Falkenberg

falkenberg map Falkenberg je najpoznatija regularna vježba u stolnom tenisu, što znači da igrač unaprijed zna gdje će loptica doći. Počela ju je 1970. trenirati Stellan Bengsstona u stolnoteniskom klubu Falkenberg u Švedskoj. Svrha vježbe je poboljšanje tehnike, brzine i agilnosti.

Vježbu izvode 2 igrača, pri čemu je jedan aktivan i izvodi Falkenberg vježbu, dok drugi samo blokira BH. Igrač izvodi spin ili kontru sa BH, okreće se, izvodi FH udarac sa BH strane, te zatim FH udarac sa FH strane, te se vježba zatim ponavlja. Vježba se može izvoditi i pomoću robota ili kao many balls.

falkenberg-drill

Evo nekoliko video prezentacija:
Falkenberg omogućava kretanje po cijelom stolu, te povećava aerobnu sposobnost igrača. Može se igrati sa varijacijama, kontrom, spinom, sa igračem, robotom, many balls… Vježba se može koristiti i za zagrijavanje. Jedna od njenih najvećih vrlina je da unapređuje ravnotežu (balans) igrača, traži stalno kretanje na prstima, te pravilan i brz prijenos težine u udarcu. Ona “tjera” igrača da ima nisko težište i centralni položaj.