Klasična ljepila

Klasična ljepila za stolni tenis, za prilijepljivanje guma za drvo, su napravljena na osnovi prirodnog kaučuka ili latexa. Razrjeđuju se N-Hexanom, N-Heptanom, trikolretilenom, toluenom, acetonom, mineralnim terpentinom ili benzinom. Klasična stolnoteniska ljepila su ITTF pravilima zabranjena za upotrebu. Ljepilo se nanese kistom na drvo i spužvu, čeka se da postane suho (5 – 10 minuta), te se zatim valjkom zalijepi.

Imperial_Glue

Razlikujemo 2 vrste ljepila :

1. Klasična (npr. Tibhar Individual), obično smeđe boje, pri čemu otapalo brzo ispari, a lijepe gumu na drvo, bez dodatnih efekata u povećanju brzine ili rotacije gume. Najčešće se koriste za lijepljenje starih guma, softova i trava. Takva ljepila se danas rijetko prodaju u Europi (npr. Spinlord, Imperial, Vulkan, Falco).

2. Brza (npr. Butterfly Fair Chack), obično prozirna, čijom upotrebom se povećavaju igračke karakteristike gume od 2 – 4 sata nakon primjene, kako je to već opisano u blogu “Gume backside – 1. dio”, pod točkom 4. Pri tome se razlikuju gušća, koja imaju više ljepila, a svrha im je 1. lijepljenje gume (npr. Vulkan Champion First), od onih koja imaju više otapala, a služe za naknadno prelijepljivanje (npr. Vulkan Champion Repeat). Od zabrane, takva ljepila se vrlo rijetko proizvode u Europi (Falco, Spinlord), a još uvijek se masovno proizvode i koriste u Kini.

Klasična stolnoteniska ljepila moguće je napraviti i u vlastitom aranžmanu, kupnjom aktivne supstance i njezinim miješanjem, u željenom omjeru sa otapalom. U slučaju nedostatka, najsličnije je ljepilo za popravak biciklističkih guma.

U praksi, profesionalci su nekad, a u Kini i danas, na spužvu nanosili 10 – 12 slojeva ljepila. Nakon toga bi ga skidali, te proces započinjali ponovno.

U cijelom postupku lijepljenja značajan je pojam “Priming”. Sastoji se u tome da se na spužvu nanese sloj brzog ljepila, te se zatim guma nalijepi na staklo, te poklopi utegom, kako bi se onemogućilo isparavanje otapala, koje time potpuno ulazi u spužvu, te je smekšava i rasteže. To se izvodi 3 puta, nakon čega se guma lijepi na drvo, te duže zadržava efekat.

Važno je reći da aparati za detekciju brzog lijepljenja (ENEZ) mogu ustanoviti postojanje otapala tek ako je ljepilo naneseno neposredno prije kontrole.

Ako se na gumi nalaze slojevi starog ljepila koji se žele skinuti, potrebno je izvesti postupak opisan u blogu “Tuning”, korištenjem parafinskog ulja za lampe ili mineralnog terpentina.

Gume predviđene za klasično lijepljenje (npr. Friendship Super FX) mogu se na drvo nalijepiti i vodenim (VOC Free) ljepilom, a isto tako i softovi i trave. Kod trava je to i pogodnije, jer kada se lijepe “starim” ljepilom, dolazi do uvijanja i mogućeg slijepljivanja.

Nove tensor gume (npr. ESN, Tenergy) sa poroznom spužvom ne smiju se lijepiti klasičnim ljepilima. U tom slučaju, ljepilo rastegne mjehuriće u poroznoj spužvi. Zatim se guma nalijepi na drvo i obreže. No, naknadno mjehurići u spužvi se stegnu, te se guma smanji ispod veličine drva. Nadalje, tensori su gume u kojima su tvornički, pod pritiskom, spojeni topsheet i spužva. Kako klasično ljepilo rasteže cijelu gumu, mnogo je vjerojatnije da će doći do pojave mjehura (“bubbles”), tj. odvajanja topsheet-a od spužve i uništenja gume. Treći razlog je što klasično ljepilo ulazi u mjehuriće spužve i nemoguće ga je poslije potpuno ukloniti. Kod tensora, efekat povećanja brzine i rotacije postiže se tuningom, kako je to opisano u istoimenom blogu.

Za kraj, interesantno je da najpoznatija kineska guma DHS Hurricane3 ima izvedbu za vodeno lijepljenje Neo. No, kako je riječ o klasičnoj spužvi, bez pora, na nju se može nanostiti klasično ljepilo, što u Kini i čine. U pripremi su i nasljednici sa poroznom spužvom, DHS Hurricane3-50.