Adidas bye bye

Adidas_Blade

Prijevod naslova je “Adidas pa, pa”, a to znači da će se krajem 2015. povući iz stolnog tenisa. O njihovoj ponudi pisano je u temi Adidas Table Tennis, a vijest o odluci objavljena je na mytischtennis.de.

Kako, zašto? Cijeli posao za njih je odrađivao tajvanski Greenmaster, koji na tržištu nije ponudio ništa novog, nije se aktivno uključio u razvoj, već samo u preprodaju guma iz ESN-a, drva koja su se proizvodila u kineskom Sunflex-u, stolovi u njemačkoj Sponeti … Tržište aktivnih natjecatelja je većim dijelom sponzorirano, a drugim dijelom pod utjecajem “Halo efekta”, pa je tu za njih bilo malo mjesta. Kod rekreativaca Tackiness i Sriver su još uvijek kraljevi. A, za takvog giganta udio ispod 1% tržišta očito nije zadovoljavajući.

Kako to ide? Evo, već duže vrijeme me kontaktira jedan njemački (pre)prodavač. Već treći, a prije je bio i Adidas. U pravilu, nude cijene koje su više od konkurentskih, bez želje da ulože u tržište, sponzoriraju igrače, ekipe ili dvorane. Katkada i nađu nekog, ali tada je njihova ponuda inferiorna, kakav je slučaj i sa Adidasom u web shop-u Budo sport. Drva po 750 kn, gume od 300 – 350 kn, loptice sa 3* po 16 kn, tenisice od 900 – 1300 kn … O “stručnosti” domaćeg zastupnika dovoljno govori podatak da su im borilački sportovi “core business”.

Kakve to ima posljedice? Pa, nije pametno kupovati Adidas gume, jer će ih vjerojatno ubrzo povući sa ITTF liste. A, ako Vam pukne njihovo drvo, uskoro ćete teško naći zamjensko.

Adidas “oproštajni” katalog: Adidas_2015.pdf.