Donic – drva i gume

Donic je marka s kojom se dosta igra u ovim krajevima, pa je red da se nešto napiše o njoj. U vlasništvu je trgovine Sport Schreiner iz Völklingena u Njemačkoj, kojom upravlja Frank Schreiner, sin utemeljitelja Karlheinz Schreinera. Ove godine slave 50 godina, jer su osnovani 1964.

Schreiner

Firma ima oko 20 zaposlenika, što je ne razlikuje od drugih njemačkih brandova, a nema vlastite proizvodnje. Za nju sve proizvode drugi – drva iz Švedske i Kine, gume iz Njemačke, Japana i Kine, roboti iz USA … Ono što Donic čini prepoznatljivim je sponzoriranje najboljih igrača. Nekoć su to bili Waldner, Persson i Appelgren, a danas Baum, Ovtcharov, Siono, Wang Xi i Li Peng. Sponzoriraju i reprezentacije: Singapur, Austiju, Švicarsku i dr. U firmi radi Steffen Fetzner, bivši svjetski prvak u parovima sa Roßkopfom.

Nakon općeg upoznavanja, idemo na materijal. Prvo je drvo. U linku prikazan je popis drva. Rade ih u Švedskoj o čemu je ovdje već bilo pisano i to klasične modele, npr. njihov evergreen Appelgren Allplay i u Kini. Ono što je za Donic specifično su njihove drške, koje imaju rupu u sredini, kao za bolji osjećaj, a zovu je Senso. Dalje, u tu rupu stavljaju uteg, bliže glavi, za veću brzinu, pa takva drva zovu V1, ili bliže kraju drške, za bolju kontrolu, a nose oznaku V2. Osobno, ne mislim da je to nešto genijalno, jer bi to Kinezi već odavno otkopirali. Druga spedifičnost su drva JO Shape, koja imaju nešto manju glavu, po ukusu Jan-Ove-a. Ima tu više serija, a sve možete razgledati na njihovim stranicama. Generalno, drva nisu loša, a ni cijene nisu previsoke, što daje dobar Trade off, tj. odnos cijene i kvalitete. Pri tome važno je ne izabrati nešto prebrzo, pretvrdo i sa previše carbona. Najnovija serija nosi oznaku World Champion 89, a svaki model posvećen je tadašnjem švedskom igraču. I cijene su im “jubilarne”, svako košta €99,00, a da bi u ovo predbožično vrijeme i njihov novčanik bio puniji, istovremeno su izdali i drvo Donic Ovtcharov Original Senso Carbon po €59.90.

Tablica guma je u linku. Legendarna je J.O. Waldner, nešto kao Butterfly Sriver, koja se također radila u Japanu, ali s njom više nitko ne igra. Danas je Donic prvenstveno prvoklasni isporučioc guma iz ESN-a. U pravilu, svaka serija ima 3 modela, na mekoj, srednjoj i tvrdoj spužvi, a kao “šećer” dolazi model za “ubojiice dječjeg lica” sa nazivom Turbo. Bilo je tu više poznatih serija, puno se igralo sa Desto serijom, ali stari modeli su se jako brzo trošili. Coppa serija je, zbog dužih i tanjih pipaca, imala više brzine, a manje rotacije. Naljednik je bila Baracuda, pri čemu kod Donica oznaka Big Slam znači da guma ima jako mekanu spužvu. Njih su nasljedile gume serije Acuda, najtvrđa S1, srednja S2 i najmekša S3 i specijalka S1 Turbo. Nakon toga, Donic je izabrao plavu boju spužve, pa se nove gume zovu Bluefire. Dvije su linije, M – za više rotacije (kao 05) i JP – za više brzine, sa nižim kutem izbačaja za BH (kao 64). I tu je klasična podjela, M1 (JP01) Turbo na spužvi H50, M1 (JP01) na H47,5, M2 (JP02) na H45 i M3 (JP03) na H42,5. Prodaju oni i gume pili/reži Quattro A’Conda (različite tvrdoće spužve i debljine), od kineske firme Haifu licencirali su gume MS Traction, a imaju i za početnike Liga i Solo. U dijelu antispinova, softova i medium pipaca nemaju ništa posebno, ali su dobri u travama. Dva su legendarna modela, i to Alligator i Piranja. I dok je stari Alligator, bez otpora, bio izvrsan, njegov nasljednik Alligator DEF to nije. Stara Piranja je dobila dostojnog nasljednika u Piranja FD TEC i igrači koji se s njom nauče igrati teško pronalaze adekvatnu zamjenu.

Donic_JO_Waldner_ClassicDonic_Bluefire_M1

Preprodaju i robote Robopong od američke firme Newgy, a tekući model je 2050.

Evo i filmova, za one koji vole više gledati, a manje čitati:

P.S. Po završetku pisanja, na Facebooku sam vidio ovu sliku. Gdje je stolnoteniska budućnost? U polufinalu Svjetskog juniorskog prvenstva, koje se ovih dana igra, sastaju se Kina : Korea i Japan : Kineski Tajpeh. Kod djevojaka, u finalu su Kina i Japan.
Junior_World_Semifinals

Što me mama nije rodila žutog i tjerala da jedem više integralne riže???