Novosti za sezonu 2023.

5 h je ujutro, još uvijek je “pristojna” temperatura od 22°C, pa “idemo delati” (Bandić), dok ne počne paklena vrućina.

Najmlađi natjecatelji počinju sa sezonom već ovog vikenda iz Dugog Sela, iako je to turnir niskog koeficijenta, pa oni željni bodova za rang liste ne dolaze premasovno. Ligaši, seniori, započinju s pripremama, a rekreativci će, nakon ovih “pasjih” vrućina, tek potražiti rekete.

Generalno, u dijelu guma, ESN, jedan od vodećiih svjetskih proizvođača, nije izdao neku novu seriju, pa Tibhar, XIOM, Joola, Donic, Victas i dr. nemaju nešto novo za ponuditi. Gume Butterfly Tenergy davno su performansno nadmašene, pandani Dignics-ima su zadnja serija koja je izašla, npr. u Gewo seriji Super Select ili XIOM Jekyll&Hyde, a Glayzer-i su, i onako, okljaštrena verzija. Na kineskoj strani, kod DHS i braće (Friendship, Dianchi, Yinhe, Sanwei) na FH se i dalje sve vrte oko Hurricane3, a na BH se igra s mekšim H3 gumama (37/38) ili blago poroznima (npr. H8-80).

Kod drva je došlo do još veće unifikacije. Većina vrhunskih igrača igra s modelima baziranim na arylate-carbonu (ALC), eventualna razlika je između innera (kao DHS W968 – Hurricane Long V), gdje je sloj “materijala” položen na srednji furnir i outera, gdje je ispod zadnjeg (kao Viscaria), s minimalnim odstupanjima. Izgleda, Zylonu (ZLC) je “odzvonilo”. Još je neka razlika između drva sa zadnjim slojem limbe (mekšim), koja koriste igrači u razvoju i rekreativci, dok većina natjecatelja ima drva s kotom. Osim DHS-a, koji dozira kvalitetu i brzinu drva, npr. H301 i Fang Bo2, i drugi Kinezi znaju napraviti izvrsna drva, kao Sword ili Yinhe.

Yinhe_Golden_ALC
Yinhe Golden ALC (Outer tipa Viscaria)

Ni kod drugih dijelova opreme nema većih razlika, osim u dizajnu, pa je tako npr. nova serija Mizuno tenisica drugih boja i 20% skuplja od prethodne. Na tržištu su se pojavili još neki brandovi, npr. Li-Ning, ali kada usporedite njihov odnos kvalitete i performansi, prednost je još uvijek na strani Japanaca, posebno ako se uzmu u obzir Asics i Butterfly. Svi drugi brandovi samo mijenjaju dizajn, ali kvaliteta je i dalje kineska, neusporediva s prvo spomenutima.

Da zaključim, kao Remarque “Na zapadu ništa novo”. Pa, gdje je tu ipak prostor za neko širenje i/ili poboljšanje? U dijelu nabavnih kanala, jer što se povoljnije kupi, to se može i prodati. S ovom inflacijom, u džepu većine roditelja i igrača Eurića (€) je sve manje.

Što smo radili?

Dobili smo zastupstvo za Spinfactory.de, veliku prodavaonicu iz Kölna (od tamo je i kolonjska voda 😀 ). Osim guma i drva, koje prodaju pod vlastitim brandom PimplePark, a s kojima malo tko igra, imaju znatnu ponudu kineskih brandova (Sanwei, Sword, Sunflex, Tuttle, Palio i dr.). No, ono što je zaista važno je da imaju manju profitnu marginu od “velikih” lanaca (npr. Sport Schreiner ili Contra), a povoljno nude i Victas, Nittaku, Der Materialspezialist, Avalox… Objavljuju i video recenzije, imaju svoj Youtube kanal Spinfactory, a surađuju i s GeblockTT (na njemačkom, uz engleske titlove).

Drugi krak ponude ide za tim da na zalihi stalno budu gume DHS Hurricane3, osim komercijalne, u kvaliteti Provintial i National, s narančastom i plavom spužvom (Blue Sponge), povoljnije nego da nabavljate sami, a iz pouzdanog izvora. Uz to, ide i DHS ljepilo No. 15, “obavezno” kod korištenja kineskih guma, te Haifu tuning. Ovdje je prisutno i cijelo znanje o izboru, korištenju i održavanju kineskih guma. Ponudu smo upotpunili i poroznom poluhvatljivom “perjanicom” Tibhar Hybrid K3, s kojom igra i naš Tomo, posebno za one kojima se ne da “maltretirati” sa tuniranjem guma.

Tybhar_Hybrid_K3

Povremeno će se “ubaciti” i neka rasprodaja ili posebno povoljna ponuda “koju nećete moći odbiti” (Kum).

