Wobbling

Wobbling (lelujanje) je karakteristika loptice udarene travom da mijenja putanju u odnosu na očekivanu, bez vidljivog razloga.

40 mm loptica je teška svega 2,7 grama. Njeno kretanje određeno je rotacijom koju ima. No, ako lopta ima malo ili nema rotacije, na njenu putanju će odlučujuće utjecati sila teža (gravitacija) i kretanje zraka oko nje. Gravitacija će je “vući” prema dolje, a strujanje zraka prema gore, te će loptica “zapinjati”, te mijenjati svoj “prirodni” put. Prema tome, način da se postigne da loptica leluja je da joj se travom oduzme rotacija.

lp_punch_vs_topspin.gif
lp_punch_vs_backspin.gif

Kod udarnog bloka, znači, ravnog udarca pipci trave će se ravnomjerno rasporediti oko loptice, te joj oduzeti dolaznu rotaciju. To se može dobro izvesti sa travom sa mekim pipcima, a kod jačih udaraca, wobbling će se najbolje izvesti sa travom kojoj su pipci tvrdi, ali hvatljivi (grippy).

ZEN-NOH 2014. – 1. dio

Danas je u Tokyu započeo ZEN-NOH 2014., ekipno Svjetsko prvenstvo, a traje do 5. svibnja. Hrvatska je u 1. diviziji, muški u grupi B, sa Njemačkom, Singapurom, Hong Kongom, Danskom i Ukrajinom, djevojke u grupi D. Muški su dobro počeli, pobjeda 3 : 1 protiv Danske, Gaćina i Tan su namazali Mazea.

Evo kako to izgleda tamo:

Japan1.jpg
Japan2.jpg
Japan3.jpg
Japan4.jpg

Prijenosi se, sa 2 stola, mogu gledati na live streamingu:

www.ittf.com/ittv

Dnevne komentare će pisati Richard Prause, putem Butterfly Mag-a:

en.butterflymag.com/2014/04/richies-daily-reviews

Prvog dana Grčka “oderala” Japan sa 3 : 2. Pogledajte pregled 1. dana i potez dana:


Dr Neubauer

Dr Neubauer.jpg
www.drneubauer.com

Neposredni povod za ovaj blog je promocija novog drva Matador i trave Number 1., koji izlaze slijedećeg mjeseca. A, zna se, Dr Neubauer je MUST za svakog čokljavca sa travuljagom, koji se okrenuo na DARK SIDE.

Dr Neubauer Number 1.jpg

Prvo, malo o prošlosti. Dr. Herbert Neubauer u mladosti je trenirao i igrao u njemačkoj ligi, a poslije je bio diplomat. Bio je višestruki svjetski i europski veteranski prvak. Sa Stevom Hall (Hallmark) imao je zajedničku stolnotenisku firmu, a onda su se 2004. razdvojili. U to doba Dr Neubauer je imao više poznatih travuljaga: Boomerang, Inferno, Monster, Roulette, Scalpel, Super Block i The Wall. Sve su bile frictionless, tj. nisu imale otpor, pa su 2008. zabranjene od strane ITTF-a. Prodaju i antispin, soft, medium pips i backside gume, te drva (Bulldozer, Barricade DEF, Special i dr.). Iz toga doba poznati su i njegovi DVD-ovi s obukom u igranju “materijalima”.

Dr Neubauer DVD.jpg

Danas firmom Dr Neubauer upravlja sin Carsten, a sjedište joj je u Nürnbergu, Njemačka. Na videu je prikazano kako tatica Herbert “spina” sinka travom Allround Premium.

Sve gume su vrlo dobre, a isto i drva. Jedini problem su cijene, koje su visoke, tako da je standardna cijena gume €36. Kao zastupnici, pokušavamo biti socijalno osjetljivi (uobičajeni izraz Milana Bandića), pa ih nudimo po cijenama od 230 – 250 kn.

