Detektivska priča

Jučer se u parku Opatovina desio nesvakidašnji zločin. Ukradena su (pojedena) 2 kifleka, koje je ispekao poznati stolnoteniski bloger Geek. Srećom, korištenjem umjetne inteligencije (ChatGPT) lopov je, na njegovo iznenađenje, tajno snimljen pri počinjenju (ne)djela:

Detektiv_1

Na slici se vidi da je nosio šminkersku oblekicu, GAP majicu i hlače s Miki Mauseom, a govorio je nešto kao “Baga”, misleći valjda na bager. Bio je u društvu ženske osobe, pretpostavlja se bivše stolnotenisačice. U potragu za potencijalnim kradljivcima, iz Berlina je pozvan poseban potražni pas Cookie.

Molio bi sve čitatelje da se uključe u ovu intenzivnu potragu. Jedan od angažiranih je predložio: “Ovaj lopov je presladak i njemu je sve oprošteno 🥰” i “Sudionika se može ispitati, ali prvoosumnjičenoga svakako osloboditi svake optužbe 🤓”.

Što Vi mislite o tome?

Zašto bi sve na ovim stranicama bio samo stolni tenis (autor ga još zove “Ping i Pong”)? Ima još toliko stvari na ovom svijetu, na ovako lijep sunčan dan!

P.S. Detektivska priča je imala svoj nastavak. Lopovu je, u mom vrtu, nestala “baga” (bager), kantica i lopatica. Već smo mislili angažirati Ziggya (australski ovčar)  i Vikija (irski seter) u potragu. Na sreću, stvari su pronađene u autu kćeri. A, bila je fakat “frka”…

Ziggy_Vilko-1

P.P.S. Priča ide dalje… Nakon završetka posjeta građana I.D. (zvanog Faca) kafiću Kvazar, Opatovina 39, Zagreb, koji pri sebi NIJE imao važeću biometrijsku e-osobnu iskaznicu (deda ima), napravljena je po prisutnom policajcu-stolnotenisaču sljedeća službena zabilješka. “Ivan je cijelo vrijeme bio NEVJEROJATNO DOBAR, nije se micao iz svojih kolica. Očito, dojmilo ga se društvo starijih muškaraca (policajca u civilu i dede). Za vrijeme posjete jeo je, bez primjedbe da su prepečeni (kao uvijek), kifleke. Posebno ga se dojmila igra kada bi mu deda davao komadić, a on htio zagristi, deda bi ga brzo maknuo (stolnoteniska brzina). Tada bi se šeretski glasno smijao. Također, na meniu su bile i friške kokice, besplatne, a jako ukusne. I njih je s apetitom jeo. Veselile bi ga zatvorene u dedinoj šaci, koju bi otvorio i sve ih, uz smijeh, pojeo. Onda je ožednio, pa mu je deda servirao vodu s ledom na glavu, obraz, bradu, sve uz njegov smijeh, a na kraju mu je dao i piti iz čaše, a ne iz njegove bočice, jer tako ne piju veliki dečki. Još mu je bilo fora i smijeh da mu deda prstom traži repu u uhu. Znao je raspoznati i pokazati svoj nos. Cijelo vrijeme mirno je sjedio, jeo, pio i samo se smijao. Policajac, imenjak, s nevjericom ga je gledao i govorio da je SUPERIŠKA, da bi on sa svojom curom htio jednog ili više takvih. O Pingu i Pongu uopće nisu razgovarali, Faca je bio glavna faca u cijelom kafiću. Frka je nastala tek kada je došla mama, tek onda je počeo cendrati, jer je htio ostati u muškom društvu, a ne ići doma i u krevet. Za propust zbog nedostatka osobne, te nemogućnost utvrđivanja identiteta, povjerovalo se dedi, te je nagrađen svakom pohvalom i divljenjem.” Deda ga nevjerojatno voli, to se ne može opisati riječima, bio je u napasti da ga otme, što je i rekao prisutnom policajcu. I deda definitivno zna, koliko god da mu je, zbog teške bolesti, preostalo života, da ga hoće provesti učeći najmlađe Pingu i Pongu, kako se stoji za stolom, drži reket, loptica udara FH i BH…

P.P.P.S. Na reklami je sin, webmaster, u nekadašnjoj reklami Jutarnjeg lista. Kako je, prije 5 godina, trajno preselio u Berlin (John F. Kennedy “Ich bin ein Berliner“), čeka se nastavak, s njemačkom zastavom.

