Butterfly Tenergy – karakteristike

Butterfly Tec

Ovim opisom obuhvaćene su gume Butterfly Tenergy 05 i Tenergy 64. Tenergy 80 ima identičnu spužvu, a geometrijom topsheet-a (uzorak 180) izvedena je kombinacija ove dvije naprijed navedene. Tenergy 25 je neuspio proizvod, koji svojim karakteristika odgovara vrlo malom broju igrača. Sigurno, 50% njegove prodaje je slučajno, jer je kupac čuo za Tenergy, ali ne i za modele, njihove prednosti i mane.

Topsheet (gornji dio) gume izrađen je 95% od prirodne gume. Vrlo je grippy, tj. kod prelaska prstom pruža znatan otpor, ali ne lijepi (tacky). Spužva ima velike pore, naranžaste je boje. Butterfly oznaka tvrdoće po Shore A je 36, a po Shore C 47,5 – 48. To je, u pravilu, najveća tvrdoća u kojoj se proizvode euro/japanske gume. Spužva jako reagira na tuning, te ga treba nanijeti u vrlo tankom sloju. Kod lijepljenja, ljepilo ulazi u pore. Spužva je krta (neelastična), lako se oštećuje. Prije skidanja ljepila, ljepilo i spužvu treba “razmekšati” nanošenjem 2 – 3 sloja parafinskog ulja.

Tenergy gume spadaju među teške, sa težinom cca. 0,24 u max debljini (2.1), što daje ukupnu težinu neobrezane gume (kvadrat) od 68 – 72 g. Za prosječnu veličinu glave reketa od 157 – 159 mm, težina gume, bez ljepila, je oko 50 g. Uz težinu drva od 80 – 90 g, reket sa 2 Tenergy gume u max debljini, ljepilom i rubnom trakom će biti od 185 – 195 g.

Razlozi zašto se Tenergy gume smatraju vrijednim :

  • Izvrstan odnos brzine, spina i kontrole.
  • Relativno duga trajnost (cca. 60 h igre za profesionalce).
  • Ujednačena kvaliteta guma i identičnost istog izvedenog udarca.
  • Ulaganja u marketing, putem navođenja vrhunskih igrača koji igraju sa gumom.

Kao najveću vrlinu Jeremy Yun, Adidas Product Manager, izvrstan poznavaoc guma, navodi da na jako zarezane lopte, spin izveden sa Tenergy-jem će preletiti mrežu, dok će isti udarac sa drugom gumom završiti u mreži. To svojstvo osobito je važno za profesionalce, a manje za amaterske igrače.

Nisu svi Tenergy-ji isti. Profesionalni Tenergy-ji su dodatno tunirani, a u kodu na spužvi sadrže slova SP, npr. MSPJ, dok “obični” imaju u kodu MJ ili PJ.

Tenergy, svakako, treba lijepiti sa kvalitetnim ljepilima, koja se neće “skameniti” u porama, a omogućiti će i kasnije lakše skidanje. To su Nittaku Finezip, Haifu ili Stiga.

Tokom 2009. ESN je izdao seriju guma, koja je “prilično” nalikovala Tenergy-jima. Imale su istu geometriju i tvrdoću spužve, iako su postojale razlike u hvatljivosti topsheet-a i strukturi spužve. XIOM Vega Pro, Tibhar Genius, Andro Hexer i Adidas P7 su bile kao Tenergy 05, a XIOM Vega Asia, Tibhar Genius+ Optimum i Andro Hexer+ kao Tenergy 64. Trajnost i težina su bile zadovoljavajuće. U pravilu, ESN gume su davale nešto manje spina, ali su bile i odgovarajuće manje osjetljive na dolaznu rotaciju.

Prošle godine ESN je izdao gumu Tibhar Evolution MX-P koja je još vjernija kopija Tenergy 05. U početku su imali odgovarajuće probleme u osiguravanju standardizirane kvalitete. Većina profesionalnih igrača koji imaju sponzorstvo Tibhara igraju, barem na treningu, sa Evolutionom. Tibhar Q serija odgovara Tenergy 64.

P.S. Sve navedene vrline Tenergy guma vrijede za školovane igrače sa minimalno 5+ godina SVAKODNEVNOG treninga !