E, sada ide specijalka. Samo kod nas, opis svih guma i drva, sa preporukama za čokljanje:

Stolnoteniski stolovi

Stiga_Showcourt.jpg
Stolnoteniske stolove možemo podijeliti na:

 1. unutarnje, koji nemaju zaštitni premaz od vremenskih utjecaja ;
 2. vanjske.

Prema debljini ploče stola:

 • do 19 mm, za hobby igranje, podrume, garaže, tavane ;
 • 22 mm, za rekreativno igranje i natjecanja, ali ne službena ITTF ;
 • 25 – 28 mm, natjecateljske, najčešće sa ITTF registracijom, koji se koriste za nacionalna i međunarodna natjecanja.

Debljina ploče stola je osnovna odrednica njegove cijene. Stolovi do 19 mm koštaju, u pravilu, do 1500 kn, rekreativni od 22 mm do 3500 kn, a natjecateljski do 5000 kn.

Važan faktor svakog stola je njegova mobilnost. Stolovi koji se sastoje od 2 polovice, koje se nezavisno sklapaju i odvoze, na ugrađenim kotačićima, su manje mobilni od onih koji imaju na sebi ugrađene “škare”, te se prevoze u jednom komadu. Kako natjecateljski stolovi imaju oko 120 kg, nije ih lako prevoziti i nositi. Isti model stola može se isporučivati sa različitim mehanizmom, kao npr. Tibhar Smash 28. Prije kupnje treba razmotriti da li se stol prije i nakon igranja uklanja ili je stalno postavljen u dvorani.

Neki stolovi, na nogama, imaju mehanizam (vijak) za nivelaciju visine, kada pod nije savršeno ravan. Ako ga stol nema, a pod je neravan, ispod jedne ili više nogu morati ćete postavljati karton 😥 .

Slijedeći faktor je da li stol već ima predviđenu određenu mrežicu i da li se ona isporučuje sa njim. U pravilu, bolji su stolovi bez mrežice, jer se u suprotnom nova mrežica može nabaviti samo od proizvođača stola.

Stolovi iste debljine, osim što se isporučuju sa različitim mehanizmima sklapanja, razlikuju se i kvalitetom završnog premaza. Površina je premazana posebnom Anti Slip (protukliznom) bojom.

Ako će stol služiti za natjecanje invalida, mora imati posebnu konstrukciju nogu.

Globalizacija je napravila da se većina stolova europskih firmi proizvodi u Sponeti, Schlotheim, Njemačka. Pri tome svaka firma (Tibhar, Stiga i dr.) ima svoj custom design. Znači, stvar funkcionira ovako. Naručite stol Stiga, prodavač ode u Njemačku i od tamo Vam ga doveze. Švedske stol nije ni vidio, što je i bolje zbog transportnih troškova.

Sponeta.jpg
www.sponeta.com

Među igračima postoje razne priče o kvaliteti i trajnosti stolova. Kvalitetnim se smatra onaj stol koji prima više rotacije, čija gornja površina se manje troši, te duže zadržava izvorna svojstva, koji se lakše sklapa, a mehanizam je otporniji. U pravilu, ako zanemarimo različite trgovačke marže, skuplji stol je kvalitetniji.

Na karakteristike stola značajno utječe još nekoliko faktora:

 • starost ;
 • smještaj, u podrumskim prostorijama stol “navuče” vlagu, te postaje no-spin ;
 • podloga (taraflex, parket, linoleum i dr.), jer će na tvrđoj podlozi (kamen, pločice) stol više odbijati nego na mekoj (laminat).

Održavanje stola se izvodi čišćenjem posebnim sredstvom i krpom od mikrofibre.

Donic_Table_Cleaner.jpg

P.S. Za čišćenje drvenih stolova mogu se koristiti i vlažne maramice za čišćenje namještaja, preporučam koristiti barem jednom godišnje.

P.P.S. JOOLA vodič za izbor stola, a vrijedi univerzalno.

