Za materijaliste

Kao što sam i obećao, danas preporuke za igrače sa materijalom (trava, medium pips, soft, antispin). Krenuti ćemo prema dužini pipaca …

Od trava, za rekreativce, najbolje dolaze iz Spinlorda. Kako ja to znam, a sam ne igram sa travom? Jednostavno, kada igrač koji je promijenio mnogo trava kupi za redom 3, 5, 7 istu travu, i tako više njih. To je glas naroda (lat. vox populi). I, koja je to hit? Spinlord Dornenglanz je ponajbolja za blok na stolu. Ima li mana? Nekima je prebrza, a nakon 6 mjeseci, ako igrač izvodi ofanzivne udarce, u sredini gume otpadnu pipci. A, koja je ponajbolja za lov od stola? Spinlord tvrdi da je to Agenda, jednako dobra za blok, a bolja za lov od stola. Od kineskih trava za blokere je za preporučiti Double Fish 1615, za lovce Dawei 388D-1, a za napadače sa travom (ima i toga) Sword Scylla. Za natjecatelja, koji pri tome mora nogama biti na svakoj loptici, MUST je TSP Curl P-1R. TSP Curl P-4 je još zahtjevnija za igrača, jer mora aktivno “ući” u svaku loptu.

Medium pips gume imaju, kao što i naziv kaže, pipce srednje dužine, pa više flahiraju, nego vraćaju obrnutu rotaciju, a posebno su pogodne za ravne udarce. Prema tvrdoći spužve mogu se poredati (od najtvrđe prema najmekšoj):

  1. Galaxy Pluto;
  2. Friendship 563-1;
  3. Kokutaku 110 II.

Standardna debljina je 1.5, a iskusniji i bolji igrači biraju debljine 1.8 i 2.0. Takvi igrači znaju kupovati samo topsheet (OX) na koji samostalno lijepe spužvu željene debljine, tvrdoće i živosti, npr. prvoklasnu Avalox ili Palio (GP). Za početnika je svakako bolja mekša spužva.

Avalox_Sponge

Ako imate problema sa nekom stranom (BH ili FH), pa s njom ne znate ništa odigrati, već samo gurate lopticu, umjesto da izvedete udarac, apsolutni hit je Dr Neubauer Killer. Mnoštvo igrača je drastično popravilo svoje rezultate. Zašto? Od te gume dolazi loptica koja propada, živi “mrtvac”. Ako protivnik zareže dolaznu lopticu ona završi u mreži ili se digne zicer, dok udarac ide u mrežu ili preko stola. Jedini ispravni način odigravanja, na lopticu koja dolazi od Killera, je brzo prići nogama i povući mekani spin, ali ima vrlo malo rekreativaca koji to mogu dosljedno odigrati. Još jedna od velikih prednosti Killer-a je da ima mekanu spužvu, te je nezahtjevna za igrača koji s njom igra. Polovicom 9. mjeseca u prodaju dolazi Killer Pro, brža verzija, sa tvrđom spužvom. Iz iskustva, na bržim drvima (OFF) idealna je debljina 1.5, a na sporijima 1.8.

Od antispin guma preporuka ide Nittaku Best Anti ili Juic Neo Anti gumama, jer imaju meke spužve, pa izvrsno upijaju dolaznu brzinu i rotaciju.

Toliko danas od mene, a u slijedećem nastavku ponuda jeftilen reketa za početnike (djecu i rekreativce) …