Butterfly Tenergy – zamjene

Država nam je u “banani” već 8. godinu, a pingati se mora. Ni u okruženju (ex Yu) nije ništa bolje, a sigurno bi pronašli mnogo njih iz ostatka EU koji tvrde da je i kod njih kriza, iako, budimo realni, nema stvarne veze s ovom našom. A, Butterfly nije socijalna firma i drži cijene guma Tenergy na €56,90, što primjenom tečaja od 7,60 kn daje iznos od cca. 430 kn. Kod nas, u maloprodaji, standardna cijena je 390 kn. I, to je to.

Što se tu da napraviti da na reketu bude najbolja guma, a da džep ne strada? Kako ja tu mogu biti od pomoći? Idemo vidjeti koje su mogućnosti.

Prva mogućnost, koja se često koristi, je poznavati nekog od profesionalnih igrača koji igra sa Tenergy-jem, te od njega nabaviti već korištenu. Budući da su neki od igrača Butterfly sponzoruše, što znači da gume dobivaju, a ne plaćaju, na taj način se da nabaviti prvoklasna, izabrana, guma s kojom nije previše izgrano za cca. 100 kn. Znam više takvih izvora, a i sam ih imam na lageru dvadesetak komada. Mana takvog izbora je što su navedene gume u max (2.1) debljini, pa ako netko želi tanju, to nije rješenje.

Druga mogućnost je za 250 kn nabaviti novu gumu iz proizvodnje njemačkog ESN-a, koja je po svojim performansama bliska Tenergy-ju i na nju se naviknuti. Prednost takvog izbora je što je guma nova, može se izrezati na svaku veličinu glave reketa, a i nabaviti u debljini manjoj od max-a. Koje su to?

  • Tibhar Evolution MX-P je bliska Tenergy 05, sa nešto manje spina i više brzine;
  • Donic Bluefire M2 je bliska Tenergy 05;
  • XIOM Omega V Europe je približna Tenergy 64, Omega V Tour je brža varijanta od Tenergy 05, a Omega V Pro ima niži kut izbačaja.

P.S. U prodavaonici stolnoteniske opreme u Parizu radili su test na slijepo (blind test). Igračima, koji standardno igraju sa Tenergy gumama, na jednu su stranu zalijepili Tenergy 05, a na drugu XIOM Omega V Europe, pokrili nazive, te tražili da ustanove koja je koja. Rezultat: nisu znali.

XIOM Omega V Tour i Pro guma:

XIOM_Omega V Pro
XIOM_Omega V Tour-Pro

Još ekonomičnija varijanta, za cca. 200 kn, je naviknuti sa na neku od guma iz proizvodnje ESN-a starije generacije (2008.) koja je bila bliska Tenergy-ju. Prvi izbor su XIOM Vega Pro, Tibhar Genius, Andro Hexer …

Treća mogućnost je DHS Hurricane3 Neo Provintial, guma koja je bolja od Tenergy-ja. Ali, to zahtjeva prilagodbu tehnike igre, sa boljim kretanjem i puno dužim pokretima. Nadalje, ona je znatno pogodnija za igru od stola. Od igrača se traži da svlada tehniku pripreme gume za igru, uz korištenje više slojeva tuninga i ljepila.

Svojedobno, kineski Galaxy (Yinhe, Milky Way) se reklamirao da ima zamjene za Tenergy, i to Moon kao Tenergy 05, Mars II kao Tenergy 64, a Sun kao Tenergy 25. Navedene gume imaju identičnu geometriju (strukturu pipaca topsheeta), sličan grip i kut izbačaja. Ali, dušu Tenergy-ja čini spužva, koja joj daje energiju, a zahtjeva 70-tak tehnoloških postupaka u proizvodnji. A, tu su Kinezi još godinama daleko.

Za kraj jedna preporuka. Kada nabavite gumu, čuvajte ju! Topsheet je 95% izrađen od prirodnog kaučuka, koji u “susretu” sa zrakom oksidira. Zbog toga guma gubi sjaj i grip. Nakon igre, gumu treba očistiti destiliranom vodom, rijetko čistačem, i zaštititi odgovarajućom folijom. Na taj način ćete produžiti njezin vijek za 50%.

Slika naših nada sa Olimpijskih igara mladih iz Nanjinga:

Nanjing_2014