Stolnoteniske mrežice

Do sada su 2 bloga posvećena stolovima, općenito i ponudi Stiga stolova. Biti će tu i ograda (arena), brojača, robota, sakupljača loptica, ali današnji je posvećen mrežicama. I, iako se čini da tu postoji veliki izbor, to u stvari nije tako.

Mrežice, prema načinu pričvršćivanja na stol, možemo podijeliti na:

  1. sa vijkom;
  2. sa stezaljkom (clip).

Dalje, mogle bi se podijeliti prema materijalu od kojeg je izrađen okvir, na metalne i plastične, te prema materijalu od kojih je izrađena sama mreža, na pamučne i plastične. Kvalitetne mrežice imaju ITTF certifikat. No, u stvari, to je dio stolnoteniske opreme koji se najmanje mijenjao, tako da je npr. mrežica Donic Stress dizajnirana i korištena na Svjetskom prvenstvu 1987. (New Delhi, India), a prodaje se i danas.

Evo, što se sve nudi u Stiga ponudi:

Stiga_Net_1
Stiga_Net_2

Iz tog bogatstva ponude, 8 modela, u stvari valjaju samo 2: Premium VM i Master, znači modeli sa vijkom. Modeli sa stezaljkom se lako pomaknu, stezaljka sa vremenom olabavi, te više ne drži, što je nepopravljivo. Prema tome, čim se na mrežici vidi riječ Clip, izbjegavati. DHS radi neke plastične, gdje okvir nije od metala, svakako izbjegavati.

Cijene? Kvalitetna, profesionalna mrežica, u klasi Stiga Premium VM, trajnosti 10+ godina, na Dandoy-u košta €45,90, što je orijentaciona cijena i za ostale firme (Tibhar, Donic, Butterfly). Kod nas su cijene, zavisno od proizvođača, od 200 – 250 kn, sve ispod toga je jeftino, sve preko toga skupo.

S vremenom, može se zamijeniti samo mreža (boje: plava, zelena ili crna), pri čemu se ne dobiju novi metalni zatezači (kuglice na krajevima vezica), što je trošak od cca. 30 kn ili sa plastičnim držačima u sredini i zatezačima za cca. 60 kn. Standardni kvar je gubitak, odnosno oštećenje vijka, koji se tada zamjenjuje, odnosno popravlja navoj.

U temu još pripadaju i mjerači (neki proizvođači ih isporuče zajedno sa kompletom mrežice), i to plastični, za 10 – 20 kn, i metalni, za suce, koji ujedno služi za provjeru nategnutosti za 40 kn.

Net_Gauge

A, ako želite igrati stolni tenis na bilo kojem stolu, na plaži, u parku, kuhinji, dnevnoj sobi, onda je rješenje za Vas u obliku:

Retractable_Net