Boja gume

Kod klasičnih guma (Butterfly Sriver) i tensora (XIOM Vega Pro ili Butterfly Tenergy) boja gume NIJE važna, jer nema značajnih razlika u igračkim karakteristikama. Kod tih guma je važno da li su Commercial (maloprodajno pakiranje) ili Pro verzija. Gume iz Pro verzije nemaju maloprodajno pakiranje (karton), već se isporučuju sponzoriranim igračima u kutijama po 6 – 12 komada, a režu se iz sredine waffera, koristi se snažnije ljepilo, imaju bolji tvornički tuning (Factory Tuned), te su stoga kvalitetnije.

A kada je boja važna ???

Prvenstveno kod kineskih tacky guma (DHS Hurricane3 Neo, Haifu Blue Whale II/III, Friendship Super FX, Globe 999 i dr.). Svima je vidljivo da kinezi na FH igraju sa CRNOM gumom. U mješavinu za izradu topsheeta crne gume stavlja se više ugljika, što gumi daje dodatnu hvatljivost, a time i rotaciju. Crvene gume su, nasuprot tome, brže.

I kod trava boja gume je važna, a većina ih se proizvodi u Kini (TT Master, Dr Neubauer i dr.). One, također, u crnoj boji imaju veću hvatljivost (grip), a manju brzinu i obrnuto. Prema tome, morate ustanoviti koje svojstvo Vam je od toga važnije, te izabrati. Većina travaroša sa iskustvom biraju CRVENU.

Haifu_Blue_Whale_II.jpg

P.S. Evo što u Hrvatskoj enciklopediji kažu o boji gume: “Vrlo su važna i sredstva za poboljšavanje mehaničkih svojstava gume. To je ponajprije čađa, koja i deseterostruko povećava trajnost zbog velike otpornosti prema habanju.”