Najprodavanije u 2018.

Čemu služe ovakvi blogovi? Pa, da nije sve po onoj narodnoj “Svaki Cigo svoga konja hvali”, već je to objektivna mjera vrijednosti svakog branda i proizvoda.

Prvo izvješće je objavio World Table Tennis, kroz japanske (kosooke) oči. Normalno, oni preferiraju svoje (Nittaku, Butterfly, Yasaka, TSP, Victas), a na račun njemačkih, kineskih i korejskih. Koliko se rang lista izmijenila od zadnjeg takvog bloga za travanj 2017.? Ne previše, a prije rezultata, 20 minutna šetnja po jednoj od prodavaonica T.T. Kokusai, kojih ima 5 u Japanu, da malo “napasete oči”. Za one kojima je Japan daleko i neće skoro tamo, prilika za “uživanciju” u takvom izboru biti će puno bliže, u Budimpešti, tokom skorog Svjetskog i Europskog veteranskog prvenstva.

Navesti ću redoslijed samo za glatke (backside) gume i drva, a koga interesira ostalo (softovi, trave i tenisice) neka pogleda u citirani izvornik. Podaci o prodaji nisu godišnji, već odražavaju stanje u siječnju 2019.

Gume glatke (backside):

  1. Nittaku Fastarc G-1;
  2. Butterfly Rozena;
  3. XIOM Vega Europe;
  4. Yasaka Mark V;
  5. Nittaku Fastarc C-1;
  6. Butterfly Tenergy 05;
  7. Yasaka Rigan;
  8. Victas V>15 Extra;
  9. Nittaku Factive;
  10. Nittaku Fastarc S-1.

Na listi se nalazi čak 7 guma iz proizvodnje njemačkog ESN-a (Tensori), ali sa “potpisima” XIOM, Nittaku, Victas i Yasaka (Rigan). Tu su, također, i 2 Butterfly gume, očekivano Tenergy 05 i Rozena, koja kod nas slabije ide, te klasik (“mrtvac”) Mark V iz Yasake.

Drva:

  1. TSP Swat;
  2. Butterfly Timo Boll CAF;
  3. Butterfly Innerforce Layer ALC;
  4. Butterfly Korbel;
  5. Butterfly SK Carbon;
  6. Stiga Allround Evolution;
  7. TSP Swat Carbon;
  8. Yasaka Reinforce AC;
  9. Butterfly Timo Boll ALC;
  10. Nittaku Acoustic Carbon.

Više od polovice, konkretno 7, najprodavanijih drva je sa carbonom, uz “dodatke” arylata, aramida i sl. Lider (TSP Swat) se nije promijenio, a to je kontrolnija verzija Stiga Clippera (7-sl. furnira), pri čemu, za razliku od “uzora”, ima jako dobru završnu obradu, te male varijacije u težini. Iznenađuje visoki plasman novog drva Butterfly Timo Boll CAF, čija je cijena €99.90, a sastoji se od 3 sloja furnira, te 2 sloja carbona (za ovu priliku nazvanog eng. “Control Assist Fiber“). Očito, radi se o “prodaji na vjeru”, jer drvo koje je tako kratko na tržištu, ne može imati objektivne recenzije.

Butterfly_Timo_Boll_CAF

Da nikad nismo isti, već uvijek različiti, u nastavku je statistika o prodaji u 2018. sa estonskog TableTennis11. Ona odražava europske preferencije, a mana je, kako imaju, kao i svi, samo lokalnu distribuciju za Butterfly, da na listi nema proizvoda tog branda.

Gume glatke (backside):

  1. Tibhar Evolution MX-P;
  2. Nittaku Fastarc G-1;
  3. Yasaka Rakza 7;
  4. Yasaka Rakza 7 Soft;
  5. Xiom Vega Pro;
  6. Xiom Vega Europe;
  7. Tibhar Grass D.TecS;
  8. Tibhar Evolution MX-S;
  9. DHS Hurricane 3 Neo;
  10. Nittaku Hurricane Pro 3 Turbo Orange.

Drva:

  1. Stiga Infinity VPS V;
  2. Tibhar Samsonov Force Pro Black Edition;
  3. Yasaka Ma Lin Extra Offensive;
  4. Yasaka Sweden Extra;
  5. Stiga Allround Classic;
  6. Tibhar Stratus Power Wood;
  7. DHS Power G7;
  8. DHS Hurricane Long 5;
  9. Stiga Clipper CR;
  10. Nittaku Basaltec Outer.

Interesantno, Europljani biraju puno tvrđe i brže gume od Japanaca, iako je nivo stolnoteniskog znanja upravo obrnut 🙂 .