Loptice Double Fish V40+

Bilo bi “zgodno” kada bi frontman ITTF-a Adam Bobrow danas napravio interview sa ex predsjednikom Adhamom Shararom. A, pitanje bi bilo jedno i jednostavno: “Kako ste mislili da će se loptice proizvedene u 3 zemlje (Kini, Japanu i Njemačkoj), od 5 proizvođača, pri čemu su 3 u Kini, od različitih materijala, sa 2 tehnologije (šavnom i bešavnom), u igri ponašati isto?” Mislim da nitko pametan ne može odgovoriti na ovo pitanje. Jedino rješenje bi bilo da propadnu svi proizvođači, osim jednog. Ali, to mi se ne čini vjerojatno. Vjetrovi koji dolaze sa tržišta ukazuju da se na lopticama vrti velika “lova”, te nitko ne misli odustati, dapače, krug distributera se proširuje, svatko grabi svoj dio kolača. Dr Neubauer je u svoju ponudu uvrstio Sanwei bešavne loptice, a Spinlord Lion L40+ (Double Fish V40+) i Tuttle 40+ *** (DHS D40+). Nadalje, kod novih Donic P40+, šavnih loptica 2. generacije, u opisu se NE navodi da li su od Double Fish-a ili DHS-a. Katastrofa! No, da se nakon početnog izleta, vratim na temu.

U doba celuloida Double Fish je bio 2. najznačajniji proizvođač loptica u Kini, iza DHS-a, a nastavili su sa proizvodnjom i u vrijeme plastike. Najavljene loptice V40+ (2. generacija) se proizvode iz istog materijala (ABS) kao i DHS D40+, ali su, prema najavi, bijelije i sa užim šavom. Kako je Double Fish znatno manji proizvođač, lopticama nisu snizili cijenu, tako da je ostala na nivou bešavnih, ali 30% višom od novih šavnih (D40+). Kakve su u igri? Slijedom stizanja, prvo sam probao izvedenicu Lion L40+. Test je trajao 5 minuta. Zašto samo toliko? Osjećaj je da reketom udarate isklesani kamen iz Kunlun-a, loptica je teška, hrapava, ali bez rotacije, kao da je korištena za snimanje filma “Balls of Fury“. Moram priznati da je početni entuzijazam brzo splasnuo, tako da je strpljenje u testiranju originalnih Double Fish V40+ trajalo minutu. One su još nešto hrapavije, ali jednako tvrde i “otporne na spin”. Okruglost i trajnost nisu testirane, jer nije imalo smisla. Zašto ja tu pišem o tim lopticama, ako ništa ne valjaju? Lako Vam se može desiti da dođete na utakmicu, a domaća momčad, iz neznanja ili zluradosti, izvadi baš takvu “fuficu” da s njom igrate.

Lion_L40+
Double_Fish_V40+

U natjecateljskom stolnom tenisu (HSTS) klubovi, prije sezone, moraju prijaviti loptice s kojima će igrati. Prethodnu sezonu većina je igrala sa DHS šavnim lopticama 1. generacije. Kako se one više ne proizvode, a ako se žele zadržati iste, bilo bi potrebno prije nabaviti cjelokupnu količinu. Njihova prednost je bila da se “vrte” više od bešavnih, te su lakše, a mane slaba okruglost, te lagano pucanje. Svakako, one su bolji izbor za igrače sa materijalom (antispinom ili pipcima).

Kao sažetak učinka plastičnih loptica na stolni tenis, neka posluži slijedeći video od EmRatThich-a, u kojem tvrdi da je to dovelo do “odumiranja” raznih stilova igre, penholderaša, igrača sa softom, blokera i lovaca sa travom, ostadoše samo “brute force” napadači i dalekometni nabacivači…

Pogledajte i ovaj video sa turnira u zagrebačkom Merixu, gdje igrač 1. hrvatske lige, a sada Superligaš, okrenut licem (Vjekoslav Nemec) olako promašuje 3 forehanda. Zašto? Pod u dvorani je vrlo tvrd, taraflex je položen direktno na beton, pa plastična loptica odskače u “nebo”: