Posljedice plastičnih loptica

Ivan Gundulić, „Osman”: Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje.

Sjećam se jednog razgovora u kojem je čovjek iz Tibhara ispričao da su, kao firma, zgrabili grdnu lovu, jer su u momentu zamjene loptica sa 38 na 40 mm imali dovoljnu količinu na skladištu …

Onda je 2008. došlo do promjene brzog u vodeno lijepljenje. DHS je spavao zimski san, tehnologija (spužva #19) koju su isporučili bila je vrlo loša … U tu rupu se ugurao do tada nepoznati proizvođač Haifu (gume Blue Whale). Slavodobitnik je poznat, Butterfly, čije monopolističke cijene trpimo i danas. Tada su “pali” japanski proizvođači Fuso i Daiki, jer su nakon toga nudili stare gume i spužve sa oznakom Factory Tuned, tj. na staru spužvu bi nanosili tuning (npr. gume JUIC). Nakon toga su ispali i iz utrke u proizvodnji tuninga (JUIC Ecolo Expander II), gdje su primat zauzeli kinezi (Haifu, Dianchi, Lidu i Dingji). Od europskih, TRF je potpuno ispao, Falco se još rubno drži.

Evo nam i 2014. i od 01.07. uvođenje plastičnih loptica. Kinezi su već prije 6 mjeseci nudili na Ebay-u prototip bešavnih plastičnih loptica (Palio), kineska reprezentacija trenira sa njima. Igra, zbog malo većih dimenzija, rezultira sa manje spina i brzine. Ono što je posebno frustrirajuće je promjena zvuka loptice, da li je odigran spin ili kontra. Neće se plastične loptice uvesti odmah svugdje. Prvo su na redu Pro Tour natjecanja. U našoj Super ligi i slijedeće godine će se igrati sa starim lopticama. U rekreativnim ligama, vjerojatno, i više godina. Ali, promijeniti će se tržišni lideri.

U dijelu guma to se prvenstveno odnosi na japanski Butterfly i njemački ESN, koji će, izgleda, pasti. DHS je u zadnja 3 mjeseca “izbacio” 3 nove gume, Hurricane 8 i Hurricane 3-50 za FH i Tinarc 5 za BH, koji je, uz to, još i 10% jeftiniji. U najavi je Hurricane 9, već registriran kod ITTF-a. Očito, to će izazvati promjene guma kod profesionalnih igrača, a zatim rekreativnih, osim sponzoriranih. Oni će, vjerojatno, postupati kao sada Tibharovi, koji treniraju sa Evolution, a igraju sa Tenergy.

Kakve će to promjene izazvati u dijelu drva nije poznato, iako se i to da naslutiti. Stiga izlazi sa drvom Emerald VPS V. Drvo je konstrukcijom i malom težinom vrlo slično Infinity VPS V, ali zbog primjene ebanovine kao završnog furnira (kao kod Ebenholz-a) ima povećanu brzinu, kao sada Rosewood XO (i cijena će mu biti približna). Očito, ugovor s kineskom reprezentacijom puno košta, ali vrijedi.

Stiga_Emerald_VPS_V.jpg

Za kraj, članak o novoj DHS BH gumi Xu Xina:

Xu Xin DHS BH Rubber.pdf