Stiga Rosewood NCT V i XO

Danas je tema drvo(a) koje je u anonimnoj anketi 15000 igrača u Kini proglašeno NAJBOLJIM.

Jučer sam imao Sokaz utakmicu i ovo pišem još pod utjecajem meča. Prošlo kolo igrao sam protiv ekipe u kojoj je objektivno jedan igrač bio bolji od mene, a ostala dvojica su se trebala veseliti svakom dobivenom setu. Tako je i bilo prije mjesec dana, na lokalnom turniru, njih dvojica zajedno su dobila 1 set. Ali, ovaj puta, izgubio sam sve 3 partije. Jednostavno su me izblokirali, izbalonirali, nisam mogao proći sa FH. Igrao sam sa XIOM Magellan drvom, 5 slojeva, brzina ALL+, zadnji sloj hinoki, zbog rotacije. Promijenio sam drvo. Jednostavno, kada “zavučem” FH to se NE SMIJE olako blokirati i nabacivati. Već sam prije igrao sa Stiga Rosewood NCT V, pa sam smatrao da prilagodba neće biti dugotrajna. Da skratim, jučer sam dobio sve 3 partije, uspjeli su izblokirati manje od 5% FH spinova.

Idemo dalje. U muškoj ekipi Dr Časla, aktualnim prvacima Hrvatske, Ređo, Japa i Zeng svi igraju sa XO. Jučer su osvojili ETTU Cup. U ženskoj ekipi Sunčica Vugrinec, ex pojedinačna prvakinja Hrvatske, igra sa XO. Cijela ženska ekipa STK Tis iz Zagreba, koja se natječe u Superligi, igra sa Rosewood NCT V. Citiram Mateju Magličić : “Jako dobro mi je “sjelo” novo drvo ! Koga ja sve nisam dobila u zadnje vrijeme, nisam mogla ni sanjati”. U pravilu, kada profesionalcu, koji godinama igra sa Spiritom (ALC, ZLC …) stavite u ruku Rosewood, standardni komentar je : “Uf, izvrsno, s tim bih ja mogao igrati, mogu mijenjati svoje drvo za ovo …”.

ETTU_Cup.jpg

Nakon hvalospjeva, idemo na faktografiju. Stiga Rosewood NCT V (XO) se sastoji od 5 slojeva drva : palisandar-spruce-ayous-spruce-palisandar. Na završni furnir je nanesen sloj posebnog laka NCT (Nano Composite Technology). XO drvo je iste strukture, samo je završni sloj duže sušen, od čega mu dolazi i ime (Extra Old). Time je XO dobio 5 – 7% više brzine. Rosewood NCT V ima oko 5 – 10% manju brzinu od TBS-a (Timo Boll Spirit), ali zato daje 20% više ROTACIJE. Drške su izvrsne, kao stare Alserice, Master (uža konkavna) za one sa manjom rukom, Legend (šira konkavna) za one sa većom. Ima još jedna konkavna (Champ), te ravna (Peter) i anatomska (Winner). Ručke su šuplje, čime je ušteđeno 3 g težine, koja je “prenesena” u glavu, čime se dobilo na energičnosti drva. O težinama. U početku, Rosewood NCT V su dolazila u težinama oko 88 g, dok su zadnje serije lakše, od 80 – 85 g. Profesionalci biraju 92 g, amateri bliže 80 g. Teža drva i XO su u klasi OFF, lakša bliže OFF-. No, nova drva imaju energiju i sa malom težinom. Izbačaj je visok. A, ZVUK ? Cijela dvorana zvoni. Kada je drvo novo, zbog laka, vrlo je teško nalijepiti tensore. Zato drvo treba lagano izbrusiti finim brusnim papirom (400 – 500). Izvrsno se pari sa tensorima (ESN), Tenergy i kineskim gumama (DHS H3). Posebno je efikasno za igru protiv lovaca sa travom, jer loptica, zbog izuzetnog spina, visoko odskače od stola. A, kod side spina vjerojatnost da će protivnika pogoditi u ruku je veća od 80%.

Idemo sada opet malo sa pričom. Pita me dobavljač iz Kine : “Što to kod nas ide najbolje ?”, odgovaram : “Stiga Rosewood NCT V”, a on : “Kod nas isto, samo XO”. Dalje. Na Europskom prvenstvu u Schwechatu, Karaš (Aleksandar Karakašević), najmekša ruka Europe, komentirao je : “Danas najbolja drva imaju 5 slojeva i deblji i tvrđi završni sloj. Sve sam to rekao Beli Selu (drva Senta)”. U Kini ima bezbroj kopija Rosewood-a (Yinhe, HRT, Sanwei …). Stiga je u Kini znatno skuplja nego u Europi. No, kvaliteta kopija je loša.

Za kraj, o cijenama. Prije su bila jeftinija, ali od Nove godine su poskupila 10% (zbog tržišnog uspjeha). Tako je kod Dandoya redovna cijena za Rosewood NCT V €119,90, a za XO €127,90. Mi imamo prošlogodišnju zalihu.

Sa veseljem išćekujemo Emerald VPS :

Stiga_Emerald_VPS.jpg

P.S Nova verzija ima metalne oznake u dršci, a sloj laka je manje sklizak, pa drvo prije lijepljenja guma ne treba brusiti.