Ping Magazine

Saive
Jean-Michel Saive je legendarni belgijski igrač i ex prvak Europe, sudionik natjecanja u stolnom tenisu na svih 7 Olimpijskih igara. Od 1988. kada je stolni tenis uvršten kao olimpijski sport to je još uspjelo Jörgenu Perssonu i Zoranu Primorcu. Trener J-M bio je naš Štencl. Ima 2 godine mlađeg brata Philippea, koji je, ne bi vjerovali, isto u stolnom tenisu, te je nedavno pokrenuo izdavanje časopisa The Official Ping Magazine. Teme su reportaže sa službenih natjecanja, pa ga ITTF vjerojatno i financira. Izašla su 2 broja, te ih možete besplatno preuzeti, a ako ga i dalje želite čitati to je moguće pretplatom na njihove novosti.
Ping_Magazine
U broju 1. glavne teme su ekipno Svjetsko prvenstvo u Japanu i Legends Tour, a u broju 2. o Fan Zhendongu i novom predsjedniku ITTF-a.

Sutrašnja tema su rezultati sa Azijskih igara, koje su došle do ekipnih finala, gdje se u muškom dijelu susreću Kina i Koreja, a ženskom Kina i Japan.

Timo Boll Spirit (TBS) i srodnici

Prvo, za neupućene moramo pojasniti temu. TBS je skraćenica za jedno od najboljih i najpopularnijih drva Butterfly Timo Boll Spirit. A, srodnici su Butterfly Michael Maze i Butterfly Viscaria. Sva imaju 7 slojeva, u brzinskoj klasi OFF, pri čemu je struktura kod Spirita i Viscaria koto – arylate/carbon – limba – kiri – limba – arylate/carbon – koto, dok je kod Mazea završni furnir limba. Veličina glave je 157 x 150 mm, debljina od 5.7 – 5.9 mm, a deklarirana težina oko 90 g. Približna su po igračkim svojstvima, sa manjim razlikama, koje ćemo ovdje detaljno objasniti. I cijene su im slične, pri čemu Spirit i Maze imaju cijenu od 99,90, dok je cijena Viscaria €129,90. Većina profesionalnih igrača i mlađih natjecatelja, koji igraju s carbonskim drvima, a nemaju sponzorske ugovore s drugim firmama osim Butterfly-ja, igraju sa navedenim drvima. U Europi su popularniji Spirit i Maze, u Kini Viscaria, zbog Zhang Jikea koji igra s njim.
Butterfly_TBS
Temu o carbonskim drvima već smo obradili u jednom od prethodnih blogova, koju bi svakako trebali pročitati prije nastavka. Ono što navedeni trojac čini toliko popularnim je optimalan odnos brzine, spina i kontrole. Približne vrijednosti koje su navedene u većini tablica su:

Model Speed Control Elast
Butterfly Michael Maze 95 81 99
Butterfly Timo Boll Spirit 96 80 99
Butterfly Viscaria 96 81 95

Maze, zbog zadnjeg mekšeg furnira limbe, ima nešto više kontrole, manje brzine i mekši osjećaj od Spirita. Spirit je najtvrđi. Viscaria je nešto brža i mekša od Spirita, ali sa manje kontrole. Blok je bolji kod Viscaria, kontra kod Spirita. Kvaliteta Maze drva je relativno ujednačena, dok su kod Spirita oscilacije znatno veće, te drvo treba birati (kuckati). Stvarne težine su od 85 – 93 g, pa i to bitno utječe na završne performanse drva.

A, da trojac zaista ima jedinstvene kvalitete, ukazuje i podatak da većina drugih proizvođača ima klonove navedenih drva, sa određenim modifikacijama (Donic, XIOM, Galaxy, Sanwei, Friendship).

Za koga ta drva jesu, a za koga ne? Za moju kći da, za mene ne. Znači, za mlade igrače, sa brzim nogama, brzim swingovima i udarcima, obostrane spinere, sa potpuno automatiziranim pokretima, za igrače u napretku sa minimalno 5+ godina treninga. Nisu za čokljavce, koji moraju usporiti, a ne ubrzati igru, za one koji vole u rukama imati “osjećajno” drvo. Ako niste sigurni da li bi takvo drvo bilo za Vas, što učiniti? Kupiti neki od upola jeftinijih klonova, npr. Donic Baum Esprit, XIOM Stradivarius, Galaxy Venus-14 (K-4), Sanwei F-3 … Neka Vam blog Drva – popis bude vodič pri tome. A, kada nakon 3 – 6 mjeseci ustanovite da možete igrati s takvim drvom, u kupnju povedite stručnjaka, da Vam pomogne u izboru optimalnog.

Butterfly u ponudi ima još 2 slična modela, i to Butterfly Timo Boll ALC, koji je modernija varijanta navedene trojke i Butterfly Jun Mizutani, koji umjesto arylata ima primjesu zylona. Ali, o njima ćemo nekom slijedećom prilikom.

I J-O igra sa Spiritom.

P.S. Ne kupujte navedena drva preko eBaya, Alibaba i sl., sigurno ćete dobiti FAKE.

Europsko prvenstvo – 2. dio

Danas se završava ekipno Europsko prvenstvo u Lisabonu, pa nakon najave, prigodno je da tome posvetimo ovaj blog.

U muškoj konkurenciji Njemačka je kontinuirani prvak od EP u Beogradu 2007. Stvar funkcionira jednostavno, 1. igrač (konkretno Timo Boll) dobije 2 partije, pa 2. i 3. igrač iz 3 preostala susreta trebaju dobiti samo 1. Slično funkcionira i Bjelorusija, sa Vladimirom Samsonovim. Ove godine, nakon 4 uzastopna ispadanja u četvrtfinalu, naši su došli do medalje, jer je Andrej Gaćina svladao Vladija, te preokrenuo naprijed iznesenu matematiku u našu korist.

Evo pregleda, sa komentarom Richarda Prausea.

U muškom finalu su Njemačka i Portugal. Portugal dobio 3 : 1, u 4. meču Freitas dobio Bolla, i novi je prvak.

Gledam finale i ovo sa lopticama je tragikomično. Igralo se sa plastičnim Nittaku 3*. U meču Apolonia – Ovtcharov izmjenili su ih 3. Pri tome, u jednom momentu, Dima je reklamirao da je loptica pukla tokom odigravanja poena, te je ponovljen. Zar u 21. stoljeću nije moguće proizvesti trajnije loptice? Tim više, što su za EP vjerojatno birane najbolje. A, kakve su tek onda ostale? Možda da igraju sa gumenima, te ne pucaju? Šteta da ovom prilikom nije učinjen napredak u vidljivosti loptice, jer se tokom prijenosa loptica najčešće ne vidi, već se ishod zaključuje po reakcijama igrača. Tek se, u slow motion-u, vidi cijeli rally.

U finalu ženskog dijela igrale su Austrija i Njemačka. Zanimljivost meča je da sestre igraju na suprotnim stranama. Naime, za Austriju igra Amelie Solja, dok za Njemačku nastupa njena 4 godine mlađa sestra Petrissa. Austrijanke u momčadi imaju sve 4 “strankinje”: Liu Jia i Li Qianbing (Kina), Sofia Polcanova (Moldavija), te Njemicu Amelie Solju. Njemice u izboru imaju 5 igračica, od kojih su 2 Kineskinje: Han Ying i Shan Xiaona, dok preostali dio ekipe, uz Petrissu Solju, čine Sabine Winter i Irene Ivancan, čiji su roditelji hrvatskog porijekla. Njemačka dobila sa 3 : 0.

Ono što je meni posebno zabrinjavajuće je katastrofalan posjet, većinom je na tribinama dvorane veličine Arene Zagreb bilo stotinjak gledatelja. Jedine 2 europske zemlje gdje stolni tenis ima dovoljno gledatelja su Francuska i Njemačka, i tamo je on na znatno višem nivou. U današnjem svijetu stvari su jednostavne, malo gledatelja, malo sponzora. A, bez sponzora, nema novca, što dovodi do stagnacije cijelog sporta. I, to se europskom stolnom tenisu i događa. ETTU i nacionalni savezi bi morali izraditi strategiju popularizacije.

Prvaci_Portugal

Friendship Transcend Higher

Na ovom blogu već je objavljen post o kineskom proizvođaču Friendship 729, pa neupućene pozivam da prvo to pročitaju.

Ako bi među rekreativnim igračima analizirali s kojim kineskim gumama najviše igraju, redoslijed bi vjerojatno bio slijedeći:

 1. DHS Hurricane3 (Neo);
 2. Friendship Super FX;
 3. Friendship Transcend Higher …

Friendship_Transcend_Higher

Evo, gledam na Dandoy-u, od 16 napisanih recenzija, 15 ih ima 5*, a tek 1 ima 4*.

Guma je dizajnirana za sezonu 2006/07, iako na sebi nosi oznaku Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Njezin naziv je kombinacija naziva proizvođača (Friendship), naziva spužve (Transcend) i topsheet-a (Higher). Tvorničke oznake performansi:

 • Brzina: 10
 • Kontrola: 12 (max)
 • Spin: 12 (max)

Transcend spužva je po kineskim standardima srednje tvrda, a po europskim vrlo tvrda (ne ekstremno). Ispod crne gume je zelene boje, ispod crvene bijele. U odnosu na stare modele npr. Friendship Super FX napredak je u znatno boljem prijenosu energije sa spužve na lopticu, te brzom povratu u prvotno stanje. Topsheet je srednje tacky, vrlo otporan, s visokim kutem izbačaja. Crna guma ima više rotacije, crvena više brzine. Težina izrezane gume varira od 40 g za debljinu 1.5, do 50 g za 2.2. Gumu nema smisla tunirati parafinskim uljem ili boosterom, jer s gubitkom tvrdoće, gubi i kontrolu. Ona je dobra baš takva kakva je.

Prodaje se sa spužvama debljine 1.5, 1.8, 2.0 i 2.2 (max). Debljina 1.5 daje ekstremni spin, izvrsnu kontrolu, kratku loptu koju je teško napasti, jer 2 puta pada na stol, a i napad je olakšan, jer bez obzira što udarite svom snagom loptica neće preletiti stol. U toj debljini i 1.8 je pogodna za allround igrače na BH ili defanzivce za FH. U debljinama 2.0 i 2.2 pogodnija je za FH.

Guma je dizajnirana za staro lijepljenje i u tom smislu je vrlo nezahtjevna. U stvari, može je se nalijepiti bilo čime, i novim vodenim ljepilom (VOC Free Glue), iako osobno, u ovom slučaju, preferiram staro (Normal Glue). Jedna od bitnih prednosti, u odnosu na ostale kineske gume, je da joj se bitno ne smanjuju performanse zavisno od toga da li je sviježe nalijepljena. Ljepilo se vrlo lako skida sa spužve, bez oštećenja. Spužva i topsheet su ekstremno trajni, a ne oksidira ni nakon godina korištenja. Svakako, treba je čuvati folijom za tacky gume (neljepljivom), a može poslužiti i prozirna folija za grafoskope.

Za koga nije ta guma? Za igrače koji vole mekano, koji igru baziraju na brzini, a ne rotaciji, koji loše “čitaju” protivnički spin, te žele da guma “pojede” dolaznu rotaciju i da im loptica ipak padne na stol.

Za koga je posebno dobra? Za defanzivne igrače s “materijalom” na BH (trava, antispin, medium pips), zbog velike rotacije koju zadaje. Dalje, za allround igrače kojima je osnova igre u rezanju (pimpl) i bloku, držanju loptice na stolu, sa povremenim napadima spinom i kontrom na pogodne lopte.

S kojim drvima se dobro uparuje? Kako guma ima relativno tvrdu spužvu, bolja je za mekša drva, bez carbona, gdje je završni sloj npr. limba.

Friendship Transcend Higer je guma sa karakterom. To znači da s njom nije lako igrati. Većina igrača koji prvi puta u ruke uhvate moj reket, nakon 2, 3 udarca se zagleda u nju s pitanjem: “Mili Bože, što je to?”. Ali, nakon početnog privikavanja guma je vrlo konzistentna, što znači da će 57 pimplova pogoditi isto mjesto na stolu.

A, ako mislite da Vam je Higher ipak prespor, posebno za FH, što učiniti? Jednostavno, izabrati Friendship Transcend Faster, bržu, sa nižim kutem izbačaja. A, za nešto više od 100 kn teško da ćete dobiti bolje gume (bar ja ih do sada nisam puno našao).

Friendship_Transcend_Faster

P.S. U međuvremenu je Spinlord, za njemačko tržište, koje je dostupno i nama, izdao verziju Friendship Transcend Higher Chop 1.2, sa tanjom (1.2 u odnosu na 1.5) i mekšom spužvom (H42 u odnosu na standardnu H45). Guma je povoljan i dobar izbor za lovce sa tankom gumom, npr. Butterfly Sriver L ili Yasaka MarkV 1.0 ili 1.2.

Stolnoteniske mrežice

Do sada su 2 bloga posvećena stolovima, općenito i ponudi Stiga stolova. Biti će tu i ograda (arena), brojača, robota, sakupljača loptica, ali današnji je posvećen mrežicama. I, iako se čini da tu postoji veliki izbor, to u stvari nije tako.

Mrežice, prema načinu pričvršćivanja na stol, možemo podijeliti na:

 1. sa vijkom;
 2. sa stezaljkom (clip).

Dalje, mogle bi se podijeliti prema materijalu od kojeg je izrađen okvir, na metalne i plastične, te prema materijalu od kojih je izrađena sama mreža, na pamučne i plastične. Kvalitetne mrežice imaju ITTF certifikat. No, u stvari, to je dio stolnoteniske opreme koji se najmanje mijenjao, tako da je npr. mrežica Donic Stress dizajnirana i korištena na Svjetskom prvenstvu 1987. (New Delhi, India), a prodaje se i danas.

Evo, što se sve nudi u Stiga ponudi:

Stiga_Net_1
Stiga_Net_2

Iz tog bogatstva ponude, 8 modela, u stvari valjaju samo 2: Premium VM i Master, znači modeli sa vijkom. Modeli sa stezaljkom se lako pomaknu, stezaljka sa vremenom olabavi, te više ne drži, što je nepopravljivo. Prema tome, čim se na mrežici vidi riječ Clip, izbjegavati. DHS radi neke plastične, gdje okvir nije od metala, svakako izbjegavati.

Cijene? Kvalitetna, profesionalna mrežica, u klasi Stiga Premium VM, trajnosti 10+ godina, na Dandoy-u košta €45,90, što je orijentaciona cijena i za ostale firme (Tibhar, Donic, Butterfly). Kod nas su cijene, zavisno od proizvođača, od 200 – 250 kn, sve ispod toga je jeftino, sve preko toga skupo.

S vremenom, može se zamijeniti samo mreža (boje: plava, zelena ili crna), pri čemu se ne dobiju novi metalni zatezači (kuglice na krajevima vezica), što je trošak od cca. 30 kn ili sa plastičnim držačima u sredini i zatezačima za cca. 60 kn. Standardni kvar je gubitak, odnosno oštećenje vijka, koji se tada zamjenjuje, odnosno popravlja navoj.

U temu još pripadaju i mjerači (neki proizvođači ih isporuče zajedno sa kompletom mrežice), i to plastični, za 10 – 20 kn, i metalni, za suce, koji ujedno služi za provjeru nategnutosti za 40 kn.

Net_Gauge

A, ako želite igrati stolni tenis na bilo kojem stolu, na plaži, u parku, kuhinji, dnevnoj sobi, onda je rješenje za Vas u obliku:

Retractable_Net

Azijske igre 2014.

Istovremeno sa Europskim prvenstvom, od 27.09. – 04.10. u gradu Incheon (3 milijona stanovnika) u Južnoj Koreji održava se natjecanje u stolnom tenisu na Azijskim igrama. Prisutni su svi najjači azijski igrači iz Kine, obe Koreje, Singapura, Japana, Kineskog Tajpeha, Hong Konga.

Incheon_1
Incheon_2

A, evo i njih, u Li-Ning opravicama:

Asian_Games_China_1
Asian_Games_China_2
Istovremeno ćemo pratiti rezultate na oba prvenstva. Onima kojima to nije dovoljno, mogu Europsko prvenstvo pratiti na Facebook-u, odnosno na Table Tennis Daily.

Jučerašnji rezultati muških na Europskom prvenstvu:

Germany 3-1 Austria
Portugal 3-0 Hungary
Spain 3-0 Greece
Slovakia 0-3 France
Belarus 3-1 Italy
Poland 0-3 Sweden
Romania 2-3 Russia
Czech Republic 0-3 Croatia

Najveće iznenađenje je glatki poraz Grčke. Naši muški su dobili Čehe.

Naše djevojke su ujutro pobijedile Grčku sa 3-0, a popodne s istim rezultatom Dansku. Danas igraju protiv Škotske. Za kraj, slika dvorane u Lisabonu:

EP_Lisabon_2014_Dvorana

Europsko prvenstvo Lisabon 2014.

EP_Lisabon_2014

Danas u Lisabonu započinje ekipno Europsko prvenstvo. Butterfly Mag je angažirao Richie Prausea da svaki dan piše komentare, tu je live prijenos sa 2 stola, a i na Youtube-u će biti odgovarajući broj snimki mečeva.

Papirnati favoriti su Nijemci, u obje konkurencije, postojeći prvaci iz Schwechata. Ali, u muškoj momčadi na put nisu krenuli Patrick Baum, kojem je umro otac, i Dimitrij Ovtcharov, koji je izvadio sva 4 umnjaka. Stoga, igraju Timo Boll, Patrick Franziska i Steffen Mengel. Vjerojatno, imati će problema već u grupi A gdje su momčadi Njemačke, Austrije, Madžarske i Portugala (Tiago Apolonia, Marcos Freitas i Joao Monteiro). Također, jaki suparnici su i Grci, viceprvaci sa postojećeg prvenstva, čiji najjači igrači su Panagiotis Gionis i Kalinikos Kreanga.

Naši muški su u grupi D, sa Rusijom, Rumunjskom i Češkom, a igrati će Andrej Gaćina, Tan Ruiwu, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar i Frane Tomislav Kojić. Žene su u 2. ligi, pa se nadaju povratku u 1., ali ne znam koliko to ima smisla, kada stvarno igra samo Tina (Tian Yuan), a ona već ima 39. godina.

U ženskoj konkurenciji najozbiljnije konkurentice za medalje su Njemice, Nizozemke i Rumunjke.

Ono što daje “posebnu čar” prvenstvu je korištenje plastičnih loptica i prilagodba igrača na njih. Tako je na Czech Open-u već u 1. kolu ispao Vladi, a na Belgian Open-u rano je ispao Dima.

A, s plastičnim lopticama anegdotama nikada kraja. Priča onaj moj “maneken”, koji je sparirao reprezentaciji, DHS je ugovorio sa Butterfly-jem, za kojeg radi, da sami sortiraju loptice, na one sa 1* i 3*. A, Butterfly, “kao”, zbog velike potražnje, nije imao vremena, pa na sve otisnuo logo sa 3* i prodaje ih samo po 15 kn/kom. Sada svi igraju sa letećim jajima (u zagorskom slangu jajcima). Osim toga, loptica zastaje u zraku i iznenadno pada kao kamen. Sa DHS Hurricane3 Neo National i Butterfly Tenergy gumama nema problema, ali ima ih sa drvima. Kaže, ona samo od drva imaju kraći domet i udarci sa njima se lako blokiraju, ali dobra su sa Zylon-om, tako da sada eksperimentira sa Butterfly Jun Mizutani.

Zadnjih dan-dva, iz meni nepoznatih razloga, nije radilo Preuzimanje cjenika sa Naslovnice. Ali, tako je to sa računalima, kao da Nečastivi uđe u njih, te mi je drago da je to vrijeme nepovratno iza mene. Ostalo samo ime. Webmaster sredio.

P.S. Laola je danas riknula, pa je dio prijenosa bio preko portugalske Sport TV. Dvorana je katastrofalno prazna, na tribinama je možda 100 ljudi, ako se nekom da može ih prebrojati.

Michael Maze

Michael_Maze_Igra
Michael Maze je danski igrač, rođen 01.09.1981. i jedan od najboljih europskih igrača u zadnjih 15 godina. Osim stolnoteniskih postignuća, koja su nabrojana na Wikipediji, obilježila su ga vrhunska tehnika igre i servisa, te mnoštvo ozljeda (3 operacije u zadnjih 5 godina). Izvrstan članak o njemu objavljen je u Butterfly Mag. Ima svoj site, te Facebook stranicu. Jedna njegova umjetnička fotka:
Michael_Maze

Od mnoštva snimljenih mečeva i filmova na Youtube-u, odabrao sam slijedeće dokumentarne filmove:

Igra i servis:

I gdje je Michael Maze sada? Na žalost, opet u bolnici nakon operacije koljena, što možete pročitati u slijedećem članku.
Michael_Maze_Koljeno

Cjenik 22.09.2014.

