Poruke iz Cape Town-a

Zadnjih 8 dana, u Cape Town-u (Južnoafrička Republika) održavalo se Svjetsko juniorsko prvenstvo u stolnom tenisu (WJTTC 2016.). Zašto je to važno? Pa, govori što i kako se radilo u svijetu stolnog tenisa posljednjih 10 godina i što slijedi narednih 10. Neću dužiti, dominacija Azijata se nastavlja, u čemu ravnopravno “sudjeluju” Japan, Kina i J. Korea. Oni su osvojili sve ono što je stvarno važno, ekipne i pojedinačne medalje. Europljanima su, uglavnom, ostavili “pariće”, ženske su osvojile Rumunjke Diaconu/Dragoman, u mješovitima Slovenac Jorgič i Srpkinja Lupulesku su brončani, o čemu piše slovensko Delo, u muškima su brončani Francuzi Cassin/Seyfried, a pojedinačno je brončana Diaconu.

Ukupni slavodobitnici nisu, kako smo navikli, Kinezi, već Japanci. Oni su osvojili ekipni dio, muški i ženski, a njihov je i muški pobjednik, na ovom blogu već “opisani” Tomokazu Harimoto, koji je sa 13 i pol godina, postao najmlađim svjetskim juniorskim prvakom. Od njega stariji su bili i bivši prvaci Fan Zhendong (CHN) i Kenta Matsudaira (JPN), kojima je to uspjelo sa 15. Nije on bio dominantan u igračkoj vještini, već psihički, osvojivši sve 7. setove, npr. u 1/4 finalu protiv Cassina i u finalu protiv Choa (KOR).

A, njegov trud i muka su veliki. Ljetos, nakon Zagreb Open-a, u Otočcu, mjestu sa 683 stanovnika, održao se Slovenia Open. Tamo se nalaze hotel, benzinska pumpa, betonska dvorana bez klimatizacije i jezerce sa patkama… Tomo je “odradio” svih 5 dana, koji bi roditelj svom djetetu to poželio, pa za 13-godišnjaka sigurno ima barem 100 interesantnijih načina za provesti vrijeme? Ili mu roditelji nisu kupili mobitel, pa dok ostali njegovi vršnjaci surfaju, on 9 sati dnevno trenira?

Tomokazu_Harimoto_WJTTC_2016

Da Kinezi ne bi bili potpuno nesretni, pojedinačnu žensku titulu osvojila je Xunyao Shi, pobjedivši sa 4 : 0 Tze Wing Mak (HKG). Nakon pobjede žalila se što Kinezi/skinje nisu osvojili više zlata, jer, u toj dobi, malo sudjeluju na međunarodnim natjecanjima. Ali, nije to loše, bez veze je prerano “potrošiti” mlade igrače, kako je to kod nas, na razne bezvezne turnire, jer kada dođu do seniora izgube svaku volju i interes.

Od danas, pa do 11.12., u Dohi, se održava World Tour Grand Finals, sa po 16 ponajboljih svjetskih igrača/ica. Nema Liu Shiwen, koja je suspendirana i Zhang Jikea, koji je, ponovno, ozlijeđen.

World Tour Grand Finals_2016
Slike: ITTF