DHS Hurricane3 – zamjene II

Ovdje je već puno toga napisano, pa se neću ponavljati. U blogu Gume za Kineze opisane su Tibhar Hybrid K1 i K1 Plus, a u DHS Hurricane3 – zamjene recenzije su guma Haifu Blue Whale, L.D.T.T., Sanwei Target National i XIOM Vega China VM. EmRatThich, a lik se razumije, tvrdi da je 90% DHS Hurricane3 Neo Provintial ili National guma, sa narandžastom ili plavom spužvom, “fake”-ana, što bi po naški rekli krivotvorena. A, i cijene im nisu baš male, ovaj primjerak sa slike, “kao” od Cheng Meng, je $118 (770 kn). Ako i nisu lažnjaci, a cijene su povoljne, moguće je da su gume iz lošije serije, pa se opet dobije slabi efekat ili buhtla na sredini gume, jer se topsheet odlijepio od spužve.

DHS_H3_Chen_Meng

Jedna od novijih guma Hurricane tipa je Dianchi D. Dianchi je, inače, proizvođač ljepila i tuninga, a sada i guma. U kineskoj prodavaonici PROtt cijena joj je $30. Pogledajmo video recenziju, u izvođenju Hou Yingchao-a.

Nittaku je dugogodišnji partner DHS-a, a iz njihove radionice dolazi Nittaku Hurricane Pro 3 Turbo. Klasični H3 topsheet su nalijepili na japansku mekšu i dinamičniju spužvu. Ali, prema recenziji, cijeli uradak nije nešto uspio, jer guma nema 2 brzine, kako se od nje očekuje, već se nepredvidljivo uključuje i spužva, pa je cijeli uradak mušičav (“mushy”).

DHS_Hurricane3_Pro

Interesantno, na novijoj gumi iz DHS-a, Hurricane8, na spužvu nije tvornički naneseno ljepilo i tuning, a, iskreno, iako je obećana, nisam zamijetio neku veću dinamiku.

Na tržištu je i guma Giant Dragon Storm National, sa plavom spužvom. Guma je dobavljiva po narudžbi, samo u crnoj boji, po 180 kn. Iz kineskog Yinhe-a (Galaxy, Milky Way) dolaze još 2 slične gume, Apollo 5 i Jupiter 2.

Osnovna mana svih guma kineskog “štiha” je da naši igrači igraju previše rukom, a premalo tijelom i nogama, zbog čega imaju dojam premale dinamike gume, u odnosu npr. na Tenergy ili MX-P. Nakon toga, idu samostalno ubrzati (“popraviti”) gumu, nanoseći preveliku količinu tuninga direktno na spužvu, a ne na već naneseno ljepilo. Kako se ljepilo, koje “drži” topsheet na spužvi, “ne voli” sa masnoćom iz tuninga, uskoro se na sredini gume pojavi buhtla (“bubble”), pa guma ide u smeće.

Za kraj, informacija da su na nedavnom Croatia Junior & Cadet Open-u igrači reprezentacije J. Koreje na FH igrali sa gumom L.D.T.T.

Ćaća se vraća

Iz pouzdanih kineskih izvora “iscurila” je ekskluzivna vijest da je DHS, u cilju promocije, angažirao bivšeg premijera Sanadera u epizodi “Ćaća se vraća” (eng. I’ll be back!). Sanaderima je gluma “u krvi”, što je vidljivo i po glumačkim dostignućima njegove kćeri, jedino je, možda, “šiša” bivša direktorica marketinga HSTS-a Tina Katanić, sa već poznatim uradcima 1. i 2. Zašto DHS-u treba Sanader? Da objavi da im se vraća draga “mušterija” Butterfly.

