Spinlord trave

Svako vrijeme ima svoje junake. Tako je i sa travama. Nekoć je bila silno popularna izvorna Tibhar Grass D.Tecs, sa folijom, od koje je ostalo samo ime, dok su joj igračke karakteristike potpuno promijenjene, što Tibhar, normalno, nije rekao igračima. Onda, trava s kojom se još uvijek puno igra je i Donic Piranja FD Tec. Ne smiju se  zanemariti ni TSP Curl P-1R i ista, s mekšom spužvom, P-4, s njima igraju školovani igrači, lovci od stola. Svakako, u posljednjih par godina najveće zvijezde na travaroškom nebu čine one iz Spinlorda. Zašto? Igračkim karakteristikama primjerene su rekreativnim igračima, te pružaju najbolji odnos uloženo / dobiveno (Trade Off). To se najbolje vidi kada igrač koji je već igrao sa desetak raznih trava, za redom dalje kupuje 3, 4, 5 istu Spinlordovu travu. Osim toga, trave od Dr. Neubauera i Sauer&Tröger Hellfire imaju znatno višu cijenu €36,00, dok su kod Spinlorda od €17,90 – 19,90.

Iza komercijalnog imena Spinlord stoji firma ttdd.de Tischtennis Discount Deutschland Mark Köhler, Bornheim, Njemačka. Firma je osnovana 2002. i bila je TT-shop, a od 2009. je započela sa vlastitim dizajnom opreme za stolni tenis. Osim vlastitih proizvoda, distribuiraju drva, gume i ostalo drugih kineskih firmi, kao što su Friendship, KTL (LKT), Palio, Tuttle, Lion, Giant Dragon i dr. Od nekih kineskih proizvođača imaju unaprijeđene proizvode, koje ekskluzivno distribuiraju i koji su primjereniji europskim igračima, npr. pojedine modele gume Palio CJ8000 sa izmijenjenom spužvom.

Mark Köhler

Imaju li mana? Da. Web i katalog su samo na njemačkom, nemaju PDF verzije, imena trava su na “tvrdom” njemačkom. Obično me nazove igrač i pita: “Imate onu gumu Lord Šlag?”. Ja pitam: “Mislite na Spinlord Blitzschlag?”. On: “Ma da, da”. Možda ima nade za njih, nova trava se zove Agenda, što će biti lakše pamtiti i izgovarati. Imaju i vrlina. Proizvode ne marketiraju, ne daju lažne i/ili beskorisne opise, ako se guma pokazala lošom više je ne prodaju. Proizvodi koje sami potpisuju primjerene su kvalitete. Uz svaku travu navode njezinu trajnost, što nisam vidio nigdje drugdje.

Sada ću dalje nastaviti o travama, a ostale gume, drva i drugo biti će predmet nekog slijedećeg bloga. Popis njihovih trava, sa igračkim karakteristikama, možete pronaći ovdje. Ako ne znate njemački koristite Google Translate. Da izaberete koja njihova trava Vama najbolje odgovara, morate odgovoriti na slijedeća pitanja:

  • OX ili sa spužvom (90% igrača kupuje OX);
  • blok na stolu i/ili lov od stola;
  • samo defanzivna igra i/ili ofanziva;
  • sporija ili brža;
  • kontrola ili efekat ometanja.

Igrači koriste Spinlord trave na raznim drvima, te nisu osobito zahtjevne, najčešće na Nittaku Shake Defence ili Butterfly Power Defence, ali i na ostalima (npr. Stiga Allround Oversize). Apsolutni hit je Dornenglanz OX, podjednako dobra u bloku, kao i za lov od stola, ima sve sposobnosti za allround igru. Koristi je i švedski lovac Fabian Akerström, ali kada u živo vidite kako je koristi igrač Sokaz-a, slavonski Jatak, te s njom udara sve loptice 5 cm iznad mrežice, to djeluje začuđujuće. Sternenfall i Agenda su nedavno izašle, te se tek trebaju afirmirati na tržištu.

Savjeti za kraj. Sa Dornenglanzom ne možete puno pogriješiti. Možda će Vam biti prebrza, što ovisi o drvu, pa onda morate tražiti dalje. Uzmite 1 – 2 sata, prevedite karakteristike Spinlord trava, te usporedite s vlastitom igrom i očekivanjima. Na Youtube-u ima mnoštvo videa sa testovima. Na kraju slike nove Agende i meč Fabiana protiv Zhang Jikea.

SpinLord_Agenda_1
SpinLord_Agenda_2