Veličina glave i drške drva

Svega ima na tom svjetskom tržištu stolnoteniskih drva, od domaćih samograditelja iz “garaže” (kod nas su sada “popularniji” Kozačinski iz Siska i Radman iz Zagreba), kineskih šrotera i fakera, kod kojih se drvo može nabaviti za 40-tak kn, bjelosvjetskih šminkera, poput Ross Leidy, gdje je izgled važniji od igračkih svojstava, pa drvo nakon kupnje možete staviti u vitrinu… Osnovni trend kod “velikih” je dizanje cijena u nebo, pa tako Butterfly najnovije inačice Freites ALC cijeni €139.90, a Apolonia ZLC €189.90. Nisu ni drugi puno “bolji”, evo, kod XIOM-a drva iz serije Vega (Euro, Pro i Tour), sa zephylium-carbonom, su od €129.90 – 219.90, a ona iz serije Omega, koja je “samo” od furnira (Euro – koto, Pro – rosewood, Tour – black ebony), od €99.90 – 159.90. Pri tome, vrijedi pravilo da brže i tvrđe drvo košta više. Cijela ta “priča” je za (polu)profesionalce i do 3% rekreativaca, dok je za sve ostale, još uvijek, najbolje 5-slojno drvo, izrađeno samo od furnira, pri čemu bi izdvojio 2 modela, i to XIOM Diva i Stiga Infinity VPS V.

Osim što drvo treba odgovarati tipu igre (pimpler, bloker, spiner, drajfer, dalekometna “nabacaljka”), na obje strane (FH i BH), ono mora “sjesti” u ruci. Za to su važne karakteristike veličine glave, te dužine, veličine i oblika drške. Već je pisano o prednostima i manama odgovarajuće veličine glave drva. Sada, pomoć pri izboru dolazi iz njemačkog Soulspina, a u vidu 2 PDF datoteka, koje možete “skinuti”:

  1. šablona (u mm), sa iscrtanim veličinama glave (mala (152), srednja (156 – 157), velika (159) i DEF (162)) i drške (normalna (100) i produžena (103));
  2. šablona za izbor optimalnog oblika drške, pri čemu igrači sa normalnom veličinom ruke trebaju birati standardnu konkavnu dršku (FL, kod Stige Master), a oni sa većom rukom dužu i širu konkavnu dršku (WFL (wide FL), kod Stige Legend).

Soulspin_Velicina_Glave

Na šablonama su kvadrati za kontrolu veličine (50 x 50 mm), pa kod ispisa treba izabrati opciju Actual Size, a ne Fit.

Ako proizvođač nema dovoljno široke drške, može pomoći grip, ako je preširoka, tu je uvijek brusni papir, a ako je prekratka, lako se nalijepi čep od balse.

Ne znam da li je u sve ovo prste umiješao i aktualni američki predsjednički kandidat Trump, koji tvrdi da veličina prstiju ruke odgovara veličini “one” stvari kod muških?

Prava “poslastica” iz Soulspina tek slijedi…