World Rubber Market – WRM

World Rubber Market (WRM) je japanska prodavaonica stolnoteniske opreme, osnovana 2006., iz grada Ichihara u Japanu. Imaju prilično širok asortiman, a cijene su im standardno japanski VISOKE. Kako je gradić mali (275000 stanovnika), tako je i lokalno tržište malo.

OCNK.jpg

rubber.ocnk.net

Zato su krenuli na šire, nacionalno tržište na način da na svom Youtube kanalu objavljuju recenzije opreme, te obuku tehnike igre. Budući da izvrsno igraju, sa svim materijalima, recenzije su vjerodostojne. “Kvaka” je da su sve (osim jedne) na japanskom, pa gledaš sliku, a ton ti baš i ne pomaže. Do sada su skupili 928 video zapisa. Imaju i forum.

OPREZ ! Radi se o recenziji “stare”, a zabranjene gume Tibhar Grass D.Tecs, one sa folijom.

www.youtube.com/user/worldrubber/videos

Popis većih prodavaonica u Japanu:

 • iruiru, jedna od najvećih, imaju i prijevod na engleski ;
 • Kokusai, jako lijepo uređen, samo na japanskom ;
 • TT-Japan (Tomioka), vrlo dobri, na engleskom ;
 • Ta-q, na engleskom.

Čemu Vam ovaj popis može poslužiti ? Ako igrate ili želite igrati sa gumom ili drvom od relativno egzotičnog japanskog proizvođača (Armstrong, JUIC, Mizuno, Darker, Nittaku), koji ima slabu distribuciju u Europi, onda to možete naći u navedenim prodavaonicama. Šalju SAL-om (redovnom poštom) ili EMS-om.

Za kraj, par slika iz Kokusai Table Tennis shopa:

Kokusai_1.jpg
Kokusai_2.jpg
Kokusai_3.jpg
Kokusai_4.jpg

Najvažnija ‘oprema’ čokljavca

Najvažnija “oprema” svakog čokljavca NIJE njegov reket, sposobnost izvođenja Chiquita BH flipa ili FH spina po kineskim standardima, već njegova GLAVA. O tome, za sada, na ovom blogu nije napisana ni riječi.

Brain.jpg

Za uvod u temu navesti ću nekoliko osobnih anegdota.

Prije par godina moja kćer je bila u vrhu kadetkinja. I, redovno se plasirala na turnire iz serije TOP12, na kojima bi međusobno, po sustavu svaka sa svakom, razigravale. Na 3 – 4 turnira, nezavisno od njene trenutne stvarne snage, treninga i forme završavala bi na 9. mjestu. Jednom sam došao na turnir i ja to vidjeti. Igrala je katastrofalno i gubila od protivnica koje su imale mnogo manje tehničkog znanja, te joj na ostalim turnirima ne bi mogle dobiti set. Shvatio sam da je “problem” u GLAVI, jer što bi natjecanje bilo višeg ranga, ona bi se više “stisnula”. Molio sam njenog trenera za razgovor, u kojem mi je “objasnio” da je on trener stolnog tenisa, a ne psiholog. Yes!

Po stolnoteniskim dvoranama i ispred njih često se vodi rasprava da li je moguće biti dobrim trenerom, ako prije toga nisi bio vrhunski ili barem dobar igrač. Mišljenja su podijeljena. Kao primjer se navodi Novaković (sada trener u Qataru). I ja sam na tu temu mijenjao mišljenje. Sada mislim da ako nisi bio vrhunski igrač, možda možeš biti dobrim trenerom, ali ako nisi psiholog NIKAD.

