Uz to, uz svaki furnir su navedeni vrhunski igrači koji s njim igraju, tako su za limbu predstavnici Waldner i Ma Long, za koto Boll, a za hinoki Primorac, Ryu Seung Min, Schlager i Kreanga. Sve je na njemačkom, prilično dugo (po 20 minuta) i “smotano”, ali ako želite, pogledajte:Za one koji nemaju volje i/ili vremena sve to gledati, izvukao sam osnovne karakteristike svakog od ovih materijala.

Limba

 • relativno mrtva, nema katapulta, omogućuje dobru kontrolu, ali drvo “ne igra samo”;
 • omogućuje duži kontakt, npr. kod chop bloka ili side spina;
 • daje više spina, uz veću toleranciju greške;
 • za igrače koji nemaju osobito brz “prelazak” preko loptice, sa dužim i sporijim pokretom;
 • za početnike;
 • lopticu “hvatati” spužvom;
 • predstavnici Butterfly Primorac Classic, Korbel, M. Maze.

Koto

 • tvrđi od limbe, u pravilu ga ne treba lakirati;
 • za igrače sa kraćim kontaktom/udarcem, iz zgloba i podlaktice, sa rukom usko uz tijelo;
 • za niže i brže igrače, koji drže reket u FH gripu, s palcem na dršci, što im omogućava brzi udarac;
 • potreban osjećaj za optimalnu točku kontakta, manja tolerancija greške;
 • za igrače sa slabijim udarcima (“mekim”), jer im daje dodatnu snagu;
 • za napredne igrače;
 • lopticu udarati topsheetom;
 • predstavnici Butterfly Viscaria, Timo Boll ALC, Timo Boll Spirit.

Hinoki

 • furnir ima katapult, tj. “igra sam”;
 • mekan, treba ga tanko lakirati;
 • vrlo polarizirani stav igrača, neki ga vole, drugi mrze;
 • jednoslojni, višeslojni ili u kombinaciji sa carbonom;
 • bolji uz korištenje klasičnih guma (ne tensora), jer katapult dolazi od drva;
 • lopticu udarati naprijed, u “ekvatoru”;
 • predstavnici Butterfly Jonyer-H, Primorac Carbon.

Sada ide moj komentar. Sve skupa je prenaglašeno, razlike među furnirima i tehnikama igre, posebno limbom i kotom, nisu toliko velike, kako ih autor prikazuje. Ali, da nema toga, ne bi bilo ni teme, pa ni ovog bloga. Ali, da je ipak na dobrom putu pokazuju i 3 najnovija DHS drva za napredne igrače: H301 (ALC, koto), Fang Bo2 (ALC, limba) i DI-HT (7-slojeva, hinoki). Slično su strukturirana i nova XIOM drva, iz serije Feel.

DHS-DI-HT

XIOM – Tablica guma i drva 2018.

Što se tiče stolnoteniske opreme, prilično sam znatiželjna osoba. Koga sretnem u dvorani, pogledam mu reket. I, moram reći, XIOM gume su, uz Butterfly i Tibhar, najzastupljenije na reketima rekreativnih igrača. Gume za XIOM proizvode se u ESN, Njemačka, većina ih je Tensora, odlične su, te ujednačene kvalitete i trajnosti.

U početku, stvari su bile jednostavne. Elite su bile najmekše, Euro srednje, Pro tvrde, a Asia najbrže gume. Ali, kasnije, u nazivima, sve su ispremiješali, tako da je slijednik Vega Euro, za plastične loptice, Vega Asia DF (Dynamic Friction). Također, u Vega seriji su bile mekše i ekonomičnije gume, za rekreativce, dok su Omega bile skuplje, za trenirane igrače. Seriju Omega VI namjerno su preskočili(!?)…

