Novije nije uvijek i bolje

Za dokaz teze da novije nije nužno bolje uzeti ćemo za primjer drvo Butterfly Gergely Carbon. To drvo još uvijek možemo naći kod brojnih rekreativaca, staro je 20-tak godina, a igrači koji su navikli na njega, ne pada im na pamet zamijeniti ga novim.

Butterfly_Gergely_Carbon

No, idemo od početka. Drvo je dobilo naziv po legendarnom madžarskom igraču Gaboru Gergely, rođenom 1953. Od 1974. – 1983. osvojio je više medalja na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Gabor Gergely

Drvo ima 5 slojeva, hinoki vanjski furnir, kako se to nekoć “šikalo”, zatim sloj Tamca-5000 laminatnog carbona, te srednjicu od balse (kirija ?). Oficijalna specifikacija:

Brzina: 99 (OFF+)
Kontrola: 68
Težina: 92 g
Debljina: 7.0 mm
Dimenzije glave: 161 x 152 mm
Slojevi: 3 drva + 2 carbona

Drvo je tvrdo i brzo, više za igrače koji igraju kontru, nego za spinere, ali takva su bila sva iz te serije u ta vremena (Primorac Carbon, Schlager Carbon). Kao prilagodbu sa 38 na 40 mm loptice Butterfly je izdao model Gergely 21, lakši, sa smanjenom glavom, tvrđi i bezosjećajniji, i promašio. 2011. slijedio je model Gergely α, a da se ponovno radi o promašaju, govori podatak da mu je Butterfly spustio cijenu sa 139,90 na 79,90. U međuvremenu, smanjio mu je težinu za 2 grama, glavu na 154 x 148 mm, a srednjicu od balse zamijenio kirijem.

Ima li još koje takvo drvo, gdje je novije lošije? Da, Butterfly Jonyer-H (ovo H je od hinoki završnog furnira), također legendarno drvo, brzo i mekano, koje je dobilo loše nasljednike u Jonyer Hinoki Special i Jonyer H-II. Ali, izgleda da je takva madžarska sudbina. Slika originala nalazi se u Butterfly katalogu na švedskom iz 1989. (za nostalgičare):