Butterfly Primorac Classic

Butterfly_Primorac_Classic
Današnji blog je posvećen jednoj stolnoteniskoj legendi, drvu Butterfly Primorac Classic. Idemo prvo na faktografiju:

  • Sastav: 5 slojeva drva, limba – limba – ayous – limba – limba
  • Veličina glave: 159 x 151 mm
  • Težina: 85 grama
  • Debljina: 5.5 mm
  • Brzina: OFF-
  • Cijena: dječja verzija (XXS) €34.90, europska (madžarska) €39.90, japanska (sa serijskim brojem) €52.90.

Još tamo davne 1995., u eri 38 mm loptica (do 2000.), Primorac Classic bilo je najprodavanije Butterfly drvo. Život je produžio tokom 40 mm loptica, a na cjeniku je i u najnovije doba 40+. U međuvremenu, za razliku od drugih, design mu se estetski minimalno promijenio, malo natpis na glavi, te logo proizvođača na dršci. Pa, što ga to čini tako dugovječnim? Kao i kod drugih legendarnih drva (npr. Stiga Clipper ili Stiga Allround Classic) odgovor je: SVE I NIŠTA. Znači, drvo ni u čemu nije izvrsno: brzini, spinu, kontroli, ali je, zato, u svemu dobro do vrlo dobro. Napredniji igrači smatraju ga “lijenim”, zbog 2 sloja limbe na srednjici, nema osobitu osjećajnost, ni živost. U spinu i osjećaju bolji od njega, svakako, bio je Butterfly Jonyer-H (5 slojeva hinokija), brža od njega je još jedna legenda, Butterfly Petr Korbel. Drva imaju istu strukturu, ali Korbel ima veću debljinu (5.9 mm) i brzinu. U međuvremenu, cijena hinokija (Kiso Hinoki) se odmetnula u svemirske visine, tako da je danas 1 m³ oko €20000.

Butterfly_Primorac_Classic_S

Tokom podužeg životnog vijeka, Butterfly je izveo marketinški trik uvođenjem “novog” modela Primorac EX, strukturom istog, ali povećane debljine (5.7 mm) i udvostručene cijene €74.90. Pokušaj je tržišno propao, jer kupci, ipak, nisu budale.

Butterfly_Primorac_EX

Što narušava “sjaj” Primorcu? Prvo, madžarski “šlamperaj”, tj. popriličan broj drva koja su izrađena od lošeg materijala, s velikim odstupanjem debljine i težine (od 75 – 95 g), oštećena, slabo zalijepljena, pa bi se, na primjer, tokom igre odlijepila jedna strana drške. OK, to je barem lako popraviti drvofixom. U tvornici nemaju navadu da drva II klase posebno označe, već takva, ilegalnim kanalom, dolaze do nas i prodaju se kao originali. Nakon toga došao je Alibaba, sa svim kineskim fakeovima. U zadnje vrijeme Butterfly se potrudio da od tamo nestanu, ali tu i tamo “izviri” koje.

Ako ste zagriženi ljubitelj Primorca Classic, iako za to nema objektivnog razloga, preporučam nabavu japanske verzije. Dostupne su i “zamjene” drugih proizvođača, iste strukture, pri čemu debljina i težina drva određuju i njegovu brzinu:

Butterfly_Primorac_Classic_Z

Ali, Butterfly Primorcu Classic “svijeća je dogorjela”.