Druga anegdota. Jedan od naših igrača bio je u vrhu kadeta u Europi, mislim da je te godine osvojio 2 ili 3 kadetske medalje. Pred njim je bila svijetla budućnost. U borbi za naslov, u sva 3 meča dobio je fix 5. seta. Super! Nakon mjesec dana, u seniorskoj konkurenciji, igrao je za svoj klub meč Hrvatske lige. Svaki poen ili dva okretao se izgubljenim pogledom prema treneru tražeći pomoć. U setu je vodio 8 : 3 i dalje se ponašao tako. Trener njegovog protivnika želio je u tom momentu pozvati time-out. Protivnik je samo odmahnuo rukom i samouvjereno pokazao da će do kraja seta stići prednost. Na kraju je set završio 9 : 11 za protivnika. Znači, u mjesec dana igrač koji je bio toliko superioran u kadetskoj konkurenciji, psihološki je bio potpuno inferioran u seniorskoj. To samo znači da psihološka stabilnost nije stalna i “prirođena”, već zavisi od vremena i okolnosti. Jedan naš vrhunski trener, u nevezanom razgovoru, je rekao: “Sve mane koje imaš, u meču će “izaći” i okrenuti se protiv tebe!”.

Sjećam se i razgovora sa trenerskog tečaja, gdje sam svog profesora psihologije, rekreativnog stolnotenisača, pitao da li njemu u meču koriste znanja koja nam sada prenosi? Odgovor je bio: “NE!”.

Ima i dalje. Bio sam na jednom važnom meču, odlučivalo se o prvaku. Naši su izgubili. Nakon meča, trener me pitao “Zašto?”. Odgovorio sam da su izgubili, jer sami nisu vjerovali da mogu dobiti. A, onda su tako i igrali. A, na taj način je TEŠKO dobiti.

Dugo sam mislio da smo samo mi, rekreativci, čokljavci, osjetljivi na glavu i da se to ne odnosi na “izabrane” (profesionalce). Ali, na njihovu žalost, ni oni nisu “cijepljeni”, i nakon 24 godine profesionalnog igranja ponašaju se jednako labilno.

Ovo je tek uvod. I sam sam prolazio kroz različite “faze”. Nisam psiholog, pa Vam ne mogu iznijeti svoja originalna istraživanja na tu temu. Ali, zato ću Vam prenijeti mišljenja Lannya Basshama, Maria Amižića, Samsona Dubine, Kathy Toon, Rowdena Fullena … Neki od njih imaju svoje blogove posvećene psihologiji sporta ili specijalizirano stolnog tenisa, prikupio sam i podosta PDF knjiga i članaka na tu temu.

Težina reketa

Jedna od vrlo važnih karakteristika svakog reketa je njegova težina. Za utvrđivanje se koristi zlatarska vaga, sa postoljem, koja može mjeriti težinu sa 0.1 g preciznosti. Ako nema takve vage, može se koristiti ona u samoposluzi za mjerenje težine voća i povrća ili u ljekarni.

Standardne težine reketa, koji se sastoji od drva, 2 backside gume, ljepila i rubne trake je od 160 – 190 g.

Za početak, video kako se ručno izrađuje drvo (OSP-Old Stiga Palatinuš):

Standardna težina drva je od 80 – 90 g, a navedena je u katalogu proizvođača uz svaki model. Zašto varira težina drva ? Svako stablo u šumi je specifično, te ne postoje istovjetni furniri. Razlikuju se u specifičnoj težini i udjelu vlage. U pravilu, ako se radi o istom modelu, teže drvo će imati više brzine, lakše više kontrole. Na istom modelu (npr. Butterfly Primorac Classic) težine mogu varirati 10% i više, na dolje ili na gore. Sa težinom varira i debljina drva, koja se također navodi za svaki model. Postoje ultra laka drva, čija srednjica je većinom izrađena od balse, a teže od 60 – 70 g. Lagana su i drva proizvedena BURN tehnologijom, gdje se složeno drvo isušuje na 200 C, te se na taj način stvrdnjuje i olakšava. Teško drvo je npr. Butterfly Mazunov sa 105 g. Većina drva s kojima igraju profesionalci imaju od 88 – 92 g. Za djecu uzrasta do 10 godina bolje je izabrati lakše drvo standardne veličine glave, npr. Butterfly Primorac Classic od 75 g ili drvo sa oznakom XXS, koje uz smanjenu težinu ima i manju glavu i dršku. Lakše drvo ne mora nužno biti i sporije. To se ustanovljava kuckanjem po sredini drva, tako da će, pri istoj težini, drvo sa zvonkijim zvukom biti i brže, sa tupljim sporije.

