Kineski vs. europski FH spin II

Ovo je nastavak bloga Kineski vs. europski FH spin, u kojem su “nastupali” Ma Long i Timo Boll.

Sada ide nastavak, a manekeni su, za Kinu, njihov trenutno ponajbolji igrač Fan Zhendong, a europske boje opet brani sedmostruki prvak Timo. Pa, pogledajmo 3 videa, prvo ide Fan, zatim Timo, a na kraju je njihov zadnji meč sa Svjetskog kupa 2018.:



I, što vidimo?

Kineski FH spin se vuče dužim pokretom, za njega treba imati bolji timing, brže noge i više vremena, biti prije na loptici, ruka ide skoro iza pozadine, naglašeniji je prijenos težine sa zadnje noge na prednju, pokret mora biti brz, “preko loptice”. Zašto tako? Kineska guma (DHS Hurricane3) nema katapulta, hvatljiva je i linearna, ona daje rotaciju, a snaga i brzina udarca dolazi iz pokreta igrača.

Europski pokret je kraći, ruka ide od boka, tehnika je manje zahtjevna, omogućava sporiji “prelazak” preko loptice, osnovni spin se generira iz spužve gume, a dodatni iz šake. Euro/japanska guma (Butterfly Tenergy ili tensor iz ESN-a) ima znatno više brzine, katapulta iz porozne spužve, guma “radi” više, pa pokret može biti kraći.

Idemo sada mi to “prevesti” na to kako je kod nas. Bila jednom davno škola stolnog tenisa u zagrebačkom klubu “Industrogradnja”, treneri bili Korenić i Baniček, a tamo se igralo sa H3 na FH. Posebna pogodnost tome bila je što je i Tan tada igrao u Hrvatskoj, pa je nabavljao za sebe, a onda i ostale igrače, za prodaju, odgovarajuće National gume. I, svi su bili sretni. No, nema više Tana (Kina), nema kluba (propao), treneri se razišli po svijetu (Slovačka i Bahrain), igrači se “ulijenili”, jedini tko još igra sa kineskom gumom na FH je bivši “maneken”. A, rekreativci? Pa, neki se, poput mene, muče, pokušavaju, ali od kineskog FH spina udaljeni su 100 svjetlosnih godina.

FH_Loop