Stolnoteniske trenirke

Vakula (hrv. meterološki ekspert) kaže da će ovaj tjedan završiti era toplog vremena, kada se u stolnotenisku dvoranu moglo otići samo u kratkim hlačama i majici, te u torbi imati još jednu, dvije majice za presvući. Prema tome, morati ćete još nešto obući, a svakako najpraktičnije su trenirke, pa ćemo toj temi posvetiti blog.

E, tu sam stao, pa mjesec dana “ni makac”. Prvo sam zamijenio računalo, jer je staro “rikavalo”, a prijenos svih programa i podataka je prilično zahtjevan, posebno kada je u pitanju i nova verzija Windows-a. Uvijek nešto ne radi ili bi moglo bolje. Onda je došao novi mobitel (Samsung), jer je stari (Xiaomi) stalno javljao da nema prostora. Ista priča, novi Launcher, dosta posla. Ali, sada je to iza mene, sve radi kako valja, pa idemo u nastavak…

O stolnoteniskim trenirkama još nije bilo riječi, a zimskim jaknama ću posvetiti neki blog, valjda, slijedeće zime.

Zašto, uopće, kupiti stolnotenisku trenirku, koja korist? Prvo, u njoj se može zagrijavati, a skinuti je tek prije meča. Pri tome, zgodno je da se donji dio može svući neposredno prije, bez skidanja tenisica, jer imaju zatvarače na nogavicama. Ako je u dvorani hladno, 10 – 15°C, u stolnoteniskoj trenirci se može i igrati. Većina klupskih igrača, u standardnoj “postavi” imaju i tu opremu.

Materijali od kojeg su napravljene su polyester i mikrofibra, a nije mi poznato da neki stolnoteniski brand još drži trenirke od pamuka, iako ih oni stariji preferiraju. Polyester je slabo disao, pa se u njemu znojilo, dok su nove od mikrofibre prozračne. Sada, tu su različiti nazivi tehnologije, npr. Quick Dry kod Gewo, koji se razlikuju između proizvođača, no suština je identična. Zgodno je što se trenirke, nakon pranja, ne trebaju peglati.

XIOM_Excalibur

U svemu tome, u dizajnu postoje tradicionalisti i modernisti. Kod Stige, između generacija, vrlo je sličan izbor boja, jedina razlika je u položaju crte, da li ide od gore na dolje, od lijeva na desno i sl. Od modernista bi izdvojio XIOM, koje su različite od ostalih, po materijalima i dizajnu, npr. model Excalibur je imao kapuljaču.

XIOM_Excalibur

Neki brandovi, npr. Gewo i Contra omogućavaju zasebnu nabavu gornjeg i donjeg dijela istog modela trenirke, što koriste igrači koji nisu “standardni” (npr. donji dio M, gornji dio L).

Butterfly nudi trenirke sa oznakom 2 + 1, što znači da garantiraju da će identičnu trenirku imati na cjeniku minimalno 2 godine, sa još 1 godinom produžetka. To je pogodno za momčadi, jer novi igrač može nabaviti istu trenirku.

Gewo neke modele nudi u kombinaciji 1 gornjeg dijela i 2 hlača, pa izgleda da igrač ima 2 različite trenirke.

Idemo sada o cijenama. Standardna cijena, kod većine brandova, za nove modele je €89.90, a kod nekih je i skuplja, što je prilično nepovoljno. No, većina ih se, već slijedeće sezone, prodaje uz znatne popuste, koji idu do 60 – 80%. “Kvaka” je da kod modela na rasprodaji nema svih brojeva i kombinacija boja. Ako pogledate naš cjenik vidjeti ćete priličan izbor za rekreativce, po posebno povoljnim cijenama, tako da su modeli Gewo i Contra 200 kn, Stiga, Tibhar i TSP po 250 kn, Butterfly od 320 – 350 kn. Za taj novac nije moguće naći kvalitetnu trenirku poznatog branda (Adidas, Nike, Puma i sl.) niti u jednoj sportskoj prodavaonici.