Čime se treba rukovoditi kod izbora težine drva ? Stilom igre i udaljenošću od stola. Ako se igra napadački pretežno blizu stolu bolje će biti lakše drvo, jer će omogućiti bržu promjenu gripa (hvata reketa iz BH u FH) i akceleraciju prilikom izvođenja udarca. Teže drvo bolje je za igru udaljenu od stola, gdje će igrač trošiti znatno manje energije za izvođenje udaraca. IN su LAGANA drva (80 – 85 g).

Proizvođači su vrlo različito tolerantni na odstupanja u težini od standardne. Npr. kod legendarnog drva Stiga Clipper odstupanja su značajna, a kod vrlo sličnog drva, klona, Avalox P700 mala. Očito, Avalox sva drva koja imaju veća odstupanja ne stavlja u redovnu prodaju. Spinlord na svojim stranicama tvrdi da je 20% SVIH proizvedenih drva škart, te oni takva ne stavljaju u prodaju.

Sjećam se kada je Tan Ruiwu birao novo drvo. Ispred njega je bilo 8 – 9 drva 2 slična modela (Avalox P700 i Avalox Blue Thunder 777). Došao je sa svojim suigračem Zeng Jia, te su u kafiću 1 sat kuckali po drvima, dok nisu izabrali. Ostali gosti su već bili histerični …

Da se vratim na temu. Znači svaki iskusniji igrač MORA za sebe znati optimalnu težinu reketa i dopušteno odstupanje. Za mene je to 170 g, sa odstupanjem na više do 5 g. Kod težeg reketa znatno sporije mijenjam grip, nakon igre osjećam bol u laktu i dr. Normalno, ako je netko fizički znatno snažnijii, može koristiti reket i od 200 g.

Neizrezane gume (u kvadratu) također bitno osciliraju u težini. Težina se izražava u gramima po kvadratnom centimetru. One sa tanjom i mekšom spužvom su, u pravilu, lakše. I proizvođači ne mogu potpuno točno izrezati spužve na deklariranu debljinu, pa tako TSP na svojim softovima Spectol 1.5 navodi debljinu spužve od 1.4 – 1.7 mm. Guma u kocki (neizrezana) nakon obrezivanja na standardnu veličinu glave reketa (155 – 159 mm) ima 70% prvotne težine. Znači, neizrezana guma koja na vagi teži 70 g, obrezana na reketu će imati oko 50 g. Težinu će povećati i eventualni naknadni tuning gume (do 2 g), te svaki naneseni sloj ljepila (do 0.5 g). Profesionalci, kada dobiju sponzorske gume od proizvođača, najprije ih važu i odlučuju s kojima će igrati. U pravilu, teže su i deblje i brže. Isti model gume istog proizvođača iste debljine može varirati u težini i više od 10%. Kineske gume, Tenergy i noviji tvrdi tensori se smatraju “teškim” gumama, jer obrezane imaju i više od 50 g. Lagane gume su npr. Stiga Boost TC, koja obrezana ima do 40 g. Ako je guma teža, reket će imati više težine u glavi (head heavy), što će doprinijeti brzini, ali smanjiti kontrolu. Provjeru težine guma, koju proizvođači nigdje ne navode, moguće je izvesti na slijedećoj internet adresi:

www.choices-guide.com/silver/

Kod reketa koji na jednoj strani imaju zalijepljenu travu, provjere nije potrebno raditi tako rigidno. Trave, posebno bez spužve (OX) su vrlo lagane, pa zbog toga i cijeli reket.

Posebna priča je utjecaj backside gume na jednoj strani reketa na backside gumu na drugoj strani, a detaljnije o tome u nekom slijedećem blogu.