Caca_se_vraca

Da podsjetim. Butterfly je započeo sa prodajom plastičnih loptica oznake 40+ iz DHS-a (1. generacija). Nakon toga, krenuo je sa plasmanom “vlastitih”, oznake G40+ (G označava Germany), iz “svoje” tvornice Weener u Njemačkoj. Na žalost, osim Sokaz “čokljavaca”, koji su s navedenim lopticama igrali na svojim tradicionalnim turnirima Vodovod i Deda, te ljetnim i zimskim turnirima, nitko drugi s njima nije rado pingao. Tako je Butterfly “uspio” svoju prisutnost u prodaji loptica sa 80%, u vrijeme celuloida, svesti na manje od 10%, u doba plastike. Može se reći da su najčešći kupci G40+ bili upravo oni koji se najmanje razumiju, a išli su po povijesnoj analogiji, jer, “kao”, sve što je ima leptirića je super. Mo’š mislit’!

Sada, za Svjetsko prvenstvo (momčadsko), koje se 2018. odigrava u švedskom Halmstadu, izdali su novu lopticu oznake A40+, u stvari DHS D40+, sa otisnutim leptirićem. U borbi za prevlast između klanova “bešavnih” (XuShaoFa) i “šavnih” (DHS) loptica, ovo je znatan vjetar u leđa ovim drugima…

Ali, ni DHS nije “čist”, a tko je? Nakon prve serije loptica D40+, iz travnja 2017., sa oznakom XDAG, koje su bile žuče i sa širim šavom, nova serija, iz srpnja, XGAG je bjelja i sa užim šavom. Sada to izaziva sumnju kod igrača da li su ove druge “fake”-ane. Nisu! Kako znam? Pa, iz Contre sam naručio nove Donic P40+ loptice, koje nose istu oznaku XGAG, te su identične DHS-ovima, a nema šanse da su “lažnjaci”.

Zaključio bi EmRatThich pozdravom “See you!”.

Kineski štih

Kada na Hrvatskom jezičnom portalu upišete riječ štih (njem. Stich: ubod) važno je njeno 4. značenje, koje kaže: “Prepoznatljivo svojstvo kao dio ukupnosti svojstava…”. Manimo se jezikoslovlja, idemo na suštinu koja se iza njega krije.

Ako se zapitamo: “Gdje je danas hrvatski stolni tenis?“, zadovoljavajući odgovor daje nam plasman sa zadnjeg Europskog prvenstva, koje je prije mjesec dana završilo u Luxemburgu. Muški su bili 6., žene 14., prema tome zauzimamo prosječno 10. mjesto. Ni to nije išlo vlastitim snagama, bez kineskog “dopinga”, jer je u odlučujućem meču za plasman od 13. – 16. mjesta, protiv Španjolske, za nas nastupila Tian Yuan. Svakom je jasno, kada to usporedimo sa povijesnim rezultatima hrvatskog stolnog tenisa, kod muškaraca (Primorac, Šurbek, Stipančić…) i žena (Boroš, Paović, Batinić…), pad je drastičan. No, nije tako samo sa reprezentacijama, već i na ligaškim natjecanjima. Na meču 1. kola ženske Superlige TIS : Dr. Časl (0 : 4), viđeni stolni tenis bio je otužan, a na meču su bila ukupno 3 gledatelja: moja malenkost, te roditelji jedne igračice. Tamo je bilo vidljivo i “bajno” financijsko stanje u nekim klubovima, gdje domaća ekipa nije nastupila u sportskim dresovima nekog stolnoteniskog branda (cijena cca. 120 kn/kom), već u običnim pamučnim majicama za 20 kn. Sve to, kako nam poručuje iz susjedstva nedavno izabrani predsjednik Stolnoteniskog saveza Srbije Aleksandar Karakašević, a on se zaista razumije, jer igra i živi stolni tenis preko 35 godina, posljedica je “rada” zadnjih 10 godina. Normalno, za ispravak takvog stanja treba slijedećih 10 godina.

