Tan Ruiwu

Tan Ruiwu rođen je 30.06.1983. u Shenyangu, Kina (slika ITTF). U kuloarima se priča da je u stvari 8 godina stariji. Kao 15-godišnjak osvojio je Igre mladih u Moskvi, pobjedivši u finalu kasnijeg olimpijskog pobjednika Ryu Seung Mina. Sa svojim klubom osvojio je naslov prvaka Kine, a bio je i juniorski prvak Azije, što mu je najveći uspjeh.

Tan_Ruiwu_2013

2004. godine došao je u Hrvatsku igrati za STK Večernji list, a među ostalim klubovima igrao je za njemački Müller Würzburger Hofbräu, TTC Frickenhausen, Dr. Časl iz Zagreba, a trenutno je član ruskog UMMC. 2008. je uzeo hrvatsko državljanstvo, te nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tamo je pobijedio Seiya Kishikawa (Japan), Gao Ninga (Singapur) i Li Chinga (Hong Kong), a u četvrtfinalu je izgubio od Kineza Wang Liqina. Ima osvojene medalje s EP u pojedinačnoj konkurenciji, parovima i momčadski. Trenutno se nalazi na 61. mjestu svjetske rang liste, a bio je najbolje plasiran 2009. na 32. mjestu.

Igra lijevom rukom, shakehand grip, s drvom Avalox P700 i gumama na FH DHS Hurricane3 Neo National Blue Sponge 2.15 crna i na BH TSP Spectol 21 2.1 crvena (soft). Interesantni su susreti s njim. Visok je 164 cm, 50 kg. Ima tako mekanu rukicu da kada se rukujete imate osjećaj kao da ste primili muzgu-bljuzgu. Kada igra nogomet, ima ga po cijelom terenu, kao da samo on igra. U potpunosti je posvećen stolnom tenisu, te poznaje i najmanje detalje tehnike. Zbog male visine i raspona ruku, sve udarce mora “odraditi” nogama, vrlo brzo se kreće, zbog čega se jako “troši”, tako da se zna desiti da mu u turnirskom tipu natjecanja rezultati postupno padaju.

Popis članaka koje je ITTF objavio o njemu:

Tan Ruiwu Replaces Alexander Shibaev at Asia-Euro All Stars Challenge
Tan Ruiwu and Szandra Pergel Crowned Champions in Zagreb
Head and Shoulders Above the Rest in Wels, Just as in Beijing
Major Threats to Title Defence Defeated but Major Threat Still Remains?
Deadline for ITTF World Tour, Croatia (Zagreb) Open, Euro Africa Challenge Series
Significant Advance for Tan Ruiwu as Herning Heroes Climb World Rankings
Lightning Strikes Twice as Olympic Champion Once Again Departs in Round Two
Croatian Conquerors Cause Korean Crash

Evo sažetka njegovog zadnjeg susreta sa Qatar Open 2015. protiv Li Ahmeta:

P.S. Pri “prijelazu” na plastične loptice zamijenio je drvo, pa sada igra s drvom izrađenim po njegovoj ideji Sword Tan, vrlo teškim, malo ispod 100 g i gumom DHS Huricane3 Neo National Orange Sponge 2.15. Kasnije je zamijenio drvo za Nittaku Ludeack Fleet.

Sanwei_Tan