Svjetsko prvenstvo u ping-pongu

Nakon regionalnih i nacionalnih kvalifikacija, danas i sutra (24. – 25.01.2015.) u Alexandra Palace u Londonu se održava Svjetsko prvenstvo u ping-pongu (World Championship of Ping Pong). Na prvenstvu pravo nastupa imaju po 2 igrača iz 32 zemlje, ukupno njih 64, a ukupni nagradni fond je $100000, pri čemu pobjednik dobiva $20000, a za svaku pobjedu igrač dobiva $500.

Ukratko o pravilima. Kvalifikacije se igraju na 2 dobivena seta, a finale na 3. Svaki set se igra do 15, pri čemu za pobjedu nije potrebna razlika od 2 poena. Postoji i mogućnost osvajanja dvostrukog poena. Svi igrači igraju sa istim reketom, običnim drvenjakom, na kojeg je nalijepljen brusni papir, a službeni proizvođač je Dunlop. Dosadašnji i trostruki svjetski prvak je Rus Maxim Schmyrev, koji je prošle godine u finalu pobijedio bivšeg osvajača Olimpijskog srebra iz Seula Iliju Lupuleskua, suigrača iz para našeg Zorana Primorca, inače poznatog iz priče o Bibi Golić i Killerspinu.

Maxim Schmyrev

Ove godine Hrvatska sudjeluje 1. puta, a zastupa je pobjednik Marko Habijanec, zvan Hambi. On je dugogodišnji igrač, internacionalac iz njemačke lige i sadašnji trener STK “Velika Gorica”. Nastupa i Žarko Valentić, jedan od ponajboljih igrača Sokaz-a.

Turnir će se uživo prenositi na Sky Sports 3, a kome je dosadno može na 2. kanalu pogledati dobru utakmicu kriketa. Ovdje je snimka hrvatskog finala:

P.S. Mene taj ping-pong malo iritira. Prvo, zvuk loptice je katastrofa. Drugo, kome da prodam drva i gume, a sumnjam da se na brusnom papiru može dobro zaraditi?