Popravak stolnoteniskog drva I

Kao referenca, o ovoj temi je već pisano u blogovima:

Zašto ponovno pišem na istu temu? Zato jer je broj majstora koji znaju i spremni su popraviti drvo sve manji, neki imaju neumjerenu cijenu, dok drugi samo “glume znalce”, pa je drvo, nakon popravka, u lošijem stanju nego prije. Takvi, bez potrebe i znanja, promijene završni furnir drva ili nanesu tako debeli sloj laka da ga, u stvari, unište. Kroz ruke mi je prošlo više takvih primjeraka drva Nittaku Shake Defence, a nedavno sam vidio upropašteni Stiga Stipancic. Žali Bože!

Sada idu 2 videa iz OSP-a, prvi tretira popravak ruba sa opisom, a drugi ulegnuća na drvu:


Idemo sada vidjeti kako je drvo popravio domaći majstor, konkretno, radi se o drvu DHS Hurricane Long V. Na 1. slici vidi se cijelo drvo, na kojem je popravak izveden na desnom donjem rubu (furnir je svjetliji), a na 2. slici su detalji. Sveukupno, vrlo dobro, no popravak je tražio puno ručnog rada.

DHS_Hurricane_Long_1
DHS_Hurricane_Long_2

Zašto majstori koji znaju i mogu popraviti oštećeno drvo odustaju? Svakako, jedan od razloga je što koriste ručnu tehniku, pa izgube sat, dva samo na završno brušenje i poliranje. Nedavno sam razgovarao sa dvojicom, niti jedan nije čuo za brusilicu, čiji je univerzalni naziv Dremel (kao Kalodont, za pastu za zube). Na Alibabi, za 150 kn, dobijete brusilicu sa podesivom glavom, 5 brzina i 130 nastavaka za rezanje i brušenje drva, metala, stakla i plastike, koja se koristi i za bušenje, graviranje, glodanje, poliranje, uklanjanje, struganje, oštrenje i oblikovanje. Ne znam da li naši samograditelji drva, koji su oglašeni na Njuškalu, koriste dotični alat?

Za kraj, jedan trik. Kako drvo popraviti smjesom koja je jača od cijanofix-a (trenutnog ljepila)? Prvo, na oštećenje treba nanijeti tanki sloj soda bikarbone, a zatim cijanofix. Kada koristiti navedenu “mješavinu”? Npr. kada je drvo napuklo pri dršci, pa želite zaustaviti da se skroz ne slomi.

Blok

Koki-Niwa

Blok je jedan od osnovnih stolnoteniskih udaraca, gdje igrač koristi brzinu i rotaciju (spin) loptice koja dolazi od protivnika, a ubraja se u pasivne udarce. U stvari, blok je kratka kontra, sa “osjećajem”. Katkada dobar bloker može biti superioran spineru, jer određivanjem dužine i putanje loptice (npr. u lakat) diktira tempo igre. Blok se češće izvodi na BH strani, dok je na FH rjeđi, više se igra spin (na spin) ili kontra. Sada ćemo pogledati par videa na tu temu, te dati savjete.
Savjeti:

  • presudna je udaljenost blokera od stola, stajanje preblizu onemogućiti će blokiranje duge loptice, predaleko neće imati povratnu snagu i preciznost;
  • mekoćom ruke kojom izvodi blok igrač amortizira dolaznu brzinu i rotaciju loptice, a tvrđom rukom i podlakticom dodaje brzinu;
  • važan je dio reketa kojim se izvodi blok, jer pri dršci prima manje protivničke rotacije;
  • reket mora biti horizontalan sa stolom, a ne okomit, kako bi se lakše dodala vlastita brzina ili rotacija;
  • kod dolaznog rotacijskog spina lopticu (u bloku) treba stisnuti cijelim tijelom, katkada reket mora biti skoro paralelan sa stolom;
  • kod lažnog spina (samo nabačena loptica) i side (postraničnog) spina nije dovoljno samo postaviti reket, jer će loptica propasti u mrežu, već u bloku treba dodati više zgloba i/ili podlaktice;
  • u bloku sa kineskom gumom, koja lijepi lopticu, zglobom treba dodati kratki udarac (kick);
  • blok sa kineskom gumom protivniku zastaje (“propada”), katkada leluja, zavisno kojim dijelom reketa je izveden;
  • posebna vrsta je chop-block, kombinacija bloka i rezane loptice, a specijalist je Koki Niwa.

