XIOM gume – novosti za 2016.

Koja je to novost, u skoroj budućnosti, kod XIOM guma? Sadržana je u 2 slova DF (Dynamic Friction), što u prijevodu znači “dinamičko trenje”. Po navodu proizvođača, koji je to bio i do sada (ESN Njemačka), gume će biti bolje prilagođene igri sa plastičnim lopticama, i to na način da će pomoći kontroli loptice (što god to značilo). Biti će dostupne u debljinama 1.8/2.0/max.

Prve gume iz serije DF već se nalaze na najnovijoj ITTF listi, biti će dostupne za mjesec dana, a to su:

  • Vega Europe DF;
  • Vega Asia DF.

XIOM_Vega_Europe_DF
XIOM_Vega_Europe_DF-DF
XIOM_Vega_Europe_DF_Topsheet

Kakve su, prema prvim testovima? Topsheet ima više gripa, kao kod Omega V, a spužve su mekane i lagane. Vega Europe DF je vrlo mekana, 37.5°, Vega Asia DF je tek malo tvrđa, 42.5°, obje mekše od najmekše gume iz Omega V serije Europe, koja je 45°. Cijena? Vani €38.90, kod nas 210 kn.

XIOM_Vega_Asia_DF

Par početnih opservacija, na slijepo. Oznaka DF na gumi asocira na DEF (defence), tj. na obrambenu gumu, a ove to NISU. Pakiranja su identična starima, osim naljepnice DF, što će otežati prepoznavanje guma. Svaki put me zaboli glava kada treba prepoznati Vega Pro u odnosu na Vega Japan, jer su kartoni skoro identični, oba srebrna, postoji samo mala razlika u obliku slova V. Očito, stolnoteniske firme Donic, Tibhar, XIOM i dr. su zaključile da gume imaju veću šansu za uspjeh ako zadrže osnovni naziv starih modela, pa tako je sada na tržištu od Donica nova serija Acuda Blue, od Tibhara novi Nimbus, a od XIOM-a Vega DF.

Kako će proći na tržištu? Živi bili, pa vidjeli… To su gume, očito, za rekreativce, koji igraju sa plastičnjačama.

Što nas čeka iza toga? XIOM trava zvana Vega LPO (long pimple out) na spužvi 1.0 i soft Vega SPO (short pimple out), u debljinama 2.0 i max. Po ponuđenim debljinama da se zaključiti da će biti za početnike sa materijalima.

Pa, neka mi sada netko kaže da niste informirani…

P.S. Naknadno se na Youtube pojavila video recenzija japanskog shop-a T.T.Kokusai. Crvena guma na reketu penholderaša je XIOM Vega Europe DF. Što je iz snimke vidljivo? Guma je relativno spora, dobro hvata lopticu, ima visoki kut izbačaja, mekana je, tako da kod rezanja (push) radi parabolu.