Grippy vs. Tacky

Povod za današnji blog je vijest sa TTD da je Ma Long promijenio gumu na BH. Za plastične loptice Tenergy nema dovoljno površinske hvatljivosti topsheet-a (gripa) i brzine, pa je odlučio napraviti kombinaciju, ispod tacky DHS Hurricane3 staviti poroznu spužvu. Evo kako izgleda njegov reket na kontroli:

Ma_Long_BH_Rubber_2015
Ma_Long_FH_Rubber_2015

Znači, tacky guma i na FH i BH. No, većina rekreativnih igrača, a i znatan broj profesionalaca ne razlikuje koja je guma grippy, a koja tacky, koje su razlike u njihovim igračkim svojstvima. Zbog toga je ovdje izdvojena serija članaka koje je grčki igrač George Dounas napisao na TableTennisMASTER.com tokom 2013.

Gume_Grippy_Tacky.pdf

Iako je o tome već pisano u blogu Kineska (tacky) guma na FH?, idu dodatna objašnjenja. Kako prepoznati tacky u odnosu na grippy gumu? Kada je nova, tacky guma je od proizvođača zaštićena nalijepljenom prozirnom folijom, a grippy guma papirom. Tacky guma je površinski ljepljiva, tako da se prst lijepi na nju, što joj omogućava da, okrenuta prema dolje, drži lopticu zalijepljenu 10-tak sekundi. Iz daljine se vidi da je površinski sjajna, za razliku od grippy gume koja je mat. Tacky guma na FH je uvijek crne boje, jer je zbog više ugljika, hvatljivija od crvene. Kada sa cca. 50 cm visine bacite lopticu na tacky gumu ona će odskočiti 3-4 puta, dok će kod grippy gume, zavisno od debljine spužve, broj odskoka biti 8-10.

Igra sa tacky gumom je ekstremno fizički i tehnički zahtjevna, ona ne oprašta. I, koliko je bolja u tangencijalnim udarcima, znači rezanju i spinu, toliko je inferiorna u ravnim, kao što su blok, kontra i smash. Jer, što više rotacije guma može zadati, više je i prima od protivnika. Da pojasnim, kineska tacky guma zahtijeva spin dugim pokretom, sa prijenosom težine, nema ništa iz zgloba, nabačeno i sl., prema tome igrač mora biti znatno ranije na loptici kako bi mogao ispravno izvesti udarac, mora biti kineski brz. Kao dokaz zahtjevnosti igre sa tacky gumom je podatak da u hrvatskim profesionalnim ligama samo 3 igrača s njom igra na FH, svi sa DHS Hurricane3 Neo Provintial, sa narandžastom spužvom, plava je za njih raketa. Jedan je Kinez sa PH, drugi “maneken” sa najboljim FH u Hrvata, te još jedan igrač iz Super lige (ex škola STK “Industrogradnja”). Niti jedna žena.

Nije Ma Long jedini koga muči “plastika”. Tan Ruiwu, umjesto Avalox P700, eksperimentira s novim drvom od Sworda, čije slike su u nastavku. Za sada, bez većeg uspjeha.

Tan_Sword_01
Tan_Sword_02
Tan_Sword_03

I ex cimer “manekena” se ponovio, sada je njegov ljubimac Avalox Ma Wenge Carbon.

Avalox_Ma_Wenge