Svaštara

Prvo malo o drvima …

Jučer sam dobio mail od g. Roberta Palatinuša, vlasnika i dizajnera drva OSP (Old Stiga Palatinuš). Njegovo drvo Musko (čitaj: Muško) nalazi se kod nas na testu, momentalno je u rukama mog Stiga “manekena”, a test će biti gotov i objavljen krajem ovog tjedna. Znači, tokom godina g. Robert je došao do saznanja da se većina drva svodi na 6 – 7 kombinacija furnira, koji se lijepe i suše 3 – 4 tjedna. Nakon toga se za svakog igrača izvodi prilagodba težine drva, oblika drške i glave reketa. Izduženiji oblik glave (jajasti) pogodniji je za BH, okrugli za FH. Isto vrijedi i za drške, gdje je okruglija, kao na Stiga Kjell Johansson pogodnija za BH. Nakon finalizacije, svako drvo dobiva svoju putovnicu (data sheet) u kojoj su zapisani podaci o njegovim karakteristikama, kako bi se naknadno lakše mogla izraditi kopija. Ostao sam začuđen da od prvih 30 igrača sa madžarske rang liste njih 17 igra sa drvima OSP. E, sada tu dolaze Kinezi, tj. njigov najbolji “kopirant” Galaxy (Milky Way, Yinhe). Prvo su klonirali OSP drva Martin i Virtuoso, a onda i cijeli dizajn.

OSP_Yinhe_1.jpg
OSP_Yinhe_2.jpg

Sada malo o gumama …

Jučer sam nalijepio na FH gumu Darker VLON-S Silver V (u linku je recenzija), s kojom sam igrao prije 2 – 3 godine, da vidim vrijedi li to išta ili mi se tada to samo činilo. Znam da nitko nije ni čuo za tu firmu Darker, eventualno za “bolesno” skupa drva od hinokija koja se proizvode u obiteljskoj manufakturi u Japanu. Gume su iz Kine, na japansku kompaktnu spužvu zalijepljen je poluhvatljivi topsheet. Ova moja je napravljena za BH, sa mekom spužvom. Ma, guma je izvrsna, brzina, spin … Zbog meke spužve, što je atipično za kineske gume, ima prednosti i mana. Prednost je što je znatno duži dwell time, omogućava da nisi na svakoj lopti, da nešto u nuždi i nabaciš, blok i kontra su znatno bolji, meka spužva omogućava da se spinom izvuče jako rezana lopta. Jedina mana je, kao i kod svake gume sa mekom spužvom, rez (push), jer loptica ulazi dublje u spužvu, koja je katapultira, pa radi relativno visoki luk. Ali rezanje je i onako izuzetak na FH strani. “Normalno” firma Darker nema nikakav web, stranicu sa opisom karakteristika guma i tvrdoća spužvi, NIŠTA. U prodaji, po mom saznanju, imaju razne modele guma na spužvi max debljine (2.15), većina se zove Darker VLON-S, pri čemu su 4 modela V (Silver, Blue, Red i Black), zatim modeli D (Silver, Purple i Black), tu su i stare gume Provine i Spalbird, a ima i neka nova na pink poroznoj spužvi Turbo 70. Očito, Europa je za njih stolnoteniska provincija, a engleski inferioran mandarinskom. ITTF bi MORAO propisati MINIMALNE uvjete za registraciju proizvođača i gume, a ne samo misliti kako da digne pare. Bye, Bye, Sharara !

Darker-VLON-S-Silver-V.jpg

P.S. Kod jednog od mojih većih dobavljača na lageru nema još niti jedne plastične loptice, već uz 8 najavljenih modela ponosno stoji natpis “Coming Soon !”. Cijena će im biti 10 – 20% viša od sadašnjih za celuloidne loptice.