Stolnoteniska bakica

Uvijek započinjem u “Ich-form“, tj. pripovijedanje iz 1. lica, znači prvo osobni doživljaj, a onda činjenice. Na zadnjem Europskom veteranskom prvenstvu na kojem sam bio, u Budimpešti, imao sam osjećaj kao da sam došao na odjel gerijatrije. No, kada bih pogledao u leđa “prolaznika/ica” vidio sam natjecateljske brojeve 😀 . Ali, takvo je to natjecanje. I, sada je jedno takvo u toku, u dalekoj Norveškoj, tamo imamo i mi sudionike.

Tko je najpoznatija svevremena i/ili bezvremena “stolnoteniska bakica”? Normalno, Dorothy. O njoj je članak napisao i ChinaDaily, igrala je sa 100 godina!

Stolnoteniska_Bakica

Ali, na žalost, tema ovog bloga nije ona. A, tko je onda? Pa, ima nama jedna puno, puno bliža! Ime joj je Ni Xia Lian, a “naša” je jer igra za višestrukog domaćeg prvaka, ekipu STK “DR. ČASL”, Zagreb. Godina rođenja? 1963., znači ima 60 godina. U zadnjem odigranom prvenstvu, ima skor 13 : 0.

Ni_Xia_Lian

Sada, da ne bih ja sve prevodio s engleskog i prepisivao, jer za to postoji Google Prevoditelj, evo linka na članak s PingSunday trenera EmRatThicha. Vi, lijepo molim, kliknite na gornji link, pročitajte ga (prevedite), super je, o svim njenim uspjesima, opremom s kojom igra (drvo i gume) itd.

Za kog se nadam da će nastupiti na sljedećem Europskom veteranskom prvenstvu? Pa, normalno, za “šefa”, i on je nedavno napunio 50., a još uvijek igra k’o zmaj (ekskluzivna fotka, moje vlasništvo 😎 ).

STARR_RR

Kako znate da je lijevak? Mobitel drži u desnoj ruci, a lijevom tipka!

Pozivam Vas sve da dođete u Dom Sportova, tamo se do nedjelje održava WTT Contender Zagreb, a nastupa i svjetski prvak Fan Zhendong. Može li bolje od toga? Ne. Ako dođete u petak, možete to napraviti za 0€.

Uspon i pad

Kužim (razumijem). Valjda? Ili si to samo utvaram (mislim)? Neću odstupiti od principa, pravila su pravila… Vani i u neklimatiziranim dvoranama je prokleto vruće za igru, to, osim ljubavi za stolnim tenisom, traži i odgovarajuću fizičku i mentalnu izdržljivost. Ali, čitati na kompu ili mobu možete bilo gdje i bilo kada 😀 , ujutro, popodne, navečer, noću. Ne traži, samo daje! A, stolni tenis, kao i sam život, je beskonačno interesantan, milijuni isprepletenih priča, u trenutku kada mislite da ste gore, već sljedećeg možete biti dolje. Tako ja to vidim! Zato se treba radovati svakom novom danu, kada možete nešto napraviti i dati. Kao što kaže A.B. Šimić u pjesmi „Opomena“. Prenijeti ću cijelu pjesmu, jer zadnju strofu, na svom satu, ima ugraviranu sin, poklon od majke:

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajao od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde.

Idemo sada na temu. Tko je, za mene, glavna faca, Waldner, Ma Long, Ma Lin, Wang Hao…? Ne, Zhang Jike. Svatko tko je bio kod mene, sa zida ga gleda ova velika fotka:

Zhang-Jike_Zid

Kako znate da to nije moja utvara, već fakta, da je Jike (Grand Slam šampion) bio beskonačna veličina:

Zhang_Jike_Coca-Cola

Tko još “ima” limenku? Meni pada na pamet Pepsi-Cola, s Messi-jem. Najveći od najvećih. Pogledajte tek ovo, prije “nedavne” 4 godine, a već objavljeno u blogu Cijena stolnoteniskog sna, proslavu, u rodnom gradu, njegovog 31. rođendana:

I, molim Vas, pročitajte sada najnoviji članak EmRatThicha na PingSunday (ako Vam je premalo za čitati, kliknite na link).

