Stolnoteniski kampovi

Ako Vam se po ljeti ne izležava na plaži, ne čita ljubavne i ine romane, a zaljubljenost u stolni tenis sa rastom temperature ne pada, već raste, onda je pravo mjesto za provođenje odmora stolnoteniski kamp.

Kampovi nisu nikakva “umotvorina” stolnog tenisa, cijela Istra je puna njemačkih teniskih kampova. Ovaj blog ću pisati na temelju vlastitog iskustva, kao igrača, i “manekena”, kao trenera. Tri godine sam bio u Kemp Sadská, gradiću 40 km od Praga, Češka, 2 puta u kampu Butterfly na Pagu, vidio sam i organizaciju austrijsko-njemačkog kampa u Umagu, koji zajednički organiziraju Higra i TopSpeed, a “maneken” je radio u njemačko-švicarskom kampu u Intersportu, Poreč. Nekoć, prije 5 godina, radio je i hrvatski kamp u Umagu, u organizaciji STK Marathon, Zagreb.

Kemp_Sadska

Kratko ću opisati kako izgleda tipični tjedan u kampu. Dolazak je u nedjelju, u popodnevnim satima, te smještaj u dvokrevetne ili višekrevetne sobe. U ponedjeljak počinje program. Igrači se razvrstavaju u grupe zavisno od kvalitete. Ima tu svega, od potpunih početnika raznih uzrasta, rekreativaca, aktivnih natjecatelja. Na 12 stolova u dvorani u 3 grupe igra sveukupno 72 igrača po tjednu (terminu). Na svaki red stolova dolazi 1 trener, znači istovremeno 3 trenera u dvorani. Ujutro, oko 7 h, je pola sata footinga, te zatim 2 treninga po 2 sata dnevno. Prva grupa ima termine od 8 – 10 i 14 – 16, druga od 10 – 12 i 16 – 18, a treća od 12 -14 i 18 – 20 h. Prije svakog treninga je 15 min. zagrijavanje i istezanje, a na kraju treninga 5 min. istezanje. U pravilu, ne igraju se mečevi, već se izvode vježbe FH, BH i razne kombinacije, te vježbe tjelesne pripreme (ubrzanje, šase korak i sl.). U međuvremenu su obroci, a za dobrovoljce je slobodan trening nakon 20 h, dok je za ostale slobodno druženje uz pivo. Program je, pogotovo ako netko nije u top natjecateljskoj formi i mlađi od 40 godina, vrlo naporan, ukupno oko 4,5 h treninga dnevno. I tako 5 dana za redom, do petka, pri čemu je možda jedno popodne slobodno, za izlet, a jednu večer se organizira društvena večer uz roštilj (ražanj). U subotu se održava turnir za sve sudionike, nakon čega se odlazi.

Kako je to izgledalo u kampu Sadská:

Svi kampovi imaju takvu organizaciju, osim onog na Pagu. Tamo je sve slobodno, nema fiksnih termina treninga, programa …

TT-Schule_2014

Cijene? U Češkoj, a tamo imaju desetak kampova, vrlo povoljno, prosječno 180 €, za tjedni trening, smještaj i puni pansion. U Umagu, naš je bio 360 €, kod Higre je od 220 – 770 €, zavisno od termina i kvalitete smještaja, u Poreču u organizaciji njemačkog TT-Xpert od 369 – 429 €. Može se platiti i samo trening, uz vlastitu organizaciju smještaja, pri čemu to košta od 150 – 199 (215) €.

TT-Schule_2014_Cijene

U Europi je sve puno stolnoteniskih kampova, u Madžarskoj, u Egeru i na Balatonu, u Danskoj, u Španjolskoj (Calella, glavni trener Petr Korbel) … Samo, oni nemaju što mi imamo. More. Znači, igrač dođe u kamp, povede ženu i djecu, on pinga, ostatak obitelji se kupa i svi zadovoljni. Ali, što nam sve to vrijedi, kada se ne znamo organizirati, već stranci prodaju naše more?