Stolnoteniski roboti II

O robotima je do sada pisano u 2 članka:

 1. Roboti – uvod i
 2. Stolnoteniski roboti.

Sada, o robotima možete pročitati od Toma Lodziaka, Pingsillsa, a nedavno je izašao i članak od Bena Larcombea, sa usporedbom modela:

 1. Butterfly Amicus Prime;
 2. Power Pong 3001;
 3. Y&T S-27;
 4. Newgy (Donic) Robo-Pong 2055;
 5. iPong (Joola TT Buddy) Trainer Motion.

Vjerojatno se, posebno privatno, najčešće kupuje najjeftiniji model Joola TT Buddy V300, koji dolazi opremljen mrežom, a detaljno je opisan na PlayerOnSite.

Nekoliko godina trajao je zastoj u nabavi i korištenju, a nastao promjenom celuloidnih u plastične loptice, što je tražilo od proizvođača odgovarajuće prilagodbe, o čemu detaljno možete pročitati od Newgy manekena Samsona Dubine.

Kako ima malo Boll-ova i Maze-ova ovdje neću prikazivati njihove vježbe, već jedan video koji pokazuje kako robot može pomoći rekreativnom igraču:

Također, u slijedećem članku su prednosti i mane treninga s robotom.

U zadnje vrijeme roboti su povezani sa mobitelima, te se pomoću njih mogu programirati, odnosno zadavati vježbe.

Robot_Programming

Ima li još koje trening pomagalo koje nije obuhvaćeno na ovim stranicama? Ima, Return Board, koji su neki pokušali sami napraviti.

Return_Board

Izbor idealne blokerske trave

Danas ćemo “posuditi” sadržaj od Marka Köhlera, vlasnika Spinlorda (TISCHTENNIS DISCOUNT DE, Bornheim, Deutschland) i glavnog uređivača ttdd.eu. Čovjek se sigurno razumije u “materijale”, jer, na našem tržištu, barem 80% blokera na stolu igra s travom Spinlord Dornenglanz. Zašto? Mekani pipci daju igraču izvrsnu kontrolu, te varijabilnu rotaciju, a najveća joj je mana slaba trajnost. Gdje je konkurencija? Ona dolazi od Dr Neubauer Trouble Maker-a, no kako je trava kratko na tržištu, ne mogu se još točno odrediti sve njene karakteristike (efekt, trajnost, izbor drva…). Kinezi većinom spavaju, rijetko se pojavi neka njihova nova trava, posebno vrijedna spomena. Friendship već desetljećima živi od “stare slave”, stao je i Giant Dragon, jedino je novija verzija Sword Scylla. Nakon “običnog” modela, slijedio je Pro, a najnoviji je Magic, kao, trava je namijenjena za napad, i to na način da je tretirana “Top Point Reinforcement Process” koju izvodi BEIJING/TIANJIN/HEBEI Table Tennis Union. No, ne mislim da tu ima ičeg, osim marketinga, a normalno, i cijena je odgovarajuće narasla, za cca. 50%. Kod starih modela trava Hallmark Supernova i Super Special, koje bi trebale biti frictionless (bez otpora), kada ih pipnete, osjetite da nemaju veze s originalima, već su kineski lukavci samo otisnuli naziv na dnu trave, bez stvarnog pokušaja kopiranja, znači samo znak na dnu trave i oblik pipaca, ali ne i materijala od kojeg je izrađena.

Sword_Scylla_Magic

Što to Mark poučava travaroše?

 1. Da li je trava s najvećim efektom ometanja ujedno i najbolja? Svaki igrač to drugačije osjeća, jer bitno ovisi o tehnici igre. Treba napraviti izbor od nekoliko modela, te od njih izabrati najbolji.
 2. Koje su trave najsporije? Spinlord Stachelfeuer i Lion Claw. No, što je trava sporija, manje je opasna za protivnika. Lion Claw je spora, opasna za protivnika, ali teža za kontrolu.
 3. Koje su trave najbrže? Friendship 837, zbog dugih, tankih i naboranih glava pipaca. Što su pipci tanji, duži i tvrđi to je trava brža, širi su sporiji. Također, brze trave su Tuttle Autumn 3D i SpinLord Feuerstich, a njihovi nedostaci su manja kontrola i veće trošenje.
 4. Koje su trave najglatkije, a da su na ITTF listi dozvoljenih guma? CTT National Pogo i Friendship 755. Najmanje osjetljiva na dolaznu rotaciju, iako znatno hvatljivija, je SpinLord Zeitgeist.
 5. Koja trava je najhvatljivija? SpinLord Strahlkraft, pa u igri traži znatnu upotrebu zgloba.
 6. Koje trave je najlakše kontrolirati, a da imaju efekat ometanja? SpinLord Blitzschlag i SpinLord Agenda.
 7. Koja trava se preporučuje za igrače sa slabom upotrebom zgloba? SpinLord Zeitgeist i SpinLord Dornenglanz.
 8. Koja drva se preporučuju igračima sa travom? Sword 309, SpinLord Defender II i Lion Shield.
 9. Kolika je trajnost trave? Ona zavisi od agresivnosti igre s travom, a širi pipci imaju veću trajnost.
 10. Koje trave su najopasnije za protivnika? SpinLord Dornenglanz, za blok na stolu, a kod raznolikije igre Bomb Talent i Giant Dragon Dragon Talon.
 11. Koje trave su najbolje za napad? SpinLord Sternenfall i SpinLord Strahlkraft.
 12. Kada izabrati travu bez spužve (OX), a kada sa? Trava sa spužvom je znatno brža i s manje kontrole, te se najčešće koristi za lov od stola, a OX za blok na stolu.