Cijela afera se, s njegovom bivšom djevojkom Jing Tian, “vrti” oko 5 milijuna Yuana, tj. malo ispod 640 tisuća €.

P.S. Bacite usput “lijeno” oko i na blogove Ljetna ponuda i Rasprodaja – za svakog ponešto!, jer dobra prilika se ne propušta, a pisac ovih redova jede i ljeti!

P.P.S. Pravi znalci sjetit će se i velikog igrača koji je tijekom karijere imao prilično afera. Kojeg? Kakvih?

11. turnir VzPong

Spancirfest

Za vrijeme Špancirfesta, koji je u Varaždinu od 18. – 27.08.2023., održava se i legendarni stolnoteniski turnir VzPong, tako da zabave neće nedostajati za cijelu obitelj.

Turnir: Varaždin, 18.08.2023. – 20.08.2023.
Prijave do: 18.08.2023. 09:00 ili 30 minuta prije početka kategorije.
Dvorana: Gradska sportska dvorana Varaždin (Arena), Šetalište F. Tuđmana 1, 42000 Varaždin.
Kontakt: 099/8519-266, mogućnost SMS, WhatsApp i Viber prijave, VzPong2023@gmail.com

Arena_Varazdin

Kategorije:

 • 1. Neregistrirani igrači do 18 god. (2005. i mlađi)
 • 2. Neregistrirane igračice do 18 god. (2005. i mlađe)
 • 3. Neregistrirani igrači od 19 god. (2004. i stariji)
 • 4. Neregistrirane igračice od 19 god. (2004. i starije)
 • 5. Najmlađi kadeti (2013. i mlađi)
 • 6. Najmlađe kadetkinje (2013. i mlađe)
 • 7. Mlađi kadeti (2011. i mlađi)
 • 8. Mlađe kadetkinje (2011. i mlađe)
 • 9. Kadeti (2009. i mlađi)
 • 10. Kadetkinje (2009. i mlađe)
 • 11. Juniori (2005. i mlađi)
 • 12. Juniorke (2005. i mlađe)
 • 13. Seniori (2004. i stariji)
 • 14. Seniorke (2004. i starije)
 • 15. Veterani (40 – 50 godina)
 • 16. Veterani (51 – 60 godina)
 • 17. Veterani (61 godina i stariji)
 • 18. Veteranke (apsolutna kategorija od 40 god. i starije)
 • 19. Ping-pong turnir (apsolutna kategorija, svi igraju s jednakim reketima)
 • 20. Igrači/ice s Parkinsonovom bolesti (apsolutna kategorija)

Natjecanje će se provoditi u svim dobnim kategorijama, u muškoj i ženskoj konkurenciji, za registrirane igrače – profesionalce i neregistrirane igrače – amatere, u ping-pongu, te igrače s Parkinsonovom bolešću. Prijave se primaju na stranicama Pingića ili na e-mail VzPong2023@gmail.com ili putem SMS, WhatsApp ili Viber na mob. 099/8519-266. U prijavi treba obavezno navesti ime i prezime, godište, te kategorije natjecatelja (isti igrač/ica može nastupiti u više kategorija). Prijave se primaju i na sam dan natjecanja, 30 minuta prije početka.

Organizator turnira, STK STARR osigurao je nagrade za pobjednike. Ovim turnirom počinje nova stolnoteniska sezona.

Propozicije:

Detalji i prijave na stranici Pingića.