Kakve su drva i gume dobre za blokere? Nekoć je Butterfly imao posebno drvo Oh Sang Eun, 5-slojeva furnira, brzine OFF-, a moj nekadašnji suigrač je blokirao sa Tibhar Charly Roesch. Bolje su gume bez katapulta (ne tensori), neki vole tvrđe, koje su brže, drugi mekše, koje “upiju” dolaznu brzinu i rotaciju.

Butterfly_OhSangEun

Za kraj, možete vidjeti kako blokira Darko Jorgić:

TOP8

Moram reći da mi neke teme “sjedaju” na želudac i nerado ih pišem, iako su prilično čitane. Zašto? Zato jer nemaju koristi, svakim danom i godinom situacija u službenom hrvatskom stolnom tenisu je sve lošija.

Najnovija afera vezana je za turnir TOP8 žena, koji se trebao 11.-12.01.2020. odigrati u Varaždinu. Turnir nije odigran, jer je 6 igračica bojkotiralo nastup, nezadovoljne kriterijima za izbor reprezentativki i radom izbornice Tian Yuan. Došle su samo dvije, jer nisu znale da druge neće doći. Ali, to je samo posljedica lošeg stanja u ženskom stolnom tenisu, jer, što više reći, kada dvostruka prvakinja Hrvatske (Petek) nije i reprezentativka? Dalje, kažu da izbornica ništa ne radi, jer je stalno zaposlena kod kineskog poslodavca (Huawei), a “sumnjiva” je i njena diploma. Pa, zašto je onda još uvijek na tom mjestu? Jer je osigurala Savezu kinesku donaciju, a to je, očito, važnije od reprezentacije i igračica. Detaljnije o tome možete pročitati u Varaždinskim vijestima. Normalno, na službenim stranicama HSTS-a o tome ni slova! Ono što je Savezu važno je objavljeno, a to je vijest o posjeti delegacije ministru financija Mariću.

HSTS_TOP8_Zene

Ako mislite da je problem ženskog stolnog tenisa samo sa reprezentacijom, varate se. Najtrofejniji ženski klub HASTK Mladost, star 75 godina, nedavno su napustila 2 od 3 trenera (Škrapac i Gregov), već prije je otišao i Bilić, a ostao je samo jedan (Fučec). Njemu je pridodan Darko Arapović. Ali, kako će on to moći raditi? Kći mu je registrirana za GSTK Zagreb, na dvojnoj registraciji igra za Pulu, a, u stvari, osim sudjelovanja na europskim i svjetskim trening kampovima, želi trenirati u Linzu. Otac, osim što prati kći, uz angažman u Mladosti, trener je i ženskih nacionalnih selekcija, te nositelj zastupstva za Tibhar. Prema tome, vjerojatno ga neće biti barem pola vremena. Tko može razumjeti sav taj kupus? No, nije to jedina vijest iz Mladosti, jer imaju i novu predsjednicu Helenu Pavačić, koja, po mom saznanju, nikada ozbiljnije nije igrala stolni tenis, niti joj igra dijete. Očito, radi se o “marioneti”, a tko i što se iza toga krije naslutite sami. Kada se samo prisjetim utakmica Champions League, koje su se, prije 10 godina, tamo igrale…

U muškom dijelu turnira TOP8 nastupilo je 7 igrača, no niti jedan iz udarne reprezentacije (Pucar, Gaćina, Kojić), iz vodećih klubova (STARR i Marinkolor), internacionalaca (Ćipin, Juzbašić, Kolarek, Zeljko, Kovač…), tako da bi se, ne umanjujući značaj pobjednika (Ban), turnir mogao prozvati OSREDNJIH7. Samo, kao podsjetnik, turnir se nekoć zvao TOP12, a imao je i takve sudionike.