Mjehuri (bubbles)

Kod proizvodnje backside guma pipci topsheeta se uz korištenje odgovarajućeg pritiska tvornički lijepe na spužvu. Mjehuri (bubbles) su pojava gdje se topsheet odvojio od spužve, što je vidljivo na slijedeće 2 slike:

Bubble_1.jpg
Bubble_2.jpg

Najčešće se to “dešava” profesionalcima, koji učestalo treniraju, imaju snažne udarce i to uvijek istim dijelom gume.

No, to se dešava i rekreativcima. Tome može biti više razloga, od kojih ću navesti najčešće:

  • korištenje neadekvatnog (nekompatibilnog) ljepila (razrjeđivača) ili tuninga, koji otopi ljepilo;
  • slaba kvaliteta proizvedene gume, gdje u tvornici ljepilo nije naneseno jednoliko ili nije pritisnuto;
  • istrošenost gume, gdje su se od silnih udaraca i starosti pipci “pretvorili” u prašinu.

Kod europskih i japanskih tvornica (ESN, Daiki, Fuso, Butterfly) to je rijetka pojava. Kod “starih” kineskih proizvođača (DHS, Friendship, Globe) toga također nema, ali na “zlu glasu” su noviji kineski proizvođači kao Tuttle (Tuple), Haifu, Sword, Giant Dragon … Dva su razloga tome. Prvi je nepostojeća (neodgovarajuća) kontrola kvalitete, a drugi manufakturni način izrade. Dok se kod euro/japanskih proizvođača to može reklamirati, te će se dobiti nova guma, kod Kineza je to znatno teže, posebno uračunavajući odnos cijene poštarine i nove gume.

Kada se pojavi mjehur, a guma je još relativno nova, što se može napraviti? Profići “okrenu” gumu, te dio koji je bio zalijepljen prema glavi okrenu prema dršci, te im takva guma još neko vrijeme služi za trening. Druga mogućnost je u tanku injekciju uliti razrijeđeno ljepilo, te ga iglom ubrizgati kroz spužvu, a da se ne probuši topsheet. Nakon toga, gumu treba poklopiti teškim predmetom (kamenom ili knjigom), te ostaviti 24 sata da se ljepilo potpuno osuši. Imao sam nekoliko takvih pokušaja, nije prošlo loše, s gumom se moglo dalje normalno igrati.

Bubbles.jpg