Mišići

Za igranje stolnog tenisa trebaju mišići, ali ne bilo kakvi, već oni BRZI. Mišićno tkivo izgrađeno je kao na slici:

Muscle.jpg

Also (dakle) mišići su izmiješani od 2 vrste vlakana, od onih sporih, a izdržljivih i onih brzih. Brza mišićna vlakna su 10 puta brža od sporih, a sportašu u kratkom vremenskom periodu daju brzinu, agilnost i snagu. Evo kakav je standardan raspored mišićnih vlakana kod različitih tipova sportaša:

Muscle_Fast_Slow.jpg

Znači, kod netreniranog raspored je fifty : fifty (50 : 50), kod srednjeprugaša 70% su spora vlakna koja daju izdržljivost, kod sprintera 80% su brza vlakna koja mu daju ekspolozivnost, a kod dizača utega 60% su spora. U stolnom tenisu, kao kod sprintera, brzina je vitalna, prema tome i takva mišićna vlakna. Kako ih trenirati?

Resistance_Bands.jpg

Na slici gore su tzv. Resistant Band, tj. trake koje pružaju otpor. Treba uzeti odgovarajuću traku, nategnuti je i držati. Prvo svakom rukom posebno, onda nogom. I brzi mišići jačaju sami od sebe, ti ne trebaš ništa raditi, samo držati (to je prava vježba za Dalmatince). Kako? Kada se mišićem istegne traka, traka ga pokušava stisnuti nazad. Protokom vremena snaga mišića slabi, te mišić angažira dodatnu snagu da se zadrži u istoj poziciji, čime jačaju brza vlakna. Detaljnije o tome možete pročitati u blogu Rowdena Fullena ili ovdje.