Par ljetnih…

Eto, završilo je i Svjetsko nogometno prvenstvo, svi već znamo kako, i oni kojima nije vruće mogu se vratiti pinganju. Za čudo, dvorana Prečko nije prazna, katkada znaju biti zauzeti svi stolovi. Naši prijatelji (po reketu) s mora, od Istre do Dubrovnika, nisu se baš iskazali, pa da pozovu nas s kontinenta da navratimo u njihove klubove na partijicu, pivo i raspravu npr. da li je bio penal u finalu, o gumama i drvima, tehnici igre i sl.

Po ljeti, vrlo je važno, ako igrate stolni tenis, reket ne ostaviti u autu. Tamo budu visoke temperature, koje oštećuju gume, a kod onih tvornički tuniranih (npr. ESN) znaju ispasti plikovi. Evo jedne slike s Aliexpressa koja govori o tome:

Par_ljetnih

Tko ne želi da mu forma padne dok je na moru stolni tenis može prakticirati na plaži. Za tu prigodu (vanjsko pinganje) od koristi može biti mrežica Rollnet, koju prodaje Decathlon. Kada se postavi na stol, kako nema zatezača mrežice, malo je mlohava, ali bolje išta nego ništa.

Inače, za pinganje po vani, puno su bolje euro/japanske grippy gume, po mogućnosti tensori sa većim porama, koje spin generiraju iz spužve, od kineskih tacky (hvatljivih). Zašto? Pa kako kineska guma površinskom ljepljivošću hvata lopticu, tako i prašinu i smeće, koje je “obavezno” kada igrate vani. U tim uvjetima kineska guma odaje svojstva nekonzistentnosti, npr. povučete spin, a loptica samo proklizne s gume i pogodi Vas u vlastitu nogu.

Jedna od prigodnih ljetnih tema je i prelijepljivanje guma. Zbog vrućine, vodeno ljepilo se prebrzo suši, te ga je vrlo teško nanijeti na gumu i drvo bez grudica. U tu svrhu ljepilo treba prije razrijediti sa 5 – 10% vode, a ekspertni pristup tome je za razrjeđivanje koristiti amonijak (plin razrijeđen u vodi).

Preporučio bih i nošenje majica od mikrofibre, sa tehnologijom upijanja znoja (npr. Dri-FIT kod Nike-a), jer one pamučne, već nakon pola sata, budu skroz mokre, pa znoj pada na gume, stol…

Ljeto je dobro i za savladavanje nove tehnike u igri. Svakako, rezultatu će najviše pridonijeti trening servisa i prijema, jer su to udarci koji su prisutni u svakom stolnoteniskom poenu. Pri tome, važne su varijacije, npr. sličan gornji servis (sa spinom) moći izvesti na više načina, u različite dijelove stola, promjenjive dužine.