Želim Vam ugodno pinganje.

Mate Babić: “Kaniš li se zaljubiti na prvi pogled, najprije otiđi dobromu okulistu.

Butterfly_Ponuda_1

Tenisice Mizuno za 2023.

Mizuno_Wave_Medal

Svakako, znate kako Vi vidite tenisice, odozgo, ali znate li kako one gledaju Vas, odozdo? Ovako, nekako 😀 . One su sada u prvom licu (subjekt), a Vi objekt kojeg treba, na drugo mjesto, donijeti brzo i sigurno.

Zašto su na ovom blogu uvijek istaknute tenisice japanskog branda Mizuno? Slava kralju!

U čemu je, barem meni, uvijek problem? S prikazom veličina. Standardno, istaknute su u UK brojevima, a mi smo navikli na EU brojeve. Zato, konverzijska tablica.

Mizuno_Sizes

Odmah ide savjet za izbor veličine. Mizuno ima široke i dugačke modele. Ako nosite cipele br. 43, svakako, probajte isti broj i onda jedan manji (npr. 42.5)! Dalje, najnoviji modeli još su duži od prethodnih. Noga u tenisici ne smije “plesati”, a s vremenom se nešto i raširi, uzeti prevelike nije osobito pametno. Zaključak: ne kupujte najnovije modele Mizuno tenisica preko interneta, bez prethodne probe veličine.

Iako sam Googlom pokušao pronaći katalog, na žalost, nisam uspio. Zašto? Modeli i boje se razlikuju po tržištima, pa je najnoviji model Wave Medal 7 na EU tržištu plavo/crne boje, na američkom bijelo/crne, a na japanskom ga nema. Kvalitetom su identične, razlika je jedino u dizajnu, pa one koji nisu osobito modno osviješteni to neće smetati.

Ovdje ću sada prezentirati 3 najčešća modela, od povoljnijeg prema skupljima i kvalitetnijima, na koje otpada 90% prometa. Model Wave Drive (8 nasljeđuje 9, crvena crta plavu) sam sigurno zauzima preko 50% prodaje, posebno kod igrača.

Ovogodišnji modeli poskupili su 10 – 20%. Znatno su povoljnije u Japanu, npr. u Njemačkoj model Wave Drive 9 ima cijenu od €120.00, na koju trgovci odobravaju uobičajeni popust od 10%. Tome treba pridodati trošak dostave, a u slučaju nabave iz zemlje koja nije u EU i PDV-a, te troška carinjenja. Ako robu doprema i carini Hrvatska pošta treba računati na barem 7 – 14 dana kašnjenja od redovne isporuke.

Da vidimo izabranu trojku. Prvenstveno, namijenjeni su muškoj nozi, jer su široke, žene imaju uže.

Crossmatch Sword€90.00 – 2023., najpovoljnije, a kako se radi o relativno novom modelu, nema previše iskustva kako se ponašaju. To nije model za profiće, već za rekreativce koji nemaju višak kg, koji bi inače izabrali tenisice za nogomet. No, kod Mizuna kvaliteta nema kompromisa.

Cross_Sword

Wave Drive€120.00u ovom modelu se pisala i piše stolnoteniska povijest, došao je do broja 9. Trebam li samo podsjetiti na besmrtnog Zhang Jikea. Model je već imao “pojavu” s crnom i plavom crtom, a sada je opet s crvenom. Oprez, novi model je 0.5 broja veći od prethodnog. Vrijede svakog eurocenta, bolje od toga na ovom svijetu nisu izmislili… Respect!

Wave_Drive

Wave Medal€130.00 – malo pojačani model prethodnog, sada u verziji 7, ista funkcionalnost. Možda im malo duže treba da se “razrade”, ali poslije jednaka trajnost. Više ga biraju rekreativci, no profesionalci, zbog nešto povišene pete. Ako slučajno nema prethodnog modela, može se bez problema uzeti kao zamjena.

Wave_Medal

Koji se modeli još nude u Njemačkoj, a predstavljaju manje od 10% ukupne prodaje:

U Japanu, jer tamo je Mizuno doma, nude se još modeli:

 • Wave Drive 0
 • Wave Drive EL
 • Wave Drive Neo 3
 • Wave Kaiserburg 7 (u 2 boje)
 • Wave Medal Rise (u 2 boje)
 • Wave Medal SP4

Ne garantiram da na nekim tržištima nema i drugih modela, ali to, na kraju, nije ni važno. Pod posebnim “pritiskom” biti će roditelji modno osvještenih djevojčica (žena), a i muškarci koji drže do estetskog izričaja za stolnoteniskim stolom. Da su sebi i drugima lijepi.

U profesionalnom režimu upotrebe, s 2 treninga dnevno na taraflexu, izdrže oko 3 mjeseca, u rekreativnom godinama (5+).

Kako je s našom prodajom? Mizuno tenisice nabavljamo iz 2 izvora, a, ako nisu na našem skladištu i ima ih kod dobavljača, rok je 7 – 10 dana. Cijene su umanjene za naš popust od 10 – 15%, zavisno od izvora nabave. U pravilu, japanske modele ne nabavljamo, zbog komplikacija s carinom, ali ako netko baš “zapne”, silno mu je stalo i ne pita za cijenu s rokom isporuke, ispuniti će mu se i ta želja.

Mizuno stolnoteniski modeli za istočno tržište:

Mizuno_East

Mate Babić: Kad izgubimo, kažemo da je protivnik bio dobar, a ne da smo mi bili loši.

Ne mogu, jer sam matora sentimentalna budala, NE pustiti ovu “old school” pjesmu Nensy Sinatre. Na žalost, “malo” je autobiografska. Poslušajte je, molim, meni “za dušu”:

P.S. Najpopularnije svjetsko drvo Butterfly Viscaria ALC je dodatno sniženo na €155 (10%). Na cjeniku je mnoštvo nove profesionalne “robice” (drva i guma), među ostalim i Hurricani s plavom spužvom, iz definitivno originalnog izvora. A, tu je, vjerovali ili ne, i osobno drvo Butterfly Timo Boll Spirit od Allana Bentsena, bivšeg europskog prvaka i člana “Večernjeg lista”.

P.P.S. Na žalost, “umro” je srodni portal Stonitenis.org, tako da smo ostali jedini u regiji.

Tenisice – izbor

Li-Ning_crvene
Premium model Ma Long

Prvo dooosadni uvod. Normalno, u svim prethodnim blogovima u kojima se spominju kn (kune), taj je podatak za zanemariti, jer promijenila se valuta, a i sve je poskupjelo barem 10 – 20%. Borimo se s time kako god znamo i umijemo, količina prodanog promijeniti se znatno ne može, već se uvode novi i jeftiniji distributeri. Od sada je s nama spinfactory.de iz Kölna. Čemu oni služe? Da povoljnije, od poznatih, donesu brandove Victas, Nittaku, Mizuno, Der Materialspezialist, Barna, Avalox, Sanwei… To se po naški kaže “Bara je sve plića, a aligatora je sve više…”. Drugim riječima, ili ćeš se probuditi ili ćeš biti progutan. Takva su to nekakva vremena, nema tu baš puno humanizma. I, oni koji se kao prave dobrice, kada bolje pogledate, vidite da to u stvari nisu.

Spinfactory.de

Do sada su na temu tenisica napisani sljedeći članci:

Tenisice su, uz reket, najvažnije “pomagalo”. Bio jedan dan, kod mene, jedan tata s jednom kćeri i tražili oni za nju nove tene (tenisice). I, iako su povoljno ponuđene profesionalne kvalitete i savršeno pristajale na princezine nogice, a bile su raspoložive u plavoj, crvenoj i bijeloj boji, nisu “otišle”. Jednostavno, nisu se uklopile u njen modni izričaj, pa je tata izjavio da će ih oni potražiti u Sloveniji! Stolnoteniske tenisice nisu zamjenjive s onima iz drugih sportova, a vjerojatnost da se Mizuno “pronađu” kod susjeda jednaka je pronalasku prvog Marsovca. Ali, bilo je očito da su kćeri na pameti druge stvari, a ne pingać. Moje ćerce nije imalo te pogodnosti, da joj tatica usklađuje boju tenisica sa njenim zgodničkim okicama. Nisam uočio da je to ostavilo neke posljedice na njenu stolnotenisku karijeru.

Da ne bih prepisivao sve još jednom, one koje interesira neka pročitaju sve citirane prethodne članke. Što se novog nudi? Uskoro Mizuno izdaje nove modele s cca. 20% višim cijenama, npr. Mizuno Wave Drive 8 slijedi model 9, plavu crtu slijedi crvena, čemu će biti posvećen poseban blog. Kod nas se, po narudžbi, mogu nabaviti i tenisice Li-Ning, u kojima igraju kineski reprezentativci, s rokom isporuke 10 – 15 dana. Zašto naručiti kod nas, a ne vani? Nema troška poštarine.
Li-Ning_1
Li-Ning_2
Li-Ning_3
Li-Ning_4
Normalno, tu su kvalitetom približni Butterfly, koje nose od njih sponzorirani igrači, te Asics, koje su izbor nekih pojedinaca, npr. Samsonova. Onda, dugo, dugo ništa. Većina stolnoteniskih brandova, npr Tibhar, Donic, Joola, Stiga, Gewo i dr. prodaju kineske modele i, iako, i tu ima kvalitetnog pomaka naprijed, rijetko je ili nemoguće vidjeti nekog profića kako igra u njima.

Ono što je, za mene, interesantno je ponovno vraćanje XIOM-a u normalu, pa ružne i na pipcima zasnovane stare modele, zamjenjuje novi. Da li će i kvaliteta biti koreanska (dobra) tek treba vidjeti. Na koji način? Ako ih počnu oblačiti njihovi reprezentativci i profesionalni igrači, onda ima nade. Ali, cijena nije obećavajuća, preniska je za vrhunsku kvalitetu.

XIOM_Shoes

Znate što će se desiti poslije ljeta, kada malo splasnu ove vrućine? Već je dogovoreno, u tatoo salonu, na lijevo rame ide kineski zmaj, dizajn sina, na desno vječni spomen na njegovu ekselenciju Zhang Jikea. Jedan, jedini, veliki, najveći… Persistence (hrv. upornost). Kada tipkam po kompu, a njegova slika mi s desne strane, dok je mene, tako će ga cijelo vrijeme gledati njegov vlastiti logo.

Persistence

U posljednje vrijeme sam kao niskoleteći Rafale 😎 . A, tako ću i otić’!

Rafale

P.S. Napravio bih si i sličnu frizuru kao Z.J.K., da ima materijala…

Muppet

Ljetna ponuda

Bez brige, nisam sebičan, lud, ni napušen. Vidim da je interes za stolnim tenisom na godišnjem minimumu. Svi oni koji su igrali lige, zamoreni su, a ljeto nije idealno vrijeme, puno ugodnije ga je provesti u šetnji, tenisu, bicikliranju… Mnoštvo dvorana nije klimatizirano. A, i općeniti interes za stolnim tenisom je u padu, nikom nije stalo. No, za sve one koji nisu potpuno izgubili interes, pripremljene su 2 akcijske ponude. Jer, sada je vrijeme za isprobati nove gume, drvo, obući majicu od mikrofibre, koja neće nakon 15 minuta biti za cijeđenje i sušenje.

Broj proizvoda u Ljetnoj ponudi se svaki dan nadopunjuje i proširuje, prema tome, preuzmite i pogledajte najnoviji Cjenik. Posebnu pažnju obratite na Rasprodaja – za svakog ponešto !. Rabljene gume, a ima ih mnoštvo, nalaze se u zasebnom pregledu. Posebna pažnja ide najpopularnijem drvu u Hrvata Butterfly Viscaria.

Evo što se nudi:

Ljetna_ponuda

Cijene guma su za par (2 gume), moguće je uzeti samo jednu. Slike majica su simbolične, što znači da u svim veličinama nema svih modela, već nekih drugih. Brojevi Butterfly tenisica su mali, a za veće (do 46.5) na zalihi su Mizuno, Asics, Stiga, Li-Ning, Gewo, Tibhar…

Za igrače s travom istaknuo bi novosti, idealne za probu u ljetno vrijeme, a s najboljim preporukama iz testnog centra u Fužinama:

Der Materialspezialist Spectre OX (za blok na stolu) – 42€
S&T Hellfire X OX (za lov od stola) – 42€

Pogledajte ovaj FH “spin” sa Spectre travom:

Iz “doktorske” tvornice Dr Neubauer sada su na zalihi svi modeli najpoznatijeg propadajućeg softa (gume s kratkim pipcima) Killer i to na redovnoj spužvi, Soft, Pro, Pro Evo i Extreme, sve po 38€.

Nove gume, od profića, bolje kvalitete od običnih:

Joola Dynaryz ACC 2.2 crvena/crna – 40€ (ušteda 25€)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5/V47.5 2.2 crvena/crna – 50€ (ušteda 8€)

U akcijskoj ponudi su i rabljene gume od profića, sa svih spužvi je skinuto ljepilo, u max debljini, topsheet repariran, rezane na standardnu glavu 157 mm:

Butterfly Dignics 05 crvena – 35€
Butterfly Dignics 09C crna – 35€
Butterfly Tenergy 05 crvena – 25€
Butterfly Tenergy 19 crna – 25€
Gewo Nexxus SuperSelect EL 50 zelena/crna – 30€ (preporuka, vrlo malo igrane!)
Joola Dynaryz ACC crvena/crna – 30€
Tibhar Evolution MX-P crvena/crna – 20€
Tibhar Infinity MX-P crvena – 25€ (preporuka, kvalitetom napravljene za profiće!)
XIOM Jekyll&Hyde V52.5 crvena – 25€

Cijene rabljenih guma su manje od polovice redovnih, npr. Butterfly Dignics je 80€, Tenergy 60€… Normalno, broj guma je ograničen, prema tome, tko prije nazove, izabere bolju gumu… Neke, kao Tibhar Infinity, nisu u slobodnoj prodaji, samo za sponzorirane igrače.

Kako naručiti? Nazvati 095/8165-851, poslati SMS, mail, WhatsApp, Viber ili Messenger poruku.

P.S. U pripremi i za objavu su blogovi o novim modelima Mizuno tenisica za 2023., gumi Butterfly Dignics 09C, ali čemu pisati kada nitko ne čita…

Novosti za 2020.

Sigurno, zbog Koronavirusa, 2020. neće ostati zabilježena u stolnoteniskoj povijesti po sportskim dostignućima, jer prolongirano je Svjetsko prvenstvo u Busanu, te Olimpijske igre u Tokiju, neka nacionalna prvenstva su otkazana (naše), neka odigrana (njemačko), a neka prekinuta (srpsko muško finale, zbog zaraze jednog od igrača)… Nije bolje ni u mlađim kategorijama, gdje je otkazano Prvenstvo Hrvatske, a Europsko juniorsko i kadetsko prvenstvo, koje se trebalo igrati u Zagrebu, odgođeno je za rujan, iako je pitanje da li će se i tada moći odigrati. Zaraze nisu pošteđeni ni veterani, dapače, oni su najviše izloženi, pa je, za svibanj slijedeće godine premiješteno Svjetsko prvenstvo u Bordauxu (Francuska), na kojem je trebalo nastupiti 5400 igrača. Neka prvenstva (Sokaz) su prekinuta, a tek manja gradska (Vinkovci, Ploče) odigrana. No, za stolnotenisku industriju (proizvođače opreme) virus kao da i ne postoji, oni idu svojim tokom, prema višegodišnjim planovima, a u stalnoj želji za (super)profitom. Izbacuju nova drva, gume, loptice, tenisice i dr., a druge pak, koje su po njihovom mišljenju pala ispod željene profitne margine povlače iz proizvodnje. Pa, što je to novog, a dio, koji ovdje neću ponavljati, već je predstavljen u blogu Gumene novosti za 2020.

Kod drva nastavlja se trend tvrđeg, bržeg i skupljeg, što pokazuje i novost DHS H301X, drva koje ima novi tip Arylate-Carbona postavljen na deblju srednjicu, a uz to je i dodatno stvrdnuto u odnosu na “stari” model H301, debljine je 5.9 mm i standardne težine od 89 grama. Drvo je “fakat” brzo, a svakako, namijenjeno za natjecatelje i tek manji broj ponajboljih rekreativaca. Dobra vijest je i da nije znatno skuplje, kod nas je 520 kn, posebno kada je usporedimo sa najnovijim modelom Stiga Legacy Carbon, koje je €210.00. U “cijeloj priči”, Butterfly, nakon što je prestao raditi drvo Michael Maze (ALC), s kojim još uvijek igra znatan broj igrača (€99.90), nadomjestio ga je s Freitas ALC po €179.90. Sada je iz prodajnog programa za Europu maknuo i legendarno Timo Boll Spirit (TBS), koji je bio “samo” €129.90, pa tko hoće drvo tog tipa najbliže je Timo Boll ALC po €169.90.

DHS_H301X

Kod guma nastavlja se “hvatljivi” trend, što ima veze i sa prethodnim pasusom, jer te treba, zbog otpora topsheet-a, dodatno “pogurati” bržim drvima. Što je u trendu? Butterfly, nakon što je izdao gumu Dignics 09C, od sutra u prodaju pušta i “okljaštrenu” verziju zvanu Aibiss (€44.90), nešto kao što je Rozena u odnosu na Tenergy. Suština je vidljiva u prikazu performansi i cijena, znači nova guma je jeftinija, tvrđa, sporija i proizvodi manje spina. E, sada, zašto bi je netko kupio meni nije jasno, ali valjda u Japanu imaju bolje stručnjake koji znaju odgovoriti i na to pitanje.

Butterfly_Dignics_09c
Butterfly_Aibiss_4
Butterfly_Aibiss_2
Butterfly_Aibiss_3

Na istom trendu (tvrdo i hvatljivo) su i nove gume iz Donic-a BlueGrip C1 i C2, identične Rakza Z (Hard) iz Yasake ili Omega VII China Guang i Ying iz XIOM-a. Interesantno, XIOM je naprijed navedene maksimalno “nabrijao” s cijenom, tako da još ne zna da li će ih prodavati u Europi, dok slične, a jeftinije modele Oza i Tau II prodaje samo kosookima. Jer, kao, mi Europljani imamo “punooo” novaca, pa nije red da nam ga oni ne uzmu. Svašta!

XIOM_Tacky_Rubbers

Iz DHS-a  je izašla guma Hurricane3 tvrdoće 37, za backhand, ali za igru s njom treba imati perfektnu dinamiku, kao Fan Zhendong, koja kod protivnika i gledatelja ostavlja “osjećaj” kao da je lopticu udario kopitom. Po DHS “načinu”, guma je dostupna sa sve 4 verzije spužve, za staro lijepljenje, Neo, Provintial i National.

DHS_H3_37

Nove su i loptice XIOM V 40+, okrugle su, manje hrapave, nove ne ostavljaju trag (plastičnu prašinu) na gumi, ali imam osjećaj da prije postanu glatke. Cijena: 8 kn/kom.

XIOM_V_Ball

Što još ima novog? Pa, npr. Gewo je izdao tenisice Smash XG Pro, relativno dobre, kod nas su 300 kn.

Gewo_Smash_XG_Pro

Tenisice – ekspertni pristup

Do sada je o tenisicama, iza reketa najvažnijoj opremi svakog stolnotenisača, pisano u slijedećim blogovima:

Zašto su kvalitetne tenisice važne? One omogućuju brz i pravovremen dolazak do loptice i izvođenje udarca. Ako tenisica proklizava, to će dovesti do kašnjenja na lopticu i neprisiljenih grešaka, a zna se, u stolnom tenisu svaka je stotinka važna. Npr. igrač će doći do loptice da izvede kontru, no ako je, zbog kašnjenja, loptica već pala ispod visine mrežice, izgubiti će poen. Neodgovarajuće tenisice prouzročiti će i povećanu mogućnost ozljede, npr. pucanja Ahilove tetive (“slučaj” Karakašević u njemačkoj ligi). Pogledajte kako izgledaju 2 poena profesionalca i koliko je tu pokreta nogu:

Koje tenisice najčešće koriste igrači po našim dvoranama? Pa, većinom one koje nisu dizajnirane za stolni tenis, već za tenis, trčanje, mali nogomet, fency-shmency (za hodanje gradom)… Zašto te ne valjaju? Tenisice za jogging napravljene su da apsorbiraju pokrete naprije – nazad, kakvi su u trčanju, ali ne i za lateralne (bočne) pokrete, koji su najčešći u stolnom tenisu. I sam sam neko vrijeme koristio takve i nakon svakog treninga osjećao bolove u kukovima. Dio igrača koristi indoors (dvoranske) tenise, koje nisu dizajnirane posebno za stolni tenis. Koja je razlika? Tenisice za odbojku i rukomet su teže, sa debljim potplatom (đonom), što se vidi kada usporedite Asics modele Gel Spike (dvoranske) i Gel Hunter (stolnoteniske), kod Mizuna Wave Twister i Wave Medal ili Drive. Od stolnoteniskih tenisica, u našim dvoranama, najčešće se vidi zastarjeli model Butterfly WTS-1. Za starije igrače (40+) i one sa povećanom tjelesnom težinom bolje su one više, zbog zaštite Ahilove pete.

Butterfly_WTS-1

Na kraju, još 3 videa o tenisicama, prvi je tak-tak, a ostala dva ekspertna:P.S. Prije neku večer, na pivu, komentirao sam s našim superligaškim trenerom tenisice određenog branda kao loše, a on mi na to kaže: “Slažem se sa svime, ali ne treba zanemariti da im se vezice (žniranci) same odvezuju svaka 2 poena!”.

P.P.S. Tenisice koje se prodaju kao ženske, iste veličine (npr. 42.5 ili 27 cm), u pravilu su pola broja manje od muških.

Tenisice – ostalo

Ako tokom meča stojite cijelo vrijeme na istom mjestu, kao zacementirani, onda ova tema sigurno nije za Vas. Stajali bosi, u opancima, ribičkim čizmama ili bilo čemu drugom, svejedno, obuća sigurno neće doprinijeti Vašoj igri. No, ako se tokom igre krećete, a ne daj Bože još i trčite, tenisice su važan dio opreme. Do sada su ovdje spomenute tenisice Adidas, Asics, Gewo, Mizuno, Mizuno – novi modeli… Danas ćemo prikazati dosad neviđeno: Butterfly, XIOM, Leguano. Cijene? Od 200 (Gewo) – 1000 (Leguano) kn.

Tenisice su visoko tehnološki proizvod, pogledajte prezentaciju Adidas Boost tehnologije:

Na linku možete pogledati Butterfly modele koji se nude u njemačkom shop-u. Na žalost, modeli koji su znatno sniženi dostupni su samo u vrlo ograničenom izboru brojeva.

Butterfly_Lezoline_1
Butterfly_Lezoline_2
Butterfly_Lezoline_3

XIOM tenisice su specifičnog dizajna, te većinom žarkih boja, od kojih su arhivski modeli Oscar, Kent i Logan, a najnoviji je Footwork. Kako pipci na đonu prijanjaju i koliko se troše, posebno na taraflexu, ne bih znao ka’sti.

XIOM_Logan
XIOM_Footwork_1
XIOM_Footwork_2

Atipične tenisice Leguano, u kojima igra Kristin Silbereisen, “gura” njemački Schöler + Micke.

Ovdje su video prezentacije nekih od recentnih modela stolnoteniskih tenisica:

Savjete za kupnju i pregled modela daje i Table Tennis Spot.

Kod nas, po dvoranama, najčešće se viđaju Adidas SpeedCourt, te zastarjeli model Butterfly WTS-1, dostupan i u kineskoj “fake” varijanti. Tibhar, Joola, Donic tenisice nisu nešto osobito, a dosta igrača se žalilo da su im se Stigine raspale ubrzo nakon kupnje. Interesantno, znatan broj naših igrača ne “podnosi” tenisice žarkih boja, kakve danas prevladavaju, već klasične bijele, sa crnim ili plavim oznakama.

Butterfly_WTS-1

Tenisice ne valja kupovati “na daljinu”, bez prethodne probe, jer je dosta modela manja u odnosu na broj koji je napisan, a Asics jedan broj veće.

Asics tenisice

Asics

U početnom blogu o tenisicama napisano je da postoje 2 japanska “kralja” – Mizuno i Asics. I, dok su o Mizunu napisana 2 bloga, i to Mizuno i Mizuno – novi modeli, o Asicsu nije napisano još ništa. A, da je navedena tvrdnja o kvaliteti tenisica ispravna, viđeno je u tekstu Najprodavanije u Japanu 2017., gdje Mizuno i Asics drže 8 od 10 mjesta. Respect!

Asics_1
Asics_2
Asics_3

Pa, idemo malo u povijest… Začetnik je 1949. bio Kihachiro Onitsuka, a značenje naziva Asics je “Anima Sana in Corpore Sano” (hrv. Zdrav duh u zdravom tijelu). Prvi sportovi koje su “pokrili” bili su košarka, odbojka i tenis, a današnji oblik korporacija je dobila spajanjem 1977. U sklopu je i Institut za sportsku znanost, a kojim sve tehnologijama raspolažu možete pogledati ovdje. Najpoznatiji dio naziva je oznaka Gel, kao kod Mizuna Wave, tehnologija koja štiti Vaše zglobove.


Za stolni tenis u Europi su dostupni slijedeći modeli, orijentacijske cijene oko 100:

 • Asics Gel-Blade;
 • Asics Gel-Fastball;
 • Asics Gel-Hunter;
 • Asics Gel-Cyberspeed;
 • Asics Gel-Court Control.

Asics-Gel-Blade
Asics-Gel-Fastball

U hrvatskim prodavaonicama mogu se naći modeli dizajnirani za odbojku, rukomet, badminton ili squash, koji su nešto teži, a zbog debljeg i manje savitljivog đona, npr. Asics Gel-Rocket. No, takve tenisice su pogodnije za starije i rekreativce, zbog povišene pete i prevencije ozljeda.

Asics-Gel_Rocket

Koja je razlika između Asics i Mizuno tenisica? U pravilu, Asics ima puno uži kalup, za one sa uskom nogom.

Božićna akcija – Gewo

U suradnji sa našim partnerom Gewo pripremili smo Vam božićnu akciju. Njeno trajanje je od 01.12. – 25.12. ili do isteka zaliha. Cijena su u pola vanjskih, a na raspolaganju nisu neki “arhivski” modeli guma, već oni najnoviji (Gewo to zove DGC40+ “Dynamic-Grip-Concept“), za plastične loptice. Na primjer, kataloška cijena gume Gewo Hype EL Pro 42.5 kod Schöler & Micke je €46.90, što je preračunato 350 kn, a na akciji su 180 kn. Zastupljeni su svi modeli guma Hype XT Pro, sa većim porama, za više brzine i katapulta, u tvrdoćama 50.0 i 40.0, te Hype EL Pro, sa manjim porama, za više spina, u tvrdoćama 47.5, 42.5 i 40.0. Raspoložive su sve debljine (2.1, 1.9 i 1.7) i boje. Drva su brzine od ALL+ (Zoom Balance), OFF- (Zoom Pro – reinkarnacija Butterfly Primorac Classic) i OFF (Force ARC – kao Butterfly Timo Boll ALC), sva sa konkavnom drškom. Za početnike, tu je ekonomična verzija reketa Champ, 5-sl. drva, na kojeg su zalijepljene mekše gume Gewo Thunderball2 (Brzina: 87, Spin: 100, Kontrola: 106), u debljini 1.8 crvena/crna, koja, svaka posebno, stoji €22.90. Od dijelova, drvo 150 kn, te gume 2 x 170 kn, cijeli reket bi koštao 490 kn. Tenisice Gewo TT-Super, u bijelo-crnoj boji, namijenjene su isključivo za stolni tenis, a imaju jaki grip i na klizavim podlogama (laminat, parket, kamen, pločice i dr.), te su raspoložive u brojevima od 40 – 45. Snizili smo i cijene ručnika Contra Logo u plavo-crnoj boji, čistača za gume, loptica… Pa, sad’ ti vidi, tko je tu socijalno (ne)osjetljiv?

