Trave – sve utječe na sve

Ako se ikada osnuje Udruga travaroša (igrača sa travom) molim da me imenuje počasnim doživotnim predsjednikom. Toliko sam do sada o tome napisao, a sam nikad nisam igrao sa travom, čudo jedno.

Bio sam, neku večer, u dvorani u Prečkom, a tamo moj čokljavi “maneken”, na FH soft TSP Spectol 21 2.1, a na BH trava Spinlord Dornenglanz OX (u daljnjem tekstu DG). I kaže on: “Vidi me, danas ne mogu promašiti, derem ih sve k’o zelje!”. Kada mi, sa backsidom (glatkom) gumom zarežu, ja udarim travom prema gore, imam izvanrednu kontrolu, točno mogu “staviti” lopticu gdje želim, oni ne znaju što bi. I, nastavi: “Prije neki dan lijepim travu folijom na drvo, kada me suigrač upita: “Što i kako to radiš? Gledao sam na Svjetskom prvenstvu (op.a. osoba sa invaliditetom) kako to tamo rade. Ne koriste foliju, već na travu nanesu sloj vodenog ljepila, pa čekaju da se potpuno osuši, oko 5 sati. Onda ponovno nanesu sloj, pa i njega čekaju oko 3 sata. Tek tada nanose još 1 sloj na travu i 1 na drvo, pa kada se i oni sasuše (postanu prozirni) izvedu sljepljivanje. Podloga trave je puno elastičnija i kontrola je znatno bolja. A, ljepilo je debelo, pa se poslije lako skida.” Napravio sam i ja tako i BIO JE U PRAVU“. Nazovem ga jučer i pitam da li mu se to činilo samo te večeri? On: “Sve je, i dalje, puno bolje!”. Moja preporuka. Uzmite stari primjerak trave s kojom igrate i na njega nanesite više slojeva vodenog ljepila, kako je prethodno opisano. Nakon toga, neke trave će biti pogodnije za napad na rezanu lopticu, neke će se usporiti… Procijenite da li je promjena pogodna za Vaš stil igre.

Još jedan savjet, koji niste tražili. U istoj dvorani je igrao i drugi “maneken”, sa travom Spinlord Blitzschlag OX. Ona je za blok na stolu, a boljom mogućnošću napada, trajnija od DG, ali sa znatno manjim povratom spina (efektom). Lovi on s njom od stola, diže balone pola metra iznad mrežice, protivnik ga “ubija” kontrama. Zašto? Pogrešno je izabrao travu, jedne su za blok na stolu, a druge za lov od stola, malo je kombiniranih (npr. Spinlord Agenda). Ako ste izabrali pogrešnu travu, koja nije za Vaš stil igre (svatko bi to morao znati za sebe), ni lijepljenje neće pomoći.

I-de-mo da-lje. Kada na Spinlord stranicama čitate opis i recenziju DG i nove Dornenglanz II (izlazi ovaj mjesec) vidite da imaju sličnu geometriju (visinu i širinu pipaca, te njihovu udaljenost), ali su izrađene od različitog omjera gume i plastike. Obje su za igru na stolu, ali dok je “stara” ljepljiva i hvatljiva, nova nije, pa ima znatno manji efekt i veću trajnost, a namijenjena je ne toliko za obranu, već za univerzalnu igru. Slično je izvela i kineska firma Globe. Evergreen travu 979 “razradili” su sa 2 nova modela Mo Wang I i Mo Wang II. Sastav materijala je jednak, kao i maksimalna dužina pipaca, sve trave su srednje tvrde i elastične, pipci su sitno nazubljeni i precizno izrezani. Ono što je različito je geometrija. 979 je univerzalno dobra, Mo Wang I ima maksimiran efekt (povrat spina), povećanu brzinu i otežanu kontrolu, a kod Mo Wang II je obnuto, ali bolja kontrola. Ako ste mislili da je to sve, nije! U Kini rade i prodaju model Mo Wang III, travu sa ultra velikim pipcima, koja nije odobrena od ITTF. Iz iskustva, takvi pipci ubrzano padnu, posebno ako se s njom buba, što ona omogućuje.

Globe_Mo-Wang-I
Globe_Trave_Tablica

Kada još uzmete u obzir i izbor drva, nije lako pronaći “idealnu” travu… To traži odgovarajuću količinu vremena, živaca i novaca. Da citiram onu narodnu: “Svaki bedak ima svoje veselje”.