Radujemo se Vašem dolasku!  😀 

Lokalne rekreativne lige

Znate li kako se zove najveći pozitivac u hrvatskom stolnom tenisu? Ne? Nikola Kašić. Gdje se on pojavi, stolnog tenisa ima. On nije samo stolnoteniski stvaratelj, već i ultimativni pozitivac, što je na rubu mogućeg s obzirom na stvarne životne okolnosti koje ga prate. Za sve one koji ga osobno ne poznaju, prvo da pokažem njegov lik i djelo (kao nekoć o drugu Titu). Jao, toliko komplimenata u jednom blogu nisam napisao od njegovog nastanka 😀 Malo me “uhvatio” i sram, da ga nikad nisam spomenuo… Ali, na sreću, nisam omanuo, napisao sam, prije 7 godina, o Pingiću, blogerski obraz je spašen!

Nikola_Kasic

Ne znam zašto je na ovoj FB slici tako ozbiljan, kada je inače stalno nasmiješen? Kako Kašo igra? Lovi s travicom, okreće reket, udara s FH i BH, i to po Superligi, 1. ligi, rekreativnoj ligi (Sokaz)…

Gdje je Kašo sada? Ha, on je Bracanin! I, normalno, tamo je organizirao i lokalnu ligu. Po uzoru na njegovu, pokušavamo sada ustrojiti jednaku na Rabu. I u Splitu je bila rekreativna liga, dok je on bio tamo i brinuo, on otišao, liga se ugasila. Takav je on čovjek, od stolnog tenisa zbraja samo gubitke, a ne zaradu!

Zašto je ovdje? Zbog hvalospjeva? Ne. Napravio je, uz moju malu pomoć u vidu Ispravi.me, naputke za organizatore rekreativnih liga, kakav je Sokaz (zagrebačko rekreativno natjecanje u stolnom tenisu). Normalno, upute je moguće preuzeti na vlastito računalo/mobitel, ispisati, poslati itd.

Ako Vam nešto nije jasno, Kašo će Vam dati i dodatne upute, samo mu se obratite na info@pingic.com. Koja je svrha? Da nas rekreativnih igrača bude što više, da je Pingić svuda oko nas.

Kako izgledaju rekreativne lige? Evo slike zadarske, zvane STOLAR:

STOLAR

Ima li u Hrvata još stolnoteniske pozitive? Ima, na Velesajmu, o obliku diplomatskog pinganja, u organizaciji Njegove Ekselencije indijskog veleposlanika (autor bloga je u sredini, u svojoj prelijepoj STARR oblekici).

Velesajam

Još pozitive? Indijski igrači, koji su ove godine igrali ili će igrati za STARR, Varaždin zauzeli su prva 3 mjesta na studentskom prvenstvu Indije. Također, STARR-ov igrač je i studentski prvak Hrvatske. Kako igra indijska studentarija, npr. Jeho u Superligi:

Za kraj, jedna molba. Bacite povremeni pogled na cjenik i Ljetnu ponudu, stalno se ispravlja i nadopunjuje super ponudama. Čemu služe ultra brze gume (XIOM J&H ili Joola Dynaryz ACC)? Ili ste izvrstan igrač ili na drugoj strani reketa imate travu, pa FH udarcem želite protivnika “Poslati po burek…”, tj. izvesti toliko snažan udarac da protivnik nema šanse.

Ako Vas itko ikada pita da li Geek (autor) može samo pozitivno, sjetite se ovog bloga. Hvala Kašo!

P.S. Još jedna inovacija iz Kašo (magistar inženjer elektrotehnike) radionice… Stolnoteniski ionizator (dekoncentrator). Što je to? Kutija sa ugrađenim LED diodama koja prema protivniku zrači loše (negativne) zrake (ione) kroz zrak 😎 , te omogućuje lakšu pobjedu, a provjerena u praksi. Uz sitnu naknadu, tek za troškove materijala, za to se, isto, obratite na naprijed navedeni e-mail.

Ionizator

Butterfly Viscaria ALC

Idemo započeti s jednim tricky pitanjem… Čemu služi balzam za usne (npr. Labello) u stolnom tenisu? Odgovor ću dati na kraju bloga.

