Victas

Firma Victas spomenuta je u opisu trava (guma sa dugim pipcima) iz TSP-a. Zašto? Transformacija je išla ovim slijedom. U Japanu 1931. osnovan je TSP (Tomamura Sporting Products), da bi firma promijenila naziv u Yamato Takkyu, a od 2017. se zove Victas. Zašto? Očito, stolnoteniski brandovi su vezani za proizvođače guma čvrstim i dugoročnim ugovorima. S protekom vremena i mjenom stolnoteniskih pravila (zabranom brzog lijepljenja i uvođenjem plastičnih loptica) kompaktne spužve, zbog svoje linearnosti, još uvijek su prevladavajuće kod hvatljivih (tacky) guma i s pipcima, dok su kod ostalih euro/japanskih glatkih (backside) guma puno bolji modeli sa poroznom (tensor) spužvom. Tu su dva glavna proizvođača, japanski Butterfly, koji radi samo za sebe, i njemački ESN, koji radi za većinu ostalih konkurentnih brandova, dok su sve ostale japanske i kineske tvornice kvantitativno i kvalitativno stolnoteniski marginalci. I, tako je TSP odlučio gume njemačkog porijekla izdvojiti u zasebni brand Victas, što se desilo 2011., kada je prvi direktor postao Koji Matsushita. U ponudi nisu ostali samo na gumama (danas imaju 9 osnovnih modela), već su je proširili na drva, odjeću, obuću, loptice, stolove i svu drugu stolnotenisku opremu. Cijeli katalog možete sami prelistati na slijedećem linku. Prema tome, ista firma je vlasnik 2 stolnoteniska branda TSP i Victas. Koji je jači? Pa, prema akviziciji (sponzoriranju) profesionalnih igrača Victas bolje napreduje (“manekeni” Koki Niwa i Liam Pitchford), jer u ovom modernom profesionalnom muškom stolnom tenisu nema mjesta za defanzivne igrače, a pipci (softovi i trave) “prolaze” još samo kod žena.

Victas ću predstaviti samo u grubim crtama, jer velika je vjerojatnost da će na našem tržištu ostati malo poznati. Više je tu razloga, prvo, japanski su skupi, kao primjer je cijena dresa, u kojem nastupa japanska reprezentacija (model 211), a iznosi €44.90 (330 kn). Zatim, tržište opreme za rekreativce manje im je važno, a za podizanje nekog branda (npr. XIOM i Gewo) potreban je višegodišnji trud, kako matične firme, tako i lokalnog distributera.

Victas_1

Sve gume iz Victasa započinju sa oznakom V>, a u određenoj seriji npr. V>01, razlikuju, prema tvrdoći spužve, 3 modela, najtvrđa V>01 je 47.5°, Stiff 45°, a Limber 42.5°. Najpoznatiji model je V>15 Extra, s kojim igra Koki Niwa. Najnovija serija je V>07, koja ima i poseban model VJC>07 Sticky Extra, koji bi se mogao usporediti sa Tibhar Hybrid K1 European Version. Ima tu i serija koje su hvatljive (VS>401 i VS>402), te softova na poroznoj spužvi, s oznakama VO>.

Victas_2

Nude 21 model drva, podijeljena na ofanzivna, od kojih su poznatija Koki Niwa, te serije ZX-Gear, Fire Fall i Quartet, i defanzivna, za lovce sa travom, model Yuto Muramatsu i seriju Koji Matsushita. Dio asortimana, pretežno guma, drva i dresova, dostupan je kod nas, preko Contre, po narudžbi.

Igra li tko u Hrvatskoj s Victasom? Koliko je meni poznato, lovkinja, članica reprezentacije, igra s njihovim drvom, a jedan rekreativac igra sa softom VO>101, debljine 1.8 mm.

Da ovaj blog ne bi ostao samo na enciklopedijskom znanju, bez konkretne koristi, Victas je objavio seriju od 5 videa o servisu, koje demonstrira Koki Niwa.