Zagreb (Croatia) Open 2015. – II

Jučer je završio Zagreb (Croatia) Open 2015. Kakav je bio? Znatno kvalitetniji od prethodnih godina i bolji nego što smo ga zaslužili.

U 5 dana nastupilo je oko 160 igrača i 140 igračica. Igra na Svjetskom prvenstvu ili na nekadašnjem Slovenia Open u Velenju, gdje je nastupala kompletna kineska reprezentacija, je bila na višem nivou, ali ovdje je bila vrlo dobra. I, iako su se iz raznih trening centara pojavili neki novi mladi Europljani, visoki, brzi, sa izvrsnim backhandom (Hachard, Dyjas, Ionescu, Geraldo, Robles), Japanci i Koreanci su ipak brži, bolji, sa manje neprisiljenih grešaka. Očito, oni ranije započinju sa treningom 6 – 7 sati dnevno, radiniji su i predaniji.

Maharu Yoshimura

Pobjednici su opravdani. Iako Tan u interviewu tvrdi da pobjednik Maharu Yoshimura nema ništa osim servisa, nije baš tako. Istina, izvrsno servira, specifična “potkopana” pendulum FH serva, ali od 5 izmjena FH – BH spinova Japanac bi dobio 4, sa izvrsnom snagom, rotacijom i preciznošću udarca. Ono gdje je Tan osvajao poene je kada bi “zatvorio” igru i “podvalio” soft na BH. I pobjednica Koreanka Hyojoo Choi je izvrsna igračica, u četvrtfinalu je uspjela dobiti kinesku bakicu iz Luxemburga Xialian Ni (52 godine), u polufinalu odličnu mladu japansku nadu Mimu Ito (14 godina), te u finalu njemačku kineskinju Xiaonu Shan.

Kroz Dom sportova je prodefilirala i trenerska elita: Škorić, Amižić, Štencl, Ryu Seung Min (trener koreanske ženske reprezentacije) …

Naše igrače(ice) namjerno nisam naveo, jer nas ni nema nigdje na novoj stolnoteniskoj karti svijeta.

Za kraj, o nama samima, gledateljima. Prva 4 dana, tokom 12 sati igranja, kroz gledalište bi “prošlo” do 50 ljudi. Na zadnjem, finalnom danu bilo ih je 500. Vani je padala kiša, tako da su otpali obiteljski izleti, a uz besplatan ulaz dijelio se i besplatan ručak. Gdje toga još ima? A, tko je došao gledati? Znam da će se neki sada naljutiti, ali ja to zovem Sokaz gerijatrija, to su oni 50+ u 3. životnoj dobi, u koje ubrajam i sebe. Nije bilo mladih, djece, iz klubova i škola u kojima se igra stolni tenis, jer njih nema. Očito, stolni tenis je, kao i cijela nacija, u “odumiranju”.