Kineske putopisnice

Nikad nisam bio u Kini, u osobnom istraživanju tržišta. Ali, još ima vremena za mene, a znam i od kuda će putovanje početi, iz Tianjina, tamo je centar stolnoteniske industrije. Zadnjih par dana bio sa u internetskom lutanju, putem Taobao i Alibaba. I dok je Taobao okrenut unutrašnjem kineskom tržištu i znatno je obimniji ponudom, Alibaba je izvozni portal, na engleskom. Poput eBay-a, ima plaćanje Paypal-om i kreditnim karticama, te osnovno osiguranje kupca.

Kako izgleda kinesko stolnotenisko tržište? Svjetski brandovi, poput Butterfly, XIOM, Stiga, Yasaka, Dr Neubauer i dr. imaju cijene približne ili više od naših. U to se možete uvijeriti pogledom u jednu od njihovih internet prodavaonica, kao što je Syaftyd. U ponudi imaju Dr Neubauer, kako pod vlastitim imenom, tako i pod brandom Efforter, TSP, XIOM, Sword, Lidu. Izračun prikazanih cijena je jednostavan, jedan kineski juan ¥ vrijednošću odgovara kuni. Drvo Dr Neubauer High Technology, koje je kod njih sniženo sa ¥1180 na ¥880, znači 880 kn, kod nas košta 450 kn. Zbog takvih cijena, velika je sklonost lažiranju. I, dok su to nekoć bili samo proizvodi Butterfly, što je opisano u blogovima Butterfly fake i Kineski fake, sada je to zahvatilo i ostale svjetske brandove, tako da je sve puno lažnih guma Yasaka Rakza7 Soft i Darker VLON-S. Kako izgledaju ti proizvodi? Imao sam u rukama par takvih drva i guma, a kvaliteta im je apsolutna koma.

Znači, tamo se ne mogu nabaviti europski i japanski brandovi povoljnije nego u Europi. Ako je cijena povoljna, znači da je fake. Isto vrijedi i za renomirane kineske brandove, kao što su DHS i Li-Ning. Što se onda tamo može naći? Ha, za nas nepoznate marke, kao XVT, GuoYueHua, Reach, HRT,  Mishima … Kupiš 10-tak takvih proizvoda i vidiš što si dobio. 8 – 9 ih je loših i prodaš ih po nabavnoj cijeni, a kako je ona niska, uvijek se za to nađe kupac. 1 – 2 proizvoda budu dobra, kakvo je drvo GuoYueHua Low-Carbon Life. Poseban je problem što su oni na znatno višem igračkom nivou od nas, pa to što dođe dobro za nas bude sa previše carbona, pretvrdo, predebelo, preteško.

“Zgodna” je kineska firma XVT. Kao, proizvode OEM drva već 15 godina, promijenili su vlasnika, pa su sada odlučili izaći sa vlastitim brandom. Ima na slici i tamo neka tvornica, ali mislim da je prazna, od XVT-a je samo natpis na zgradi. Prodaju fake (lažne) varijante Stiga Carbo 7.6, Rosewood V i VII, Butterfly ALC i ZLF, DHS Hurricane King. SVE PUNO CARBONA, PREVELIKE TEŽINE (97 g, za zidarskog pomoćnika, nakon isušivanja uspio sam ga svesti na pristojnih 92 g.), OGROMNE DRŠKE (posebno za Kineze), LOŠA ZAVRŠNA OBRADA … Na fake drva lijepe fake gume Butterfly Tenergy 64, DHS Hurricane 3 Neo i Darker VLON-S. I, da vidimo cijene? Drvo XVT TWO-FACE, koje na Alibaba košta $35.00, na eBay je $105.25. Drž’ njemačkog lopova!

XVT_Two-Face.jpg

Još je bolji brand CnsTT. Kao, radi se o stolnoteniskom klubu iz Ottawe, koji uopće ne postoji, ali to Kinezi ne znaju, kao ni to da su Kanađani za hokej, a u stolnom tenisu su totalne “trube”. A, oni prodaju drva, gume, lakove za drva … Porijeklo: NEPOZNATO.

CnsTT_Blade.jpg
CnsTT_Rubber.jpg

Trguje se i gumama naziva Bogen, s kojima trenira i igra “osobno” Timo Boll. A, ja mislio da igra sa Butterfly Tenergy. Ta “sreća” košta samo $8.82.

Bogen.jpg

“Normalno” da navedenih firmi nema nigdje na ITTF listi.