Od zadnjeg cjenika nema mnoštva novosti, već nadopuna postojeće ponude. Skrenuo bi pažnju na neke stavke cjenika koji su neopravdano zapostavljene.

1. Gume

 • Tibhar Evolution MX-P National 2.2 crvena/crna, sponzoruše za profića, apsolutni vrh ponude, zamjena za Butterfly Tenergy 05 2.1, od komercijalnog modela se razlikuju kvalitetnijom spužvom i tvorničkim tuningom, drugačijim otiskom na spužvi, bulk pakiranjem (bez kartona). Kome nije jasno o čemu ja to pišem neka pogleda članak iz linka, pri čemu je cijena kod Kineza €62.80 (477 kn), a kod nas 250 kn;
 • Na lageru je 5 komada gume Joola Brave 1.9 crvena, to je tvornički tunirana guma Haifu Shark III sa ljubičastom spužvom. Guma je brza, srednje tvrda, jaki grip, za BH i/ili FH, vrlo živa, relativno lagana (oko 45 g izrezana), cijena kod Joola $49.95 (300 kn), kod nas 160 kn, može poslužiti kao znatno poboljšana verzija Srivera.

2. Drva

 • Ponuda je nadopunjena rabljenim drvama, sve profi modeli. Stiga Rosewood NCT V konkavna, 90 g, od Zhenqi Barthel, po 450 kn, zatim izabrani Butterfly Timo Boll Spirit (TBS) konkavna, 86 g, 450 kn, te 15 godina stari Stiga Clipper konkavna, 94 g, po 250 kn. Sva drva su u vrlo dobrom stanju i predstavljaju optimalan izbor za prave igrače (znači, čokljavci isključeni).

3. Ostalo

 • U dolasku su XIOM 3* celuloidne bijele loptice, u stvari Champion, jer je on vlasnik XIOM-a, i to u 2 kvalitete, slabije 3* Precision po 4,50 kn/kom, te kvalitetnije 3* Competition po 7,50 kn/kom. Na lageru imamo i 3* DHS plastične loptice po 13 kn/kom.

Champion_Competition_Balls
Kalendarsko ljeto je prošlo i danas započinje Sokaz sezona u trajanju od 13 kola, 3 mjeseca. Igram 10. mušku ligu i kada pogledam popis budućih protivnika uopće ne mogu predvidjeti skor, biti će jako izjednačeno, svaki meč “na nož”. Prema tome, odlučivati će dva faktora, reketić (Stiga Infinity VPS V, na FH Galaxy Apollo II Max Tense 2.2, na BH Friendship Transcend Higher 1.5) i GLAVA.

Timo Boll

Timo Boll

Danas nastavljamo sa biografskim blogovima, a ovaj je posvećen Timi Bollu. Neću prepisivati faktografiju, koja je napisana na hrvatskoj Wikipediji, a još detaljnije na njemačkoj. Ima on i svoj site, sa podnaslovom “The Magic of Speed” (eng. Čarolija brzine), te Facebook stranicu. Recentna fotka sa Dirk Nowitzkim mogla bi zavarati, ne radi o stolnoteniskom patuljku.

Timo Boll_Dirk Nowitzki

Tko više voli gledati, nego čitati (a može i oboje), ovdje su 2 filma o dotičnom:

Slučajno imam njegovo osobno drvo TBS, 92 g, normalno s ravnom drškom i trenirku, dok je igrao za TTV Gönnern. Imao sam i 2 “bliska” susreta, na žalost oba neugodna:

 • na TT-KinderOlympiade u Düsseldorfu kćeri nije htio potpisati svoju sliku, iako smo bili 3. na redu, a ja sam mu pokušao objasniti da smo prešli 1200 km;
 • kada sam na meču Lige prvaka u Zagrebu od njega zamolio autogram, 3 puta me hladno odmjerio od glave do pete, pa tek tada potpisao.