Više reketa

Sjećam se stolnoteniskog prijatelja, kojem sam post mortem posvetio blog, koji bi dolazio na naše treninge, obično jednom tjedno, sa 2 torbe. U jednoj bi bile standardne trening stvari, dok bi u drugoj bili reketi koje je odlučio na meni isprobati. Svaki set igrao bi sa drugim reketom, što mi uopće nije smetalo, jer, iskreno, bio je toliko bolji da ako bi uspio dobiti set, dva, bio bi super zadovoljan. Normalno, to je bilo pretjerivanje, ali njemu je pružalo zadovoljstvo.

Treba li igrač imati više od jednog reketa? Nastaviti ću sa dvije dodatne anegdote, pa ću tek onda iznijeti svoje mišljenje.

U Zagrebu se 2007. igralo Svjetsko prvenstvo, kao sada u Düsseldorfu. Igračica je u kvalifikacijama slomila TSP drvo, nije imala rezervno, te je tražila “majstora” da joj ga popravi do slijedećeg jutra. To nije bilo moguće, jer se samo ljepilo suši 24 sata. S čime je dalje igrala, ne bih znao. I Tan Ruiwu, dok je igrao Champions League, nije imao rezervno drvo (Avalox P700).

Prije dvije godine igrao sam Sokaz meč u atomskom skloništu, pretvorenom u stolnotenisku dvoranu (Rapid na Gredicama). Zbog vlage u dvorani, gdje bi gume bile potpuno mokre, svaki meč sam igrao sa drugim reketom, jer ih standardno nosim 3.

Igrač, koji nije čokljavac, pa igra povremeno i samo rekreativno, bez natjecanja, trebao bi imati 2 drva. Oba drva treba nabaviti u isto vrijeme, približne težine. Često, stolnoteniske firme, zadržavaju naziv drva (npr. Butterfly Viscaria), ali promijene strukturu. Tako se drvo Nittaku Shake Defence (NSD), zakon za lovce sa travom od stola, bitno razlikuje u težini (85 – 90 grama), od onog prije 15 – 20 godina, kada je imalo 75 grama. Drugo drvo, osim eventualnog oštećenja, služi za test guma, bez da se “dira” natjecateljski reket. Dva reketa omogućuju 2 kombinacije guma, npr. jedan za blok i kontru, drugi za napadačku spin igru, dalje, za igru protiv “materijala” ili glatkih (backside) guma, sporija i brža kombinacija i sl. Neka drva su se prestala proizvoditi, npr. XIOM serija Scanwood iz 2008. sa Kiso Hinokijem (Magellan, Michelangelo, Amadeus) ili Hayabusa.

Prva 2 dana na Svjetskom prvenstvu su se igrale kvalifikacije, sa igračima iz stolnoteniski nerazvijenih zemalja, pa je većina mečeva završila sa 4 : 0. Koga, u detalje, zanimaju analize mečeva, neka nastavi pratiti ZoomTT, može i preko FB.

ZoomTT

P.S. Thomas Weikert je ponovno izabran za Predsjednika ITTF-a, na period od 4 godine.