Yung 638 i 63-9A

Za firmu Yung, Shangai, China i njihove gume čuo sam proteklih godina više puta. Ali, firme više nema, preuzeo je DHS, a na tržištu ih je preostalo vrlo malo. Kao podsjetnik, slika jednog njihovog backside-a:

Yung_7011

S druge strane imamo Sokaz-ovce 70+, sa minimalno 40+ godina igranja. Sjećam se jedne anegdote. Jedan takav je trebao, na turniru, u grupi, igrati protiv mog kolege. Prije meča, objasnio mu je da ima problema sa srcem, te je ispod jezika stavio tabletu. Kada je počeo meč “matori” je naglo poskočio i travuljagom ga odrao k’o zelje. Po sjećanju, prijatelj je u setu najviše došao do 3. Poslije se ustanovilo da je “pao” na otrcanu foru, jer tableta nije bila nitroglicerin, već saharin. Ima Sokaz još brdo takvih faca i priča …

Sada idemo na poantu. Što nekoj travi daje poseban efekat? Mali otpor, odnos visine i razmaka pipaca, te njihov oblik. Yung su bili specijalisti za trave, bolje rečeno travuljage, bez otpora (frictionless) i normalno da sada nisu na ITTF popisu dozvoljenih guma. Ali, one koje to ne smeta, već od trave traže maksimalni efekat, to je pravi izbor. Jedina molba Sokaz-ovca iz priče bila je: “To mi daj!”, a zvučala je kao vapaj za Viagrom.

2 su modela:

  • 638, ima duge i razmaknute pipce, izvrstan povrat spina i efekat ometanja (disturbing), prvenstveno je namjenjena za blok na stolu, a omogućava laki i ubojiti napad;

Yung_638_1
Yung_638_2

  • 63-9A, ima pipce kao gljiva, znači uže pri dnu, a šire pri vrhu, izvrsna je za klasičnu igru sa travom, preporuča se ispod nje nalijepiti spužvu željene debljine (0.5 – 1.5 mm) i tvrdoće.

Yung_63-9A_1
Yung_63-9A_2

Evo popisa poznatih kineskih igrača koji su ih koristili:

  • Deng Yaping    Yung 63-9A
  • Chen Xinhua    Yung 638
  • Liu Song       Yung 638
  • Lo Chuen Tsung Yung 638

Zašto ja to pišem? Zato, jer one dolaze, krenule prema Vama! A, kako se Yung 638 ponaša u igri, možete vidjeti na slijedećem videu:


Koje su to trave bile slične Yung 638? Google kaže da su to stare Butterfly Feint Long, DHS PF4-C8 i DHS PF4-C7.