STS_Vojvodine_1

Oni u Hrvatskoj kojima se ne da stvarati i čekati, daju svojim ekipama “kineski štih”. Ekipa Dr. Časl nastupila je na nedavnom meču 2. kola Lige prvaka protiv mađarskog Szekszarda, te “slavila” sa 3 : 0. Interesantno, a u tekstu se kaže: “Zagrepčanke su totalno nadigrale Mađarice ne prepustivši im niti set…”. E, sada, molim lijepo, neka mi netko kaže koja je to najveća Purgerica na slici? Ili su jele previše integralne riže, a premalo štrukl(j)i?

Dr-Casl-HU

Ambicije Dr. Časla su javno izražene, i ako su financirane privatnim novcem, problema nema, svatko vlastiti novac može slobodno trošiti, na to što god mu srce “veseli”. Ali, da će hrvatski stolni tenis od toga imati neke koristi, ne sumnjam, već znam da neće.

Casl_3

Ako ste mislili da je to cijela “priča”, varate se, ona tu tek počinje. Slično je i u Varaždinu, samo s muškarcima. Evo ih, u meču 2. kola Superlige, sa vlastitim “snagama” (Ređep, Horvat, Kraljić), izgubili su glatko od STK Libertas Marinkolor (Japec, N. Juzbašić, I. Juzbašić) sa 0 : 4, a novinska vijest kaže da su “pometeni”. Varaždinci tek čekaju svoja 2 kineska pojačanja: Zeng Jia i Tan Ruiwu, a, pored njih, ima tu još i jedan Englez. Istovremeno, cijelo vrijeme “kuknjave” da nedovoljno dobivaju od grada, koji bi to (valjda) trebao financirati.

STK_Libertas

Ni tu nije kraj. U Hrvatsku je nedavno došla, “kao” 17-godišnja (većina kineskih igrača/ica predstavlja se 4 – 5 godina mlađima) kineska igračica Sun Jiayi, koju svi već vide kao okosnicu buduće hrvatske ženske reprezentacije. Sadašnji poslodavac mijenjao bi joj ime u Ana Sun, ne bi li time postala “više” ‘Rvatica i Purgerica!

Sun-Jiayi

Ne bi li se netko (ipak) uhvatio posla, pa samostalno stvorio igrače(ice), mlade, stare, može i rekreativne, “čokljave”, kakve god, samo da su naši? Makar na to čekali slijedećih 10 godina.

Loptice – varijacije

Da se, ne daj Bože, pojavim kod Dr. Ellisona, mislim da bi mi, kao i Joeu (Tom Hanks) dijagnosticirao neizlječivu bolest, bez simptoma, “moždani oblak” (eng. brain cloud). Kome nije jasno, neka pogleda klasika iz 1990. “Joe Versus the Volcano“. Vjerojatni uzrok bolesti su različita naklapanja koja se svakodnevno čuju po dvoranama, a na temu plastičnih loptica. Jedan kaže: “Joola Flash loptice su vrlo slične XSF, samo su malo mekše!”. Drugi igrač, kojeg pitam za prethodnu tvrdnju, samo u upitnom obliku, odgovara: “Je, je, slične su, samo su Jooline malo tvrđe!”. Kada se uvrste još i XIOM bešavne loptice, a navodim samo najpopularnije u našim krajevima, broj kombinacija i tvrdnji se umnogostručava, a “oblak” se povećava. Nema tome kraja… U stvari, sve su one iste, iz iste tvornice, koja jedina na svijetu proizvodi bešavne loptice, razlika je samo u pečatu (žigu) koji na njih stavljaju. Ali, kada jednom priča krene, ne zna stati.

Joe_vs_Volcano

Momentalno se konkurentno na tržištu nalaze 4 modela:

  1. DHS 40+, šavne, 1. generacije, koje preferiraju igrači sa travom, jer se najviše vrte, zbog 70% sadržaja celuloida (slika Ma Longa na kutiji), ali su najviše jajaste i najbrže pucaju;
  2. XSF, bešavne, jajaste (kolega je od 10 probanih Joola Flash “našao” 2 okrugle), ali ne pucaju;
  3. Nittaku Premium, šavne, imaju najveću manu u cijeni, koja je 50% viša od bešavnih, a skoro 100% viša od novih šavnih;
  4. DHS D40+, šavne, 2. generacije, ABS materijal (slika Ding Ning na kutiji), okrugle, ne pucaju, ali se manje vrte.