U tablici se navodi katapult, tj. koliko guma “igra sama”, što ovisi o poroznosti i dinamičnosti ugrađene Carbo spužve. Katapult 0 ima klasična linearna spužva, ugrađena npr. u Musa I, dok 5 imaju gume sa velikim porama, poput Tibhar Evolution MX-P ili Butterfly Tenergy 05. Drugi podatak je da li je guma dizajnirana za celuloidne loptice ili nove plastične, sa više gripa. To uopće ne znači da se sa “starim” gumama ne može dobro igrati i sa novim lopticama. Treći podatak je tvrdoća spužve, ali dvije gume iz iste serije i tvrdoće spužve ne moraju imati i istu brzinu, zbog razlika u dizajnu topsheeta, gdje onaj sa širim i kraćim pipcima ima više spina, a sa dužim i užim brzine. Slijedeći podaci su preporučena maloprodajna cijena u €, a zatim cijena kod nas, za gume koje smo do sada prodavali. Slijedi Napomena, sa kratkim opisom performansi gume, te dostupne debljine spužve. Normalno, guma sa tanjom spužvom ima veću kontrolu, te je bolja za igru blizu stola, a ona sa debljom, više brzine, te je pogodnija za udaljeniju igru. Apsolutni Best Buy su gume Vega Pro i Vega Euro.

XIOM_Gume_1
XIOM_Gume_2

XIOM drva, također, predstavljaju kvalitetan izbor, a proizvode se u Koreji, Kini i Japanu. Dosta modela, kao završni furnir ima hinoki, koji je posebno pogodan za spin igru, jer “lijepi” lopticu, ali je “baca” visoko, pa traži adekvatnu tehniku i brzinu. Skoro polovice drva je u brzinskoj klasi OFF+, te je malo rekreativnih igrača koji s njima mogu igrati, eventualno tehnikom “dalekometne nabacaljke”. Evergreen drva, ekonomične cijene, su Diva, te Allround S i Offensive S, reinkarnacija Butterfly Korbel. Aigis je jedino defanzivno drvo, mekano, pogodno za lov od stola. Nova XIOM Feel drva “obrađena” su u posebnom blogu. U zadnjim kolonama su dobavljive drške, FL je konkavna, ST ravna, a AN anatomska.

XIOM_Drva_1
XIOM_Drva_2

Sve to, za samostalno pregledavanje, možete preuzeti u PDF datoteci.

Toliko od mene za danas, uz legendarni pozdrav “See you later alligator”.

Drvna nostalgija

Jeste li nostalgični? Stolnoteniska industrija se nada da jeste, pa se sjećate prethodnih velikana stolnog tenisa, poput Alsera, Waldnera, Liu Guolianga i drva s kojima su igrali. Jer, matematika je jednostavna, Vama sjećanja, a njima lova. Nedavno sam pisao o Kineskim drvnim legendama, a sada ću malo proširiti temu…

Stiga, slijedeće (2019.) godine slavi 75. godišnjicu, pa u travnju izdaju “remake” svojih evergreen (hrv. zimzelen) drva Allround Classic, Offensive Classic i Clipper, a pod zajedničkim nazivom serije Nostalgic. Sada, da ne bi sve bilo isto, jer što bi se tada prodavalo (?), umjesto zadnjeg furnira limbe stavili su wenge. Samo za usporedbu, wenge nije neki skupi furnir, tvrd je k’o kamen, sa Janka tvrdoćom od 1930, dok je kod limbe ona 670. Tko će s tim moći igrati? Ne bih znao, rekreativci sigurno ne, a ja već na sami pogled tamnog završnog furnira na drvu (npr. kod YEO) okrećem glavu i odmahujem rukom, a razlog je opisan u blogu Drvne mjene.

Stiga_Nostalgic_1
Stiga_Nostalgic_2

Nije to jedina Stigina jubilarna edicija. Prije 5 godina su u klasike stavljali carbon. 2004. su, povodom 60. godišnjice, ponovno objavili 3000 drva Alser, sa konkavnom drškom, te Bengtsson, sa ravnom, po cijeni od €79,90, a cijena im je, u međuvremenu, narasla.

Stiga_Alser

Osim DHS-a i Stige, ima li još takvih “jubilarnih” drva? Donic je 2016., povodom prestanka aktivnog igranja J-O Waldnera, objavio drvo Donic Waldner JO Shape Limited Edition, po razumnoj cijeni od €39.90. Drvo ima 5-slojeva furnira, svrstano je u brzinsku klasu OFF, s manjom glavom kako je to J-O volio, ali i sa vrlo lošom završnom obradom, nepriličnom Mozartu.

