Uvoz stolnoteniske opreme

Od 01.07.2021. mijenja se porezna regulativa u EU, pa će se temeljem toga naplaćivati PDV (25%) i na pošiljke koje pristižu iz vanjskih zemalja (Kina, Hong Kong, Japan, Engleska…), a do sada su, zbog male vrijednosti (160 kn), bile izuzete.

Znači, kupiš paket loptica DHS D40+ na Alibabi, a država ti zaračuna 25% PDV-a. Ali, to nije sve. Po osobnoj procjeni, do sada se na carini otvarao tek svaki 10-ti paket. U tom slučaju, bez obzira što je vrijednost bila niža, naplaćivali su manipulativne troškove (oko 20 kn). Cijeli proces je prilično trajao, prvo 2 – 3 dana da pristigne obavijest, zatim se mail-om treba poslati kopija računa i uplate, koju bi carinik usporedio sa viđenim u paketu, te još 2 dana za dostavu. Tako postupak carinjenja usporava pošiljku za minimalno 7 dana. Sada, kada se mora otvoriti svaki paket (godišnje 5 milijuna pošiljaka) biti će to još i puuuno duže, posebno u prvoj fazi dok se ne ekipiraju. Sve to će, vjerojatno, na duži rok, dovesti do korekcije cijena (poskupljenja) kineske opreme, te smanjenja asortimana, jer će za neke gume troškovi obrade i PDV-a biti viši od cijene same robe.

Tko će biti najviše pogođen? Prvo, kupci jeftinije stolnoteniske opreme sa Alibabe (gume, drva i loptice), igrači sa hvatljivim kineskim gumama iz redovnih kineskih ili hongkongških shopova (Friendship Battle II, Yinhe M Star, Reactor Corbor i sl.), kupci iz japanskih prodavaonica, koje su bile jeftinije zbog tamošnje niže stope PDV-a. Isto se odnosi i na Englesku, iako ne znam koliko se tamo kupovalo.

Osim ovog poskupljenja od cca. 30% za igrače koji su sami kupovali i uvozili opremu izvan EU, i trend cijena ostale opreme je rastući. U pravilu, većina EU proizvođača svake godine, bez stvarnog razloga, poskupljuje za oko 10%, tako su npr. gume Dr Neubauer Trouble Maker otišle sa €36 na €39.

Dr-Neubauer-Trouble-Maker

Ako ste dioničar Coca-cole, naprijed napisano nije danas jedina loša vijest za Vas, jer ovim potezom Ronalda iz njihovih džepova je “odlepršalo” 4 milijarde dolara!

P.S. Sada vidim da kada naručujete robu s Alibabe, oni Vam već unaprijed obračunaju 25% PDV-a. Cijene su izražene bez poreza, ali je ispod dodana klauzula “VAT added at payment” (porez će biti dodan prilikom plaćanja). Normalno, ne treba zanemariti ni prosječno vrijeme isporuke od mjesec dana.