Stolni tenis preko velike bare

Preko velike bare, u USA ima preko 300 miliona stanovnika, pa predstavljaju znatan potencijal. Imaju oni “svoje” sportove – košarku, hokej, baseball, football, pa stolni tenis nije nešto popularan. Zbog toga znatno zaostaju za Azijom i Europom.

Biba_Golic

Od poznatijih osoba svakako je izbornik reprezentacije Nijemac Stefan Feth, te trener Larry Hodges, koji je napisao mnoštvo knjiga. Većinom igraju Azijati, a od mlađe generacije igrača/ica poznatiji su Ariel Hsing, Kqanak Jha, Lily Zhang. Pojavljivao se i Brian Pace sa Dynamic Table Tennis, snimao je trening filmove, iako ni sam nema vrhunsku tehniku, a nije uspio ni u svom cilju – plasmanu na Olimpijske igre. Od medijskih ličnosti u stolnom tenisu pojavljuju se glumica Susan Sarandon, sa lancem kafića Spin Galactic, te milijarderi Bill Gates i Warren Buffet (friško kupio Duracell za 6.4 milijardi dolara).

U USA djeluje i proizvođač Killerspin, kojeg vodi bivši partner Zorana Primorca u paru Ilija Lupulescu, a tu je i legendarna Biba Golić. Imaju 10-tak TT-shop-ova, od toga znatan dio drži kinesku stolnotenisku opremu – Palio, Friendship (na američkom tržištu prodaje pod imenom Gambler), DHS, Dawei, zastupljeni su i europski brandovi, a Butterfly ima svoje predstavništvo. Jedan od poznatijih je Zeropong, koji ima i ekspoziture u Kanadi i Italiji.

U cilju popularizacije snimljen je dokumentarni film Top Spin, iz kojeg možete vidjeti uvod:

Spin Galactic u LA:

Kako to izgleda u stolnoteniskim klubovima u New Yorku i Marylandu:

U San Joseu, California je trening centar WCTTA, u kojem, sa još 3 kineska trenera/ica, radi Stefan Feth, pri čemu tjedni trening košta $600. Evo videa:

A koga sve to interesira još i više, može pročitati slijedeći interview.