Donic_Waldner_Offensive_2016

Hajvanson

U dvorani Prečko, sa 8 stolova, postoji jedan stolnoteniski kružok, članovi svih ekipa Deda, zatim pridruženi članovi poput mene (sada sam i ja IN u ekipi TsaTsa), igrača koji tamo dolaze, a strah ih je igrati Sokaz, ima čak i jedan Superligaški igrač, sa pozitivnim skorom. I, između partija ili kasnije na pivu, krene rasprava o drvima, gumama, lijepljenju, lakiranju i ostalim stolnoteniskim tricama i kučinama. Apsolutni autoritet, po njegovom vlastitom mišljenju, je igrač koji igra već 40 godina, što natjecateljski u 1. HL, što rekreativno, pa je višestruki prvak Sokaz-a (momentalno igra u 1. ligi). “Nemirnog duha” nabavi on svako malo neko novo drvo, gumu, lopticu i krene je svima hvaliti, a povodljiviji i poslušaju. Tako nastane fenomen zvan HAJVANSON. Vama još nije jasno? Objasniti ću.

Radi se o drvima kineskog branda Huieson, ali kako se to teško izgovara, “prekrstili” smo ga u Hajvanson. Pa, idemo vidjeti slike:

Huieson_1
Huieson_2
Huieson_3

Dva su slična modela, X-2, koje se sastoji od limba-carbon-ayous-carbon-limba, te X-3 limba-carbon-candlenut-carbon-limba. Cijena? Ispod $7, znači 40 kn, sa uključenom dostavom u Hrvatsku. Super, pronaći nešto za tako mali novac, nakon drva spomenutih u blogu Drž’ gaće!, gdje je svako preko 1000 kn. Ali, pogledajmo detaljnije slike. Na 1. vidimo da drvo Huieson ima neku “fake” limbu, koja to nije, jer na drvu desno (Gewo) furnir ima sasvim različitu strukturu i boju. Na 2. slici je vidljivo da su Kinezi napravili tipfeler, jer su umjesto “Racket” napisali “Racker”, dok se na zadnjoj slici vidi da furniri na FH i BH strani nisu iste debljine. Završni furnir se “cufa” i, ako se ne lakira, ubrzo otpada (splintering). Ukratko, radi se o kineskom kršu. I, iako drvo ima brzinu u klasi OFF, zbog loše strukture furnira nema spina i osjećaja, te različito odbija lopticu. I, tako, svi igrači koji ostaviše svoja drva Stiga Clipper, Butterfly Timo Boll ALC, Avalox Ma Wenge, nakon kratkotrajnog “bunila”, vratiše se svojim prethodnim ljubimcima. Da li su ta drva dobra za početnike? Nisu, jer su prebrza, a i ne pružaju dobar “osjećaj”, eventualno se može igrati sa jako hvatljivim kineskim gumama (Reactor Corbor).

Isto, prije, bilo je i sa drvima GuoYueHua Low Carbon Life, gdje, nakon prodanih 100-tinjak primjeraka, u ruci ga drži još samo jedan igrač. Nisu to jedini takvi kineski “brandovi”, identično je i sa XVT, Huaruite (HRT), te ostalim iz bloga “Kineske putopisnice“.

Ako je ovo loše, ima li nešto od drva primjerene cijene, a da valja? U rangu od 420 – 450 kn su 2 najnovija drva iz DHS-a, modeli H301 i Fang Bo2. Oba imaju arylate-carbon, dok H301 kao završni furnir ima koto, kod Fang Bo2 je to limba. I, iako kažu da su malo manje osjećajna, sa malo lošijim završnim furnirom od DHS Hurricane Long V, trenutačnim drvom Ma Longa, radi se o dobroj “robi”. Kako znam? Bivši “maneken” iz Varaždina, a po preporuci Tana, zamijenio je drvo Butterfly Viscaria za DHS H301, a jedan je, od nedavno, i u vlasništvu mog novog suigrača. Težine? Prave, profesionalne, od 88 – 92 grama. Ako se često mijenjaju gume, potrebno ih je prethodno lakirati, najbolje akrilnim lakom na vodenoj bazi.

