Kemija u stolnom tenisu

Danas sam opet “nadahnut” Marcelom i njegovim blogom “Introduction to Table Tennis Chemistry” (eng. Uvod u stolnotenisku kemiju) na Thoughtsontabletennis. Za sve one kojima nije dostatno da samo lupetaju lopticu, već žele znati što, zašto i kako se to dešava članak je MUST. Zašto? Već više puta sam naveo kako su proizvođači konspirativne organizacije, u čemu ih podržava ITTF, te igračima daju vrlo malo informacija o proizvodnom procesu guma, te posljedicama koje to ima na igru. Na taj način štite svoje intelektualno vlasništvo, “masno” ga naplaćuju, a, uz to, generiraju prekomjernu “potrošnju”, jer igrač kupi više guma da shvati koja bi odgovarala njegovom stilu igre. A, očito, radi se o vrhunskoj znanosti, jer vlasnik njemačkog ESN-a Dr. Georg Nicklas, koji proizvodi gume za 15-tak najpoznatijih svjetskih stolnoteniskih brandova (Tibhar, Joola, Donic, Andro, XIOM, Yasaka i dr.), uz stolnotenisko umijeće, diplomirao je kemiju, a ima doktorat i iz fizike. Kinezi bez problema kopiraju sve tehničke novotarije, poput mobitela, tableta, laptopa, automobila, ali nisu sposobni proizvesti “običnu” spužvu. Pisac ovih redova je i sam sretni vlasnik XIAOMI mobitela, ali još nije našao kinesku gumu sa kvalitetnom poroznom spužvom.

Georg Nicklas

Nema smisla da sve to prepisujem i prevodim, oni koje interesira neka sami ulože malo truda. Ali, iz cijelog članka “izvukao” bih praktične posljedice.

TT_Rubber_1
TT_Rubber_2

Stolnoteniska guma se sastoji od topsheet-a (gornji dio gume sa pipcima) i spužve (gumena pjena koja se proizvodi procesom vulkanizacije), a sastoji se od prirodne i sintetičke gume (kaučuka), uz različite dodatke (npr. kalcijev karbonat – talk). Guma je polimer, pa čini lance istih molekula. Veze između lanaca su “izrađene” od sumpora, koji je podložan oksidaciji i pucanju, te je za duži životni vijek gumu potrebno zaštiti folijom, a ne smije se izlagati suncu. Proces “starenja” gume može biti usporen i pakiranjem u vakuumiranu vrećicu, kao kod kineskih guma. Što su lanci sumpornim vezama međusobno povezaniji na više mjesta guma će biti tvrđa, ali i izdržljivija. Profesionalci trebaju igrati sa gumama ispod kojih je tvrda spužva, zbog snage njihovih udaraca, dok su za početnike pogodnije gume sa mekšom spužvom. Lanci unutar gume se na niskoj temperaturi stežu, a na višoj šire, pa je stolnotenisku gumu nužno držati i koristiti na sobnoj temperaturi. Neposredno prije meča reket treba zagrijati držanjem ispod pazuha. Držanje guma u lokalu, skladištu, automobilu i sl., gdje temperatura znatno oscilira, bitno će skratiti njihov životni vijek, te narušiti igračka svojstva (“odležana” guma). Gume je potrebno, nakon svakog igranja, očistiti destiliranom vodom, a treba izbjegavati korištenje ostalih sredstava. Na kineskim tacky gumama izvrsni rezultati se postižu korištenjem Spinmax-a, ali onog starog, Red. No, sredstvo nije VOC Free, sadrži zabranjena otapala, proizvodi se i prodaje u Australiji, a zbog zapaljivosti se ne smije transportirati avionom. Ono “otapa” površinski “ostarjeli” sloj topsheet-a i vraća gumi hvatljivost, ali, normalno, broj njegovih korištenja je ograničen.

Spinmax_red

Spužva je izrađena od vulkanizirane gumene pjene, koja je napunjena plinom, te funkcionira kao plinski pištolj. Loptica udara u topsheet, koji se putem pipaca prenosi na spužvu, u kojoj se sabija plin. Zatim, plin ekspandira, vraća spužvu u prvotno stanje, te izbacuje lopticu, kako je to prikazano da videu (Andro Rasant Tech Talk):

Normalno, spužve sa više većih i kvalitetnijih pora, koje duže zadržavaju plin, imaju veći potencijal spina i brzine. Da plin ne bi “pobjegao” iz spužve proizvođači ih lakiraju sa strane topsheet-a. Sredstvo koje se koristi prilikom vulkanizacije spužve je i amonijak, pa zbog toga kineska vodena ljepila (npr. Haifu) smrde za pokvarena jaja. Da bi lanci u gumi ostali pravilno rastegnuti, a spužva puna plina, koristi se tuning ili brzo ljepilo (Speed glue), koje sadrže odgovarajuću kombinaciju otapala. Za tuning su pogodnije spužve koje su za to predviđene, a isporučuju se kao Factory Tuned. Tako je za tuning bolja spužva od gume DHS Hurricane3 Neo, od one ispod stare DHS Hurricane3. Najbolji su komercijalni tuneri npr. Dianchi, a kućna sredstva za tuning gume su parafinsko ulje, maslinovo ulje, te ulja suncokreta, limuna i narandže (novi Spinmax Aquareus miriše na narandžu). Rastezanje gume se pospješuje i zagrijavanjem korištenjem fena kod sušenja ljepila, a guma se ne smije pritiskati teškim predmetom. Neke gume se bolje ponašaju nakon određenog vremena igranja, jer se kemikalije pravilnije rasporede po gumi (eng. broke). Ako prilikom udarca plin glasno ekspandira u spužvi takva gume ima jači zvuk (click). Na slikama su prikazani lanci gume ispunjene plinom ili tuningom.

TT-Tuner_1
TT-Tuner_2