Prvaci Hrvatske za 2016.

Započeti ćemo sa profesionalnim stolnim tenisom. Ovo “profesionalnim” je pod veeelikim upitnikom, jer igrači/ce iz svega 2 – 3 ekipe primaju malo značajniji iznos, dok svi ostali igraju za kikiriki.

Muški prvaci su igrači GSTK “Zagreb”, koji su u polufinalu prvo “sredili” varaždinski STARR (na slici), a u finalu dubrovački Libertas Marinkolor. Zagrebaši su u play off ušli sa 3. mjesta i bez nekih većih šansi, jer su “na papiru” imali tek jednog konkurentnog igrača, Tomislava Pucara. Prvo su, lako, u 2 utakmice “dopustili” STARR-u (Ređep, Japec, Mabey) da se sam pobijedi. Pri tome, Varaždincima nije pomogao ni “svjetski” (???) trener Matthias Landfied. Bilo je tu puno marketiranja, velikih natpisa u novinama i na portalima, ali učinak nikakav. Ne znam, možda je on trener za taktiku i tehniku, ali sigurno nije za glavu, koja je poraženima najviše nedostajala. Slično se ponovilo i u finalu, gdje je znatno zvučnija i plaćenija dubrovačka momčad (Zubčić, Simović i N. Juzbašić) u 2 utakmice, od 10, uspjela dobiti tek 2 meča (4 : 1, 4 : 1), i to oba Simović. Očito, zagrebački treneri Radanović i Karković uspjeli su puno bolje “napaliti” svoje dečke (Pucar, Maglić, Arbanas). Dubrovčanima nije pomogla ni podrška 200 navijača, što je za sadašnje hrvatske ligaške prilike respektabilni broj. Od slijedeće sezone l(j)iga će ostati i bez najboljeg igrača Pucara, koji odlazi u 2. njemačku ligu, pa bi trebalo razmisliti o mogućnosti dvojne registracije, kakva već postoji u nekim europskim ligama (igrač može istovremeno igrati u 2 nacionalne lige) ili o turnirskom održavanju prvenstva, jer najbolji odlaze, stari se ne vraćaju, a mladih nema.

Matthias Landfied

Prvakinje Hrvatske, očekivano, su igračice STK “Dr. Časl” iz Zagreba, jer je gazda odriješio kesu, pa uz 2 hrvatske igračice (Tubikanec i Jeger) doveo bjelosvjetsko pojačanje, kineskinju sa francuskim državljanstvom Li Xue. Dotična, zvana Šu-Šu, momentalno 53. na svjetskoj rang listi je neprobojna na svojoj travi, barem za naše, a zna “zavući” i sa FH. U polufinalu su dobile ASTK “Mladost”, kojima je, proporcionalno sa smanjenim budžetom, pao i igrački potencijal. U finalu su igrale protiv TIS-Ritma (Đurak, Jazbec i Skočilović) i u 2 finalne utakmice (4 : 1, 4 : 0) izgubile tek 1 meč u parovima. I ženska liga će slijedeće godine biti slabija, jer, po najavi, Jeger odlazi u Njemačku, pa i za njih vrijedi isto završno razmišljanje, kao i kod muških.

Do kraja mjeseca u Zagrebu su još 2 važna stolnoteniska događaja, oba u dvoranama Doma sportova. Od 20. – 22.05. održava se 63. Zagiping, a do sada je prijavljeno 750 igrača, oko 500 momaka i 250 djevojaka. Od 24. – 28.05. igra se 2016 ITTF World Tour Zagreb (Croatia) Open (Challenge). Iako neće biti nekih najavljenih zvijezda (Boll, Ovtcharov), turnir će biti jak, na nivou prošlogodišnjeg. Prva imena su Chuang Chih-Yuan (TPE) i Jun Mizutani (JPN), vrlo jake su i korejska, portugalska i francuska “delegacija”. Evo i popisa prijavljenih igrača, njih 40 od prvih 100 sa svjetske rang liste, i igračica (nositelji su obojani žuto).

Zna se i prvak SOKAZ-a, rekreativne lige u Zagrebu, a to je momčad “Autopraonica Ritmo”, koja je u odlučujućem meču pobijedila ekipu “Južna Trešnjevka www.svezasport.hr”. Ni tu, na žalost, nije bilo prave borbe. Dragutin Šurbek ml. (Dado) bi komotno mogao biti najboljim igračem hrvatske Superlige, no on se odlučio igrati rekreativno. Kako to izgleda? Pa, ako se protivnik protiv njega bori dođe u setu do 5 poena, a ako se ne bori, opet do 5.

A, mi, Vunderli (tata i kći), gdje smo? U “idealnoj” kombinaciji sa Bosancima, u ekipi UpRent.hr, kolo prije kraja prvaci smo 12. lige, pa idemo u 10. Evo jedan autoportret sa peharom.

Mladen_UpRent