DHS_Fang_Bo2_1
DHS_Fang_Bo2_2
DHS_H301
DHS_Hurricane_Long_V

P.S. Ekipa TsaTsa u proljetnoj sezoni 2018. Sokaz-a.

TsaTsa_1

Kineske drvne legende

Ako, slučajno, čisteći tavan, prekapajući ormar ili šupu, šećući po sajmištu starih stvari na Jakuševcu, naletite na neki prastari reket, npr. sa plavim (!) gumama, nemojte ga odmah baciti. Uslikajte ga mobitelom, pa meni proslijedite fotke na WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ili e-mail. Jer, možda se radi o kineskoj drvnoj legendi, DHS ili Gold Cup. A, takva drva se još uvijek traže, posebno među igračima koji su 70+ ili 80+, čija mladost je davno prošla, ali ne i sjećanja kako i kada su oni najbolje igrali upravo sa tim drvima.

Znamo, u Kini je stolni tenis bio nacionalni sport, a, kao država, bili su vrlo zatvoreni. Nije bilo stolnoteniskih drva Banda ili Stiga iz Švedske, čak ni dobrih furnira za izradu sa drugih kontinenata (Afrike), npr. limbe, kotoa, kiria, ayousa. Vodeći brand bio je DHS, a tek krajem 80-tih ide njihovo drvno povezivanje s ostatkom stolnoteniskog svijeta, poznato iz priče o nastanku branda Avalox. Koja i kakva su tada bila ta njihova najpoznatija drva?

DHS PF4-08 je ofanzivno 7-slojno drvo, svi furniri od lipe (basswood), težine od 100 – 120 grama, na 1. slici je original, a na 2. jubilarna kopija, koja se na Alibabi trži za $136.88 (800 kn):

DHS_PF4_08
DHS_PF4_08_New

Sporije, allround drvo nosilo je naziv DHS PF4-032, imalo je 5 slojeva, od toga 2 završna sloja od lauana, 3 centralna od lipe (basswood), a bilo je teško od 95 – 110 grama. Na slikama su original, jubilarna kopija, te komercijalna kopija, čija je cijena $29.55 (180 kn):

DHS_PF4_032
DHS_PF4_032_New
DHS_PF4_032_Commercial

Pa, što kažu, kakva su ta jubilarna drva? Ni približno dobra kao stara. E, sada, da li se, u međuvremenu, lipa promijenila, teško je reći. Svakako, preteška su za današnje uvjete, kada profesionalna drva obično imaju 92 grama. Oscilacije u drvima su velike, kod modela 032 (na slici), jedan je debeo 5.8 mm, a težak 97 grama, dok je drugi 5.5 mm i 104 g. Jer, svako drvo u šumi je različito.

Kako su Kinezi bili zatvoreni prema van, tako i prema unutra, te je malo vjerojatno da ćete doći u posjed nekog od tih arhivskih drva. Ali, što možete lako naći? Pa, rekete koji su se nekoć prodavali, za sitnu paru, na kioscima Duhana, modele Gold Cup:

Gold_Cup_Blade_1
Gold_Cup_Blade_2

Ima li još netko da igra sa kineskim klasikom? Da, njihova penhold legenda, u španjolskim bojama, He Zhi Wen.

Karbon u drvima

Carbon

Na današnji blog nadahnuo me video sa Youtube-a njemačkog proizvođača Soulspin, koji prvenstveno radi drva. Danas je rijetka vrlina da proizvođač igrače ne marketira raznim nerazumljivim “vrhunskim svojstvima”, već ih informira. O carbonskim drvima već je dosta pisano, npr. u blogovima “Carbonska drva“, “Butterfly arylate-carbon drva“, “Timo Boll Spirit (TBS) i srodnici“, “Stiga i carbon“, “Drvne mjene“…

Pa, pogledajmo video (preporučljivo znanje njemačkog jezika):

