TT shopovi – ovdje i tamo

Sjećam se, prije 6 – 7 godina išao sam privatno u Belgiju, preko aerodroma Charleroi. Najpoznatiji belgijski lanac TT shopova ima tamo svoju prodavaonicu, te sam mjesec dana prije naručio željenju robu. Očekivao sam potvrdu narudžbe, ali ona nije stizala, što me zabrinulo, jer nisam znao hoću li sve dobiti. Na dan povratka pronašao sam shop, ali, shvatio sam, narudžba nije bila potrebna. Oni su tamo imali SVE što i na internetu, guma, drva, odjeće i obuće svih brojeva, milina jedna. Prednost je bila i što tada još nismo bili u EU, pa se mogao odbiti porez. Imao sam s njima i loših iskustava. Od nekih kupaca sam dobivao narudžbe za drva sa specificiranom težinom. Svaki puta sam upisao težinu u narudžbu i NIKADA nisam dobio odgovarajuću.

Popularan je i TT shop iz Estonije, posebno za države iz ex YU, koje nisu članice EU, njima su cijene 20% niže. U shopu su korektni, sve naručeno stiže u roku 7 dana. Ali, ono što se iz Hrvatske isplati kupiti je samo nešto sa tjedne rasprodaje ili sa čišćenja zaliha, sve ostalo ima cijene kao ovdje ili više.

Kokusai_Tokyo
Slika iz prodavaonice Kokusai, Tokyo

Namjerno sam početno istaknuo navedene TT-shopove, jer je kod njih moguće kupiti robu uz besplatnu dostavu (gume i drva). Većina ostalih shopova, npr. njemački, naplaćuju poštarinu po međunarodnim tarifama. Neki od njih, npr. Contra, iako smo u EU već godinu i pol, nema povlaštene poštanske tarife za Hrvatsku, iako je Slovenija ima.

Da skratim, nekoć je tamo (vani) bilo obilje i cijene su bile bolje nego ovdje. U međuvremenu, od našeg ulaska u EU, sva roba je poskupila za 20% ili više i sada je tu povoljnije nego tamo. Na primjer, guma Stiga Airoc M u belgijskom shopu ima preporučenu cijenu od 49.90, što uz primjenu tečaja od 7.60 kn, daje iznos od 380 kn. Tko bi je kod nas kupio po toj cijeni? Nitko. Zato se mi i dovijamo na sve moguće načine da nabavimo što povoljnije, jer ni po cijeni od 250 kn ne ide lako. Drugi primjer, guma Tibhar Evolution MX-P kod nas je 250 kn, dok je u Belgiji i Estoniji 44.90 (340 kn).

Osim financijskih, ima još razloga zašto nabaviti ovdje. Prepričati ću razgovor, od prošlog tjedna, sa jednim igračem. U estonskom shopu kupio je cijeli reket, od drva kojeg je mislio da će mu odgovarati, i sa gumama s kojima igra. Po primitku, ustanovio je da mu drvo ne valja, iako sam mu to mogao reći prije nabave. Koja je njegova mogućnost da drvo zamijeni? Nikakva. A, da je nabavio ovdje, to bi mogao. Mogućnost dobivanja savjeta prije ili poslije kupnje ovdje i vani uopće ne bih uspoređivao. A, priča da prodajemo “odstajalu” robu je trič-trač, bez veze, nisu oni vani ništa bolji i pošteniji od nas ovdje.