Početak 2016. – pregled

Evo nas u stolnoteniskoj novoj godini, pa da vidimo što se sve do sada dogodilo u profesionalnom svijetu.

Svakako, najvažniji događaj su Olimpijske igre u Riu. Ali, prije njih se od 28.02. – 06.03.2016. u Kuala Lumpuru (Malezija) održava “Perfect 2016. World Team Championships”, tj. ekipno svjetsko prvenstvo. Grupe su izvučene, pri čemu naši momci nastupaju u 1. jakosnoj kategoriji, a djevojke u 2. Evo muškog žrijeba:

WTTC_2016_Groups

Normalno, kod Kineza nikom nikada ništa nije zajamčeno, bez obzira na ime, tako da su oni svoje sudjelovanje morali izboriti na China Trials, pri čemu se, interesantno, igralo na 5 dobivenih setova (Best of 9). Mjesta su popunili Xu Xin, Zhang Jike, Ma Long i Fan Zhendong. Zgodno je pogledati, jer su mečevi snimljeni trenerskom kamerom, u ravnini stola, tako da se vidi puna brzina udaraca, pri čemu se loptica jedva nazire.

Prošli tjedan igran je Hungarian Open (Major). U nedostatku Japanaca, Nijemaca i Kineza, a Koreanci su loše prošli, igralo se finale između igrača Kineskog Taipea, u kojem je pobijedio Chuang Chih-Yuan, a kod žena Tie Yana iz Hong Konga. Naši su prošli očekivano loše, većina je ispala u kvalifikacijama (Kolarek, Ćipin, Zeljko), Primorac u 1. kolu, a Pucaru je to “uspjelo” u 2. kolu.

Istovremeno se u Londonu igralo i Svjetsko prvenstvo u ping-pongu (drvenjaci sa brusnim papirom). Od naših su igrali Habijanec, koji je prošao bez pobjede i novca i Valentić, koji je na račun 1 pobjede inkasirao $500. Pobjednik je isti kao i prošle godine, Englez Andrew Baggaley, profesionalni igrač, momentalno 152. na svjetskoj rang listi. U finalu, a na račun 1 prasice u 4. setu, pobijedio je prijašnjeg višegodišnjeg pobjednika Rusa Maxima Shmyreva. 2 su stvari intrigantne. Kako i zašto se natjecanje “ofucalo” u Hrvata, jer su se prošle godine igrale kvalifikacije po gradovima i regijama, sa puno više igrača koji su sudjelovali. Drugo, kako ping-pong uspije “sakupiti” znatno više novca od stolnog tenisa, jer je pobjeda na Zagreb Openu donijela tek 4500$, a ova u Londonu 20000$. Očito, ITTF ne zna, ping-pong zna, pa, prema tome, tko od profesionalaca hoće zaraditi neka skine gume sa drva i zalijepi brusni papir, a biti će mu i jeftinije.

Ovaj tjedan, od 27. – 31.01. u Berlinu počinje German Open (Super), na kojem nastupa 300 igrača iz 48 zemalja, nakon čega slijedi Europa TOP-16 u portugalskom Gondomaru.