Znate li, u čemu je Hrvatska prvak svijeta? U nogometu, na žalost nije. U ZAVISTI, JALU. Sve će Vam oprostiti, ako varate ženu, mlatite nju i/ili djecu, pijete, drogirate se, kockate, vrijeđate, ne uspijete u poslu ili ga loše radite… Ali, ako uspijete, TO NEĆE. I to ne samo nepoznati, znanci, prijatelji, već i najuža obitelj. Ako na svom životnom putu zakoračite na “lud kamen” ili namjerno postavljenu nogu, te se spotaknete i padnete, svi ti “dobrodušni” ljudi, a koji sami nisu napravili ništa ili malo, će, s iskrenim širokim osmjehom, samo dobaciti “Slabić”. Evo jednog članka na tu temu (op. a. slažem se s definicijom, ali ne i s cijelim tekstom). Zato se svi trude da izgledaju jadno, premda bili i uspješni. Primjer, stvarni. Kupovao sam gumu od domaće konkurencije, nisam je imao u svom asortimanu, a morao sam isporučiti. Pri kupnji odobrili su mi popust od 0%, manji sigurno nisu mogli! Kod osobne isporuke, pokušali su me uvjeriti kako na svakoj prodanoj gumi GUBE novac, a ne zarađuju. Ako ne vjerujete u anegdotu, imam živog svjedoka koji je to sve gledao i slušao. Bez brige, ovo je samo uvod, idemo na temu.

Butterfly Viscaria ALC je apsolutno HIT drvo u Hrvata. Svašta sam već vidio zalijepljeno na to drvo, travu (!), gumu sa srednjim pipcima, razne kombinacije… Zove mene igrač, kaže “od gume sve mu leti van”, ne valja, treba tanju! Pitam ga, slučajno: “Na koje ste drvo nalijepili gumu?” Odgovor znate. S njim igraju rekreativci iz zadnje lige Sokaz-a, kao i iz 1., profići također, uključujući i novog svjetskog prvaka Fan Zhendonga. Normalno, trening i umješnost u igri je potpuno različita, ali drvo je univerzalno! Kao da svi vozači voze Formulu 1, bili početnici ili (Sebastian) Vettel. S njim, kao glavnim drvom, igra i naš Andrej Gaćina (izvor PingSunday).

Butterfly Viscaria ALC je 7-slojno drvo sastava kotoarylate/carbonlimbakirilimbaarylate/carbonkoto. U brzinskoj klasi je OFF, malo manjoj od najviše, s uobičajenom debljinom od 5.8 mm i težinom od oko 85 g. Proizvodi se od 1993.! Nekadašnja cijena bila je 129.90€, a današnja 169.90€. Detaljnu pisanu recenziju na engleskom možete pronaći ovdje, a tu je i video:

Koja su to slična drva iz Butterfly-a:

 • Viscaria Super ALC;
 • Viscaria Golden;
 • Fan Zhendong ALC, u donjoj recenziji na hrvatskom.

Na slici je model Viscaria Golden, 2 drva u vlasništvu istog igrača:

Butterfly_Viscaria

Posebno su cijenjena drva sa “ribljom kosti“, te čine navedeno drvo kvalitetnijim i stoga vrednijim.

Svaki imalo značajniji brand ima na tržištu svoju “verziju” Viscarie (npr. DHS TG-506X), a postoje i posebne, rađene za nekog profesionalnog igrača, koji inače nije sponzoriran od Butterfly-a (na zalihi ima više Tibharovih primjeraka po ugodnoj cijeni). Na cjeniku je originalno drvo Butterfly Viscaria ALC, po sniženoj cijeni, birani komadi. Onda, tu je jedno sa dvostrukom “ribljom kosti”, nešto neviđeno, iz lijeve ruke ex “manekena”, “nabila 2 Čeha” iz njihove U23 reprezentacije (na slici). Ako već želite igrati s takvim drvom, potrudite se da je kvalitetno, jer razlike su velike!

Butterfly_Viscaria_2x

Preporuka za kupnju. Nemojte kupovati Viscaria Super ALC, prebrza je, po onoj narodnoj, ne moraš stati u d… da saznaš da smrdi. Vlasnik Golden Viscaria tvrdi, a on zna najbolje, da razlika u kvaliteti nije vrijedna razlike u cijeni, osim ako novac nije Vaš problem.