PingSkills

PingSkills.jpg
www.pingskills.com

PingSkills su, u Australiji, prije 6 – 7 godina osnovali trener Alois Rosario i igrač Jeff Plumb. Iako se “hvale” svojom olimpijskom prošlošću, u stvari, radi se o prosječnom profesionalnom treneru i polu-profesionalnom igraču, jer tamo, među klokanima, relativno se slabo pinga. Među prvima su se “sjetili” da snime video isječke o osnovama stolnog tenisa u trajanju od 1 – 5 minuta, te da ih besplatno stave na Youtube. Kako je toga tada bilo malo, a oni su to predano radili, stekli su veliku popularnost. Nakon toga, snimili su i 35 posebnih emisija PingPod, te odgovarali na pitanja igrača. Opremi su, općenito, pridavali vrlo malo pažnje.

Na njihovom Yutube kanalu su besplatne lekcije:
www.youtube.com/user/pingskills

Krenula je i komercijalizacija, u prijevodu “lov na lovu”. Prvo su snimili specijalizirane DVD-ove npr. Serving Secrets Revealed, čija je pojedinačna cijena bila $36.95. Nakon toga su uveli Premium Membeship, tj. dio lekcija je bio ograničen samo na pretplatnike, a cijena godišnje pretplate je $199.00. Na kraju su DVD-ove podijelili na Premium lekcije. Na računalu sam “skupio” 266 njihovih video lekcija na 8,3 GB. Dio je iz slobodnog dijela, dio iz Premiuma (imao sam jednogodišnju pretplatu), kupio sam i DVD “Serving Secrets Revealed”. Prodaju oni i majice, rekete, stolove i drugo.

I, tako je to trajalo do prije godinu dana. U međuvremenu su nabavili novu kameru za usporeno snimanje (Slow Motion), napravili novu dvoranu za trening, ponovno snimili dosta videa iz stare serije u kvalitetnijoj prezentaciji, ali sadržajno malo nadopunjene. Sada su skoro stali. Na pitanja igrača, Alois odgovara šablonski, vrlo kratko, više iz pristojnosti. Jeffa skoro da nema, jednom mjesečno snimi emisiju PingPod.

Što reći? Šteta. Lekcije su OK za početnike, ali NISU izvrsne, jer neke segmente nikada ne objasne, ne ulaze u detalje koji su važni. Npr. kod kratkog rezanog servisa podjelu na spori i brzi, kako se kod servisa jako rezane lopte “oduzeti” brzinu, tako da više puta padne na stol. Inzistiraju na treningu, a kod rekreativnih igrača većinom se igraju partije, pa kako tehnički napredovati u tim okolnostima?

Da pitanje ne ostane bez odgovora, jako rezanom kratkom servisu brzina se “oduzima” (znači, da loptica više puta padne na stol, a ne da izleti nakon prvog odskoka) na način da se reketom ide brzo ispod loptice, a na kraju se reket povuče prema gore, što igrač iz WRM (World Rubber Marketa) iz Japana sa snimke i čini (nakon 1:20). Pri tome, igrač mora imati jako mekanu rukicu.

Killerspin osnove stolnog tenisa

Killerspin_Logo.jpg

Killerspin je proizvođač stolnoteniske opreme iz USA, koji “proizvodi” (čitaj: prodaje) drva, gume i svu drugu opremu. Najpoznatiji su po BIBI (Golić), njihovoj stolnoteniskoj manekenki.

Killerspin snima edukativne filmove o stolnom tenisu. Ranija serija bila je sa njihovog egzibicijskog turnira u Chicagu 2012., na kojem su nastupili najpoznatiji svjetski igrači, a fragmenti su snimani usporeno (Slow Motion Studies), tako da se vide tehnički detalji svakog udarca.

Najnovija serija posvećena je osnovama stolnog tenisa. Držanje reketa, FH i BH kontra, osnove servisa, principi vrtnje loptice …

Više o tome možete pogledati na njihovom Youtube kanalu:

www.youtube.com/user/killerspin