Što to oni kažu? Postoje tisuće raznih kombinacija, kako materijala, tako i postave carbonskih slojeva. Čemu oni služe, zašto ih proizvođači stavljaju u drva? Pa, da bi se ujednačilo udarno područje na drvu (sweet spot), te dobila veća brzina i tvrdoća, a bez znatnog povećanja njegove debljine i/ili težine. Carbonske sloj(eve) moguće je staviti u sredinu drva, kakav je DHS Hurricane Hao III, na srednjicu, npr. u seriji Butterfly Innerforce, pri čemu je drvo sporije i “osjećajnije” ili neposredno ispod završnog furnira, kao u slijedećem videu, gdje Timo Boll recenzira drvo Butterfly Timo Boll ALC, koje danas koristi znatan broj profesionalaca:

Evo i recenzije drva Butterfly Viscaria by Liam Pitchford:

A, sada ide Butterfly Marcos Freitas ALC, nastavak drva Butterfly Michael Maze, najmekšeg i najosjećajnijeg od sve trojice:

Što nam Marcos kaže? Što drvo ima više brzine, ima manje spina, ne možeš istovremeno imati oboje.

Iako ima i carbonskih drva, npr. zvanih “Hajvanson”, koja se iz Kine nabavljaju po $6 – 7, ona su, u pravilu, skuplja od onih izrađenih samo od furnira. Zašto, zbog dodatnog troška materijala? Ne. Stolnoteniske firme misle da bolji igrači, koji ih koriste, imaju i više novaca, pa je “u redu” da ih više i naplate.

P.S. Koje carbonsko drvo preporučam? Avalox Ma Wenge, nije, u odnosu na Butterfly i/ili Stigu, preskupo (450 kn), ima parabolu, te izvrstan odnos brzine i rotacije.

Drvne mjene

Sve ide, sve se mijenja, neprestano. Tako je i s drvima za ponajbolje igrače, profesionalce i 10% rekreativaca iz vrha, većinom onih koji su prije, u mladosti, trenirali u klubovima. Priča će biti ispričana u 3 čina, uz pripetavanje 2 najznačajnija proizvođača (Butterfly i Stiga), te korektiv koji pokazuje trendove (XIOM).

U Butterfly katalogu iz 2009. “perjanice” koje su nudili bile su Primorac Carbon, s kojim je igrala većina profića, Schlager Carbon, ekstremno brz, i Gergely Carbon, obljubljen od rekreativaca. Drva su bila u brzinskoj klasi OFF+, te su imala sličnu strukturu, završni sloj hinokija, ispod kojeg je bio sloj Tamca-5000 unaksijalnog carbona. Gergely je imao srednjicu od balse, dok se u preostalom dvojcu koristio kiri. Schlager je bio znatno deblji (7.4 mm) od Primorca (6.9 mm). No, pojavile su se nove, znatno dinamičnije gume (Butterfly Tenergy), te su navedena drva imala previše brzine i katapulta, a premalo kontrole. I sam Zoran Primorac odustao je od drva, svog imenjaka, te izabrao Butterfly Timo Boll Spirit (TBS). U ponudi je još samo Primorac Carbon, po €119,90. Ali, ako nekom nedostaju drva slične “energije”, može izabrati jedan od kvalitetne trojke iz XIOM niza: Ignito (6.5 mm), Strato (7.0 mm) ili Axelo (7.5 mm). Svi imaju završni sloj hinokija, ispod (Energy) carbon, a srednjicu od kirija. Ima i odgovarajućih klonova iz Galaxy-ja (Yinhe, Milky Way), pa koga interesiraju, neka ih sam potraži. U to vrijeme Stiga je nudila različite varijacije Clipper-a (CR, WRB), te Carbo 7.6.