Odgovor na pitanje s početka. Balzamom za usne maže se rub reketa, prije lijepljenja gume, da ne bi prejako “uhvatila” i tako oštetila rubni furnir. Taj trik koriste igrači koji često preljepljuju gume!

P.S. Koliko Vas je čulo za sportsku firmu NIA? Nagrada ide onom tko pročita natpis u amblemu!

NIA

Ljetna ponuda

Bez brige, nisam sebičan, lud, ni napušen. Vidim da je interes za stolnim tenisom na godišnjem minimumu. Svi oni koji su igrali lige, zamoreni su, a ljeto nije idealno vrijeme, puno ugodnije ga je provesti u šetnji, tenisu, bicikliranju… Mnoštvo dvorana nije klimatizirano. A, i općeniti interes za stolnim tenisom je u padu, nikom nije stalo. No, za sve one koji nisu potpuno izgubili interes, pripremljene su 2 akcijske ponude. Jer, sada je vrijeme za isprobati nove gume, drvo, obući majicu od mikrofibre, koja neće nakon 15 minuta biti za cijeđenje i sušenje.

Broj proizvoda u Ljetnoj ponudi se svaki dan nadopunjuje i proširuje, prema tome, preuzmite i pogledajte najnoviji Cjenik. Posebnu pažnju obratite na Rasprodaja – za svakog ponešto !. Rabljene gume, a ima ih mnoštvo, nalaze se u zasebnom pregledu. Posebna pažnja ide najpopularnijem drvu u Hrvata Butterfly Viscaria.

Evo što se nudi:

Ljetna_ponuda

Cijene guma su za par (2 gume), moguće je uzeti samo jednu. Slike majica su simbolične, što znači da u svim veličinama nema svih modela, već nekih drugih. Brojevi Butterfly tenisica su mali, a za veće (do 46.5) na zalihi su Mizuno, Asics, Stiga, Li-Ning, Gewo, Tibhar…

Za igrače s travom istaknuo bi novosti, idealne za probu u ljetno vrijeme, a s najboljim preporukama iz testnog centra u Fužinama:

Der Materialspezialist Spectre OX (za blok na stolu) – 42€
S&T Hellfire X OX (za lov od stola) – 42€

Pogledajte ovaj FH “spin” sa Spectre travom:

Iz “doktorske” tvornice Dr Neubauer sada su na zalihi svi modeli najpoznatijeg propadajućeg softa (gume s kratkim pipcima) Killer i to na redovnoj spužvi, Soft, Pro, Pro Evo i Extreme, sve po 38€.

Nove gume, od profića, bolje kvalitete od običnih:

Joola Dynaryz ACC 2.2 crvena/crna – 40€ (ušteda 25€)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5/V47.5 2.2 crvena/crna – 50€ (ušteda 8€)

U akcijskoj ponudi su i rabljene gume od profića, sa svih spužvi je skinuto ljepilo, u max debljini, topsheet repariran, rezane na standardnu glavu 157 mm:

Butterfly Dignics 05 crvena – 35€
Butterfly Dignics 09C crna – 35€
Butterfly Tenergy 05 crvena – 25€
Butterfly Tenergy 19 crna – 25€
Gewo Nexxus SuperSelect EL 50 zelena/crna – 30€ (preporuka, vrlo malo igrane!)
Joola Dynaryz ACC crvena/crna – 30€
Tibhar Evolution MX-P crvena/crna – 20€
Tibhar Infinity MX-P crvena – 25€ (preporuka, kvalitetom napravljene za profiće!)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5 crvena – 25€

Cijene rabljenih guma su manje od polovice redovnih, npr. Butterfly Dignics je 80€, Tenergy 60€… Normalno, broj guma je ograničen, prema tome, tko prije nazove, izabere bolju gumu… Neke, kao Tibhar Infinity, nisu u slobodnoj prodaji, samo za sponzorirane igrače.

Kako naručiti? Nazvati 095/8165-851, poslati SMS, mail, WhatsApp, Viber ili Messenger poruku.

P.S. U pripremi i za objavu su blogovi o novim modelima Mizuno tenisica za 2023., gumi Butterfly Dignics 09C, ali čemu pisati kada nitko ne čita…