Butterfly G40+ loptice, namjerno, nisu navedene, jer su toliko loše da nitko više ni ne troši riječi na njih, koriste ih još samo “sponzori” i igrači kojima spin u igri samo smeta.

Stolnoteniska industrija, a u lopticama je “velika lova”, se podijelila, a lukavci su prisutni u svim taborima. Eto tako, XIOM prodaje trening loptice Elite iz Butterfly njemačke tvornice, zatim bešavne iz XSF-a, sa 1, 2 i 3*, a sada i nove DHS šavne, koje zove Xiom Bravo. Nova serija DHS šavnih loptica prisutna je i kao Tibhar SYNTT NG, Stiga Perform ABS, Donic P40+, Nittaku SD 40+… Dobro zarađuje i ITTF, jer naplaćuje registraciju za svaki novi brand loptica.

XIOM_Bravo_Balls

Sve ovo je već više puta napisano, ali “šum u kanalu” se ne smanjuje. Pa, idemo sada na novo, nečeg čega ovdje još nije bilo. To su 2 dokumenta, referencirana na Alex Table Tennis – MyTableTennis.Net forumu, od čega je prvi Nittaku patent, koji pokazuje koje su sve kombinacije plastičnih loptica testirane, od različitih materijala, debljine stijenke i šava…

Loptice_Patent

Drugi je znanstveni rad Japanaca, koji su testirali stare celuloidne, u odnosu na nove plastične loptice (Nittaku Premium). Kod rezanja (backspin) loptica pada kraće, a nakon udarca u stol gubi brzinu. Kod spina, loptica odskače više od stola, sa većom brzinom.

Bio je to dobar borac

Manolete_1

Na današnji blog nadahnuo me prilog u emisiji “TV Kalendar” HTV1, objavljenoj povodom 70-godišnjice tragične smrti najpoznatijeg španjolskog matadora Manolete. Njegova hrabrost bila je nepojmljiva, dražiti bika teškog preko 1000 kg, gledati ga u oči, “osjećati” kako na 20 cm prolijeće kraj njega, čutiti njegov miris, dah i tako tisuću puta…

Stolnoteniska igra dosta podsjeća na borbe gladijatora i matadora, gdje gledate protivnika oči u oči i u 15 – 20 minuta se odlučuje pobjednik. Nema tu previše sentimenata, a pritisak je velik. S vremenom se naučite kontrolirati, uživati u igri i natjecanju, no neki se, iako profesionalci, nikada ne nauče nositi s tim. Onda, po stolnoteniskim dvoranama, gledate razne “slučajeve”, neprestani negativni samogovor (npr. igrač sam sebi govori “Što nisi odigrao paralelu, već dijagonalu!”), vrijeđanje i provociranje protivnika, glumu, “lažne” ozljede, pogledavanje u reket i gume, jer, kao, oni su krivi za promašaj, bacanje reketa…

Manolete_2

Da se vratim na početak. Kako je završio Manolete? U posljednjoj borbi dana u Linaresu, nakon što je u karijeri ubio više od 1000 bikova, probo ga je bik Islero. Na samrtnoj postelji, s cigaretom u ustima, pitao je: “A, kako je prošao bik?“. Rekli su mu da je uginuo.

Manolete_3

Za mene, osobno, više nisu važni FH spinovi, BH flipovi i blokovi, drva i gume s kojima igram, pobjede i porazi nad pojedinim igračima ili na turnirima, položaj na Sokaz rang listi, već, kao što je Manolete rekao za bika Islera, da na kraju kažu: “Bio je to dobar borac!“.

P.S. Kada me nazovete, ova melodija to označava iz mog Xiaomi mobitela.