Osigurane su dovoljne količine, posebno za one brze, što je u stolnom tenisu osobito važno.

Reket – Champ 5-sl. drva sa konkavnom drškom i gumama Thunderball2 1.8 crvena/crna – 29 kom. (200 kn)
Gume – Hype XT i EL Pro – 140 kom. (180 kn)
Drva – Zoom Balance (ALL+) – 3 kom. i Zoom Pro (OFF-) – 5 kom. (200 kn), Force ARC (OFF – Aramid-Carbon) – 3 kom. (370 kn)
Tenisice – TT-Super – 9 pari (200 kn)
Ručnik – Contra Logo – 2 kom. (50 kn)
Spray za čišćenje guma sa spužvicom – 15 kom. (30 kn)
Loptice – 3* šavne P40+ – 240 kom. (8 kn)

Gewo_Champ
Gewo_TT-Super

Ugodno božićno šopingiranje želi Vam Gewo.

Gewo_Slogan

Mizuno tenisice – modeli za 2015.

Krenuti ću, kako je to kod mene obično, NEUOBIČAJENO. Ovdje sam već pisao o firmi Mizuno, izdali su nove modele tenisica, a tema je čekala… Ovaj vikend se, u organizaciji STK “Jastreb” iz Jastrebarskog, igrao rekreativni turnir, u njihovoj dvorani, ex kockarnici, što je vidljivo sa donje slike (na zidu je slika 4 asa, san svakog pokeraša). Pod je ostao iz prethodne namjene, kombinacija tapisona, laminata, parketa i pločica, ne znaš što je gore. Na nogama sam imao Mizuno tenisice, stare barem godinu i pol, 75% amortizirane, koje se uopće nisu klizale. Jučer sam, za usporedbu, za trening obuo stare tenisice Adidas Speed Court, i, iako je u Prečkom taraflex, ove su proklizavale… Što ja tu hoću reći? Mizuno je Mercedes za tenisice, neće se klizati, tokom korištenja neće puknuti vezica ili materijal na peti, razlijepiti se… One su jednako dobre dok god imaju i zadnji milimetar gume na potplatu.

STK_Jastreb

Da napokon vidimo te nove modele…

Mizuno_Wave_Drive_N
Mizuno_Wave_Medal_N

Mizuno je svjetski brand, univerzalna vrijednost, s kineskim “štihom” (u juanima), s japanskim (u jenima), s njemačkim (u eurima)…

Moji savjeti. Nemojte, osim ako uvijek ne igrate u istoj dvorani, na taraflexu, izabrati isključivo stolnoteniski model (Drive, Medal, Plio…). Modeli za ostale dvoranske sportove (badminton, rukomet, squash…) Twister i Stealth imaju deblji potplat (više gume), bolju amortizaciju za tvrde podloge, te će trajati duže, a štititi će i Ahilovu tetivu. Tko voli tenisice sa niskom petom neka uzme one za dvoranski nogomet. Na donjoj slici je potplat od Mizuno Wave Twister 4, na kojoj se vidi japanska pamet, od vrha na cca. 5 cm su napravili žlijeb, kako bi se tenisica tu savijala, a igrač lakše stajao na prstima.

Mizuno_Wave_Twister_Potplat

Da li Mizuno ima dostojnog konkurenta? Da, također dolazi iz Japana, zove se Asics, o kojem ću nekom skorom prilikom. Većina drugih tenisica raznih stolnoteniskih firmi su bez veze, osim Butterfly, a na slici je njihov najnoviji model Lezoline TB, u pastelnim bojama, po “samo” €99,90, kakve na 1. slici nosi igrač okrenut leđima.

Butterfly_Lezoline_TB

Ima li Mizuno mana? Da, to je njihov službeni uvoznik za Hrvatsku, koji je apsolutno neposlovan.

I za kraj, jedna molba. Kada nabavite dobre stolnoteniske tenisice, nemojte u njima hodati van dvorane, šteta je, prebrzo ćete ih i nepotrebno uništiti.