Cijela “škola” je okrenuta Spinlord modelima, no, nadam se da je poučna i za ostale.

Arena Prečko – treće poluvrijeme

Arena_Precko_1

Unaprijed se ispričavam ekipi “Treće poluvrijeme” što koristim njihovo ime u naslovu bloga… Također, isprike idu i svim čitateljima koji nisu iz Zagreba i/ili ne igraju Sokaz, što će im ovaj članak biti manje interesantan.

Tema je stolnoteniska dvorana Arena Prečko sa 8 stolova, na 3. katu shopping centra Prečko. Nekoć je to bio restoran, no kako je izgubio popularnost, vlasnik nije znao što bi s prostorom da ne zjapi prazan. I tako, slijedom okolnosti, prenamijenjen je u sportski centar, sa 2 igrališta za mali nogomet s umjetnom travom, te dvoranom za stolni tenis (7 stolova u nivou i 1 na galeriji).

U “prvom poluvremenu” na podu dvorane bio je laminat, na kojeg su stavljeni osrednji stolovi Butterfly Space Sever (22 mm). Iznad svakog stola bile su 2 halogene lampe, koje su zamišljene da osvjetljavaju prostor za igru u “suradnji” sa rasvjetom na krovu. Ali, svjetlo na krovu se, zbog uštede, rijetko palilo, pa je najčešća primjedba igrača bila da se slabo vidi. Posebno se to odnosilo na jutarnje turnire, kada je sa bokova dvorane i kroz staklena vrata prema nogometnim terenima dolazila vanjska svjetlost. Oko stolova su bile postavljene biljke u teglama, pa je loptice trebalo tražiti u raslinju. Na laminatu se jako klizalo, a neki igrači su pod polijevali Coca-Colom. Dvoranu je vodio sin vlasnika, koji je i sam igrao stolni tenis. Super stvar bila je da se na galeriji mogla popiti kava s mlijekom i Cedevita zajedno za 6 kn i dolje gledati stolni tenis.

U drugom poluvremenu, vlasnik se prebacio na vođenje nogometnih terena na drugoj lokaciji, pa je dvoranu preuzeo njegov bivši poslovni suradnik, bez ikakvog interesa za stolnim tenisom. Dvoranu je operativno nastavio voditi “dobrica”, koji je na žalost obolio. U to doba na laminat je stavljen taraflex (gumeni pod). Šank je zatvoren, a umjesto njega postavljeni su samoposlužni aparati sa kavom i pićima. Tamo je djelovao i STK Rudeš, klub za klince, ali odustao. Održavanje dvorane bitno je smanjeno, a galerija zapuštena. Jednom je, zbog neplaćanja, dvorani bila isključena struja. Krov je prokišnjavao, pa su kod nevremena stavljane kante za vodu, u WC-u pisoar nije popravljen, već je stavljen natpis “Ne upotrebljavaj!”, od 10 stolica 8 ih je bilo potrgano… No, nije sve bilo tako “crno”, jer je dvoranu vodio Softa, sam igrač i zaljubljenik u stolni tenis, koji je bio tolerantan, te sa svakim htio odigrati partiju. Profesionalni igrač, koji je dolazio igrati, postavio je jednakost: Prečko = Softa. Većina igrača koja bi došla samo odigrati meč još uvijek se žalila na osvjetljenje. No, bila je i grupa (ekipe Deda sa pridruženim igračima), posebno umirovljenika, koja bi dolazila svakodnevno, jer Arena Prečko im je bila drugi dom. Za 110 kn mjesečno mogli su tamo igrati svaki dan, subote i nedjelje uključene.

Precko

Treće poluvrijeme dvorane započelo je 01.07. ove godine, kada ju je preuzeo prvotni vlasnik, uz novog partnera, koji u Zagrebu drži dvoranu za fitness, a s idejom preuređenja. Testno su bile postavljene nove LED žarulje, koje daju znatno više svjetla. Kažu, učvrstiti će se pod, zamijeniti taraflex i stolovi (indijski Stag), postaviti nove lampe, po 3 na svakom stolu, ugraditi dodatne tuš kabine, samoposlužni aparati, bez šanka… Ne znam da li je išta napravljeno s klimatizacijom (grijanje/hlađenje) i pušenjem. Ponovno otvorenje, iako nigdje objavljeno, bilo je predviđeno za 15.08. Ali od toga ništa, sada se govori o 02.09., a na vratima dvorane piše “Zatvorena do daljnjeg:mrgreen: . Jučer sam tamo zavirio, no po viđenom stanju i taj datum mi se čini upitan. No, nema više Softe. Pitanje je, ako će se u obnovu dvorane uložiti veća lova kada i kako će se ona vratiti?

Za kraj, pogledajte jedan meč 1. lige, iz “starog” Prečkog:

P.S. U nezgodnoj su situaciji ekipe kojima je Prečko domaća dvorana, jer se moraju prijaviti u Sokaz do 02.09., a ne znaju pod kojim uvjetima.