Butterfly_Primorac_Carbon

Onda je Stiga 2009. izašla sa hardwood serijom drva, koju su činili Ebenholz (ebanovina), Rosewood (palisandar) i Maplewood (javor), sa 5, odnosno 7 slojeva, te još nekim varijacijama, npr. XO. I, uspjeli su. Komparativnu analizu navedenih drva, sa serijom Arylate-Carbon drva iz Butterfly-ja, možete naći u recenziji TTGEAR LAB-a. U početku, drva su bila jako lakirana (NCT), tako da ih je, prije korištenja i prvog lijepljenja guma, trebalo brusiti. Cijena im je, za profesionalna drva, bile prihvatljive, npr. za Rosewood XO ispod €100, dok je, u međuvremenu, na krilima popularnosti, “narasla” na sadašnju od €166.90. U anketi, među 15000 kineskih igrača, proglašena su najboljim izborom, posebno za korištenje sa kineskim tacky gumama (DHS Hurricane3). Ovo doba je obilježilo sustezanje od carbona, brzina se dobila tvrdim završnim furnirom, a koristili su se još i furniri oraha (npr. Yasaka Ma Lin Extra Offensive – YEO) i wengea (npr. Butterfly Finewood). Oni koji nisu igrali sa Stigom, te nisu bili vezani za osjećaj drva, izabrali bi obično neki Butterfly primjerak sa Arylate-Carbonom, poput Timo Boll Spirit, Maze ili Timo Boll ALC.

Sredinom 2014. uvedene su plastične loptice. “Kvaka” s njima je da je, osim neznatno povećanog obujma (40+), specifična težina celuloida veća od plastičnih materijala, tako da su, automatski, stjenke loptice deblje i, stoga, tvrđe. Kako je prva serija loptica katastrofalno pucala, proizvođači su se “dosjetili”, te u njih počeli miješati 70% celuloida. Takva je i 1. serija iz DHS-a, oznake 40+. Loptice su jajaste, lako pucaju, no nisu pretvrde, te su zadržale “pristojnu” količinu rotacije, normalno, manju od celuloidnih. Nova, 2. serija, oznake D40+, izrađena je od ABS plastike, nema više problema sa oblikom i trajnošću, ali umanjena je rotacija, te povećana tvrdoća. No, tvrde loptice ne idu sa tvrdim drvima, čime je najviše pogođena hardwood serija iz Stige. Znaju to i oni, jer su objavili carbonska drva u seriji Carbonado, različite debljine i postave carbona (45/90). A, koja drva “se slažu” sa novim lopticama? Ona koja imaju sloj carbona odmah na srednjici, npr. u Butterfly seriji Innerforce, te sa debljim i mekšim završnim furnirom, npr. od limbe, a ponovno je pogodan i hinoki. Gdje najbolje vidimo tu najnoviju drvnu mjenu? Na primjer, u seriji drva iz XIOM-a. I, dok je prethodna serija Omega sadržavala modele od palisandra i ebanovine, u novoj Feel seriji ih više nema, što bi rekli: “Papala maca”.

Ako ni nakon ovog članka ne znate koje drvo izabrati, možda su najbolja i najdugovječnija ona sa Arylate-Carbonom, pa sa limbom ili kotom kao završnim furnirom. Ili, ona obična, od 7-slojeva furnira, neki Clipper klon. Često je to i Butterfly Viscaria, no, zbog brzine i nedostatka parabole, s njom mogu igrati samo pravi profesionalci.

P.S. Ako ipak igrate s nakim hardwood drvom ili Primorcem Carbonom i paše Vam? Zanemarite ovaj blog i igrajte dalje.

Ćoškasta glava

Na današnji blog “nadahnuo” me video od kineskog proizvođača Sanwei, u kojem prikazuje kako izabrati optimalno drvo i gume, a nakon toga ide upoznavanje sa njihovom tehnologijom proizvodnje.


Sada idu moji komentari. Drvo se izabire kuckanjem, te lupkanjem u ćelenku, te je zbog toga, kod svakog drvnog “specijalista”, na tom dijelu glava izbrijana ili prirodno ćelava, te ćoškasta (angularna). Viši ton drva ukazuje na njegovu veću brzinu, a glava kazuje o njegovoj mekoći, tj. veća kvrga na glavi = tvrđe drvo. Normalno, Kinezi preferiraju tacky gumu na FH, a grippy na BH, no naši igrači sa slabijom pokretljivošću, a posebno početnici, mogu izabrati i obje grippy gume.

Djordje_Novkovic

A, znate li tko je bio najveći poznavatelj stolnoteniskih drva iz ovih krajeva? Đorđe Novković. Zašto? Imao je profesionalni sluh i ćelavu glavu, te je kuckanjem u nju mogao točno utvrditi brzinu i kvalitetu svakog drva. U njegovoj biografiji, 10 godina nakon “slatke smrti“, piše da je bio pasionirani stolnotenisač, te 8. igrač svijeta, što je “malo” pretjerano. Legenda kaže da bi on i igrači iz njegove ekipe sjeli u auto i otišli u prodavaonicu Tonija Holda u Grazu, te tamo izabrali najbolja drva. Tada je, kao i danas, posebno na cijeni bilo drvo Nittaku Shake Defence. Evo i isječka iz novina o Toniju Holdu, kao sjećanje na te davne dane…

Toni_Hold

Je, i meni, kao poznavatelju drva, kod izbora posebno koristi nedostatak kose na glavi.

Da li znate o čemu će biti slijedeći blog? Ne? Onda dobro, jer bih inače bio predvidljiv i dosadan.

Drvno bogatstvo

U našem cjeniku nudi se preko 200 modela drva, pravo drvno bogatstvo. Ima tamo svega, od drva za djecu, sa smanjenom težinom, drškom i glavom, raritetnih primjeraka starih više desetljeća (Stiga, Imperial), nekoliko modela drva različite brzine i strukture za početnike (Tibhar, Sanwei, TSP, XVT), po povoljnim cijenama, i drva za profesionalce (Butterly, OSP, Stiga). Za igrače sa osjećajem tu su drva od hinokija, za napadače željne brzine od carbona, sa primjesama Arylate-a i Zylon-a, a za defanzivce sa balsa srednjicom. Većina drva su nova, no ima i rabljenih, a saniranih primjeraka. Ali, to nije sve…

Stiga Clipper je legendarno 7-slojno drvo, Liu Guoliang je s njim bio drvostruki svjetski prvak. Ali, teško je naći pravi Clipper, možda jedan od deset, jedan od sto… Da li izabrati slično drvo od drugog proizvođača, npr XIOM Solo, Butterfly SK7, Avalox P700, Avalox Blue Thunder 777, TSP Swat, Galaxy Purple Dragon 437, OSP Musko, Sword Tan?

Stiga_Clipper

Možda Vam ne odgovara drška na postojećem reketu? Imate konkavnu dršku, a htjeli bi ravnu, ili obrnuto? Mi imamo samo drške, prikazane na slijedećoj fotki. Možda Vam je postojeća drška prekratka, pa na nju možemo zalijepiti balsa čep, te je na taj način produžiti, bez narušavanja težine i/ili igračkih svojstava drva.

Drvno_Bogatstvo

Završni furnir na drvu je oštećen? Problema nema, jer posjedujemo furnire za popravak (limba, koto, hinoki i dr.). Imamo kvalitetnog i pipljavog majstora za popravak, koji će oštećenje sanirati i učiniti ga malo vidljivim. Evo kako to radi OSP (Old Stiga Palatinuš):

Ako Vam je ispala oznaka naziva drva iz drške, mi imamo zamjenske.

Da drvo, s vremenom, ne bi izgubilo igračka svojstva, zbog upijanja vode kod prelijepljivanja guma, lakiramo ga akrilnim lakom u spray-u, ručno lakom na vodenoj bazi ili štitimo lanenim firnisom, već po želji, što činimo i sa drškom.

Ako ipak, kod nas, kupite drvo za koje poslije ustanovite da Vam ne odgovara, uz diskont, omogućujemo zamjenu drva, što nitko drugi ne radi, već ga na Sokaz forumu ili Njuškalu morate prodavati sami.

Od nas nećete čuti ne znam, neću i ne mogu, jer se u drva razumijemo. Početnicima ne prodajemo najskuplje modele, sa 4 sloja carbona i “osjećajem” stakla. Stolni tenis nije posao